2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204591
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika a rántotthús formájú országról
Posted on January 23, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk régi könyvet lapozgatott. A Kádár-korszak közétkezési viszonyait tanulmányozta az utókor szemével. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Nem kell mindig rántott hús

Tavaly az egyik barátnőm egyszer csak beállított egy stósz szakácskönyvvel. Az apukájáé voltak, klassz gyűjtemény, köztük olyan példányokkal, mint Csáky Sándor: A XX. század szakácsművészete, Szabó Ernő-Szigeti Andor: A nagy kínai szakácsiskola, Paul Bocuse: A piac konyhája, Gundel Károly: A vendéglátás mestersége. Ezek között húzta meg magát szerényen, tipikus szocreál dizájnba öltöztetve dr. Ketter László: Gasztronómiánk krónikája című, rendkívül alapos műve.

A kötetet mindig vittem magammal a strandra, és amíg a gyerekek látótávolságban remekül elfoglalták magukat, én belemélyedtem a magyar gasztronómia múltjába. A szerző a történetet onnan kezdi, mi is jelenti a magyar konyhát. Mely alapanyagok, fűszer-együttesek, konyhai műveletek alakítják magyar jellegűvé az ételt úgy, ahogy más nemzetek konyhájában nem lelhető fel? Módszeresen végighalad az alapanyagokon, elidőzik a kenyérkészítésnél, és nem hagyja el a történelmi megközelítést sem: melyik korban mely országok gasztronómiája hatott ránk, hogyan fejlődtek az eszközök, ezáltal az alapanyagok feldolgozásának módjai. Szót ejt a "jelen" (vagyis 1985) helyzetről, és előretekint a jövőbe. Feltűnt, hogy bár még javában a szocialista érában éltünk akkor, amikor ez a könyv megjelent, mégis helyenként éles kritikát fogalmazott meg mind az élelmezésről, mind a vendéglátásról. Itt olvastam azt, ami elgondolkodtatott:

"Nem vitás, hogy a dolgozó nők otthoni tevékenysége súlyos tehertétel. Többnyire meg kell elégedniük az üzemi konyhák - jó vagy kevésbé jó - élelmezésével, különféle tartósított ételek jellegtelen termékeivel. A pihenőnapok ételkészítése leszűkült a rántott szelet, a sertéspörkölt nem éppen változatos étrendjére, a cukrászdai süteményekre. Így kénytelenek megfosztani magukat és családjukat a terített asztal örömeitől, a változatos ételek nyújtotta élvezeti elemektől. Márpedig az ételek keresett jellege a jó közérzet egyik alapja. Az ételek érzékszervi adottságai - változatos ízük, jellegzetes színük, étvágygerjesztő illatuk, fogyasztásuk kedvező hőmérséklete, megszokott állományuk stb. - mind hozzájárulnak az emésztőnedvek kiválasztásának megindításához, az ételek tápanyagainak értékesüléséhez.

A mai családoknak - sajnos - mind kevesebb részük van ezekbe az örömökben. Az egészségesebb táplálkozás végett is munkálkodni kellene a lakosság jobb házi ellátásának megkönnyítésén. A nők többnyire éppen a nehéz időszakokban - gyermeküket várva, csecsemőjüket táplálva, betegekről gondoskodva stb. - kényszerülnek gyakran támasz nélkül, családjukról gondoskodni. Bármennyire nehéz feladat is, keresni kellene a háztartási-főzési ismeretekhez vezető képzési lehetőségeket. Első lépésként az anyai hivatásra készülő asszonyok rendszeres látókörbővítését kellene megoldani. A gyesen levő kismamák számára lehetne rövid napi lekötöttséggel járó tanfolyamokat szervezni. Itt a számukra nélkülözhetetlen egészségügyi tudnivalók mellett jutna idő a család élelmezéséhez szükséges táplálkozás-élettani ismeretek és a konyhatechnikai munkák gyakorlati oktatására. (...)

Egy-egy ilyen összefüggő, alapozó ismereteket nyújtó tanfolyam fölkeltené a más területen dolgozó nők háztartási munka iránti érdeklődését és munkakedvét is, ha látják annak jelentőségét. Nem lenne szabad beletörődnünk népélelmezésünk elszíntelenedésébe. Egészségügyi megfontolások, életörömszerzés lehetőségei egyaránt indokolják a kivezető út keresését. Föl kell kelteni a lakosság gasztronómiai örömök iránti igényét, mert azok éppen olyan elemei életünk gazdagításának, mint a természet, a művészet szépségének élvezete. Útmutató szerep vár itt a vendéglátóiparra, hogy a lakosság figyelmét ráterelje a gasztronómiai kultúra fejlesztésének fontosságára, megvilágítsa azokat az értékeket és örömöket, amelyeket a terített asztal nyújthat a mindennapos munkában elfáradt ember számára."

Bár dr. Ketter László nem fejtette ki, hogyan gondolta a vendéglátóipar útmutató munkásságát, tény, hogy ő még nem számolhatott az internettel, amelynek köszönhetően a háziasszonyoknak még csak el sem kell menniük otthonról ahhoz, hogy gasztronómiai látókör-bővítésben részesítsék önmagukat. Nyilvánvaló, hogy a vendéglátóipar nem töltötte be azt a szerepet, amit a szerző előrevetített - az első Michelin-csillagunk tavaly érkezett meg, amire büszkék vagyunk ugyan, de ne feledjük, hogy azt a konyhát portugál séf viszi. A magyar emberek többsége nem tud étterembe járni, amely a kiadások csökkentése céljából szinte az első helyen ugrik.

A világháló már inkább elérhető, Magyarországon a hozzáférés eléri az ötvenöt százalékot, ezzel a nemzetközi mezőny közepén vagyunk. Talán a legelső főzős portál, amit én is látogattam, a Mindmegette volt, amely felkínálta a választás lehetőségét a különböző ételek között, de az ízlésemet nem formálta. Amikor viszont rábukkantam a gasztroblogokra, valami megváltozott: a szubjektív hangvételű írások, a fotók az elkészített ételről olyan közel hozták a gasztronómiát, amennyire csak lehet. És ha az ember maga is blogolni kezd, muszáj fejlesztenie magát a témában. A felülről jövő ismeretátadás helyett alulról jött tehát a szerveződés, amelynek következménye az, amit nekem is egyre többen írtak mostanság: a háziasszonyoknak megjön a kedvük a főzéshez-sütéshez, az újdonságok kipróbálásához. Az biztos, hogy a régen áhított változás végre tényleg elkezdődött.

5389

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.07 Seconds