2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204595
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete az étkezési szokásokról
Posted on January 30, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk ezúttal azt fejtegeti, hogy miként barátkozott meg az állandó érkezési időpontokkal. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Kemény vagyok

- Én a feleségemet az első perctől hozzászoktattam a rendhez és a pontossághoz - dicsekszik Kovács a barátainak. - A vacsora pontban hét órakor van nálunk, se előbb, se később.

- És ha valami miatt csak fél nyolckor érsz haza?

- Akkor nem kapok vacsorát.

Az vesse rám az első követ, aki tökéletes. Olyan családból jövök, ahol nagyjából mindenki akkor evett, amikor eszébe jutott. Kora gyermekkoromban Veszprémben laktunk a papáméknál, aki kocsmáros volt; a kocsma az épület U alakjának utca felőli szára, a ház a másik, a belső. Itt több turnusban folyt az ebéd, mert akik a kocsmában dolgoztak, váltásban jöttek be enni, ezen kívül a papa mindig behívott néhány törzsvendéget. A mama sosem annyi főre főzött, ahányan ott laktunk, hanem jóval többre. Mondta is, miután elköltöztünk, és a papa is meghalt, hogy újra meg kell tanulnia főzni, mert egyszerűen nem tud keveset.

Tehát ötéves koromban elköltöztünk egy hatalmas lakótelep tízemeletes házának ötödik emeletére, ötvennégy négyzetméterre, ahol a konyha a szocialista ideológiának megfelelően olyan kicsi volt, hogy lehetőleg ne lehessen benne elférni. Rémlik, hogy hétvégente leültünk együtt enni, de a jellemző itt is az volt, amit a mamáéknál megszoktunk: mindenki egyen akkor, amikor éhes. A teljes történethez tartozik, hogy egyszer még költöztünk, a várostól tizenkét kilométerre fekvő kis faluba, de az étkezési szokásainkon ez sem változtatott. Szerettem ezt a rendszert, sőt, dicsekedtem is vele, amikor osztálytársaim arról számoltak be, hogy náluk mindig együtt eszik a család, és elég nyomasztó a hangulat, mert nem nagyon lehet beszélgetni.

Amikor a férjemmel megismerkedtem, és részt vettem náluk néhány családi ebéden, a közös étkezés intézménye nem lett rokonszenvesebb. Így aztán, amikor saját családunk lett, nem is erőltettem: egyen csak mindenki, amikor jólesik – gondoltam. De emberem mindig morgott emiatt, nem jól van ez így, rázta a fejét, nézd csak meg, a Biblia is ír arról, hogy ha leültök enni, egymást megvárjátok; Isten szerint a közös étkezés áldás forrása lehet. Ezen elgondolkodtam, és elkezdtem dolgozni az ügyön, hétvégenként rendszeressé is vált a közös ebéd, de hét közben ahogy jöttek a gyerekek a konyhába, hogy éhesek, úgy adtam nekik valamit.

Aztán a múlt nyáron a kisebbik lányom azzal jött haza a sógoroméktól, miután ott volt egy hétig, hogy képzeld, anya, a Gáboréknál vannak ám szabályok. Tyű, mondom, ez vajon azt jelenti, hogy nálunk nincsenek? Hát, vannak, de a Timi nagyon szigorú... megvan, hogy mikor lehet reggelizni, ebédelni, vacsorázni...

Ekkor már tudtam, hogy változtatni kell; nem a sógornőm szigorú, én vagyok trehány, szögeztem le magamban, bár lelkiismeretem a vádlás mellett mindjárt mentegetni is kezdett azzal, hogy kicsi a hely, sok a gyerek, elfoglalt vagyok. A közös étkezések gyakoribbá váltak, de nem lettek mindennaposak. Ellenben egyre jobban idegesített, hogy amikor hajkurásztam mindenkit lefeküdni, egy-egy gyerek rosszallóan kiáltott fel: "De hát én még nem is vacsiztam!" Idegesített, hogy amikor már mindent elpakoltam, mert azt hittem, mindenki evett, újabb éhező delikvens tűnt fel a színen, hogy valamit szeretne enni.

Végre leesett: ha nem fogom össze a családot, és nem ragaszkodom hozzá, hogy ekkor és ekkor vacsora, magammal szúrok ki, senki mással. Illetve tulajdonképpen mindenkivel, mert a közösség sajátos formájától fosztom meg őket. Határoztam: a vacsora fél hétkor van, úgyhogy aki öt után jön azzal, hogy éhes, elhajtom - nemsokára eszünk együtt. Néhány napig lázadoztak, próbálkoztak, nyitogatták a hűtőt fájdalmas tekintettel, kérlelgettek, na, csak egy kis szendvicset, légyszi…

Nem. Nem! Neeeem! A vacsora fél hétkor kezdődik, ha nagyon éhes vagy, egyél egy gyümölcsöt. Kemény voltam, mint a vídia. Meg is lett az eredménye: betörtem őket, egy ideje együtt vacsorázunk minden nap, és nagyon élvezzük. Viccelődünk, sokat nevetünk, olyan témák jönnek elő, amik amúgy nem nagyon kerülnének képbe. Nem kell hozzá nagy fogás: még a hidegszendvics is jó, vagy egy kis virsli, sültkolbász… Vacsora után segítenek elpakolni, nyolcra a konyha már teljesen rendben van, néha a reggeli előkészületeket is megteszem.

Szóval, jó dolog együtt enni.

4279

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.



- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds