2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200078
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Mütyürök fogságában
Posted on February 11, Friday, 12:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Műtétem után néhány nappal otthonomban gyakorolom a járást. A bejárati ajtótól a nagyszoba ablakáig huszonöt apró, óvatos lépés. Vissza ugyanannyi. Olykor fel-felszisszenek. Fáj még a seb, a vágás helye. Ilyenkor megállok. Szemlélődöm. Nézem apró mütyürjeimet. Évtizedek emlékeit. Akad giccs is közöttük. Másoknak giccs. Nekem emlék.


Nézelődés közben eszembe jut egyik régi, legalább negyven éve írt versem: „a tárgyak kincsek / bilincsek” – vetettem papírra egykoron. Jé! – csodálkozom rá mütyürjeimre -, milyen igazam volt! Lábadozásom idejéből kitelik szemügyre venni valamennyit. Sorra. Kicsi hokibot. Egykori autószerelőm jégkorongozó fiacskájától kaptam. Közelében néhány zászlócska. Van, amelyikkel megőszült alpinik – olasz hegyivadászok - ajándékoztak meg Redipugliában. Valamikor a 90-es évek első felében. Imádtam őket. Tüneményes emberek! A magyar vendégek tiszteletére egyenruhában sorakoztak fel, és feszes vigyázban álltak, míg agg tábornokuk megszemlézte őket. És a magyar katonatemetőket is úgy gondozzák, mint a sajátjaikat. Valamikor sűrűn jártam az első világháború csatáinak színhelyén. Doberdón még a könny is szemembe szökött. Az öreg alpinik vigasztaltak. Mesélték, hogy akkor rendre megtartották a reggeli, az ebéd és a vacsora idejének „fegyverszünetét”. A „harcoló felek” át-átmásztak egymás lövészárkaiba. A magyar baka pálinkát és szalonnát kínált, az olasz meg bort és füstölnivalót. Amikor letelt a „fegyverszünet”, megveregették egymás vállát, kezet ráztak, és ki-ki visszamászott a saját lövészárkába egymásra lődözni. Ott fenn, a Doberdón, a karsztba hasított lövészárkok közt van egy kis kőhalom. Rajta emléktábla, olasz vésettel, ami úgy fordítható magyarra, hogy „Ezen a hegytetőn az olaszok és a magyarok vitéz harcok után a halálban barátkoztak össze”. Talán ki kéne egy másik táblával egészíteni. Azok a katonák már életükben is összebarátkoztak, és aligha értették, hogy miért kell öldösniük egymást.

A többi zászlócskának is megvan a maga története. Az egyiket a kárpátaljai Péterfalváról hoztam, az egykori Határőr kolhozból, a másikat Abádszalókon kaptam a Garonne megyei franciáktól, akik népi sportjátékokban mérték össze erejüket más nemzetek fiaival a Tisza-tó fővárosában. A harmadik – egy piros-fehér-zöld papírzászlócska – 1988. június 26-a emlékét őrzi. Színei megfakultak, és elhalványult rajta a tollal írt dátum is Akkor tüntettek százezren Budapesten a romániai falurombolás ellen. Több ezren még a román nagykövetségig is elvonultunk átadni tiltakozó dokumentumunkat. (Zárt kapuk fogadtak. A csengetésre, kapuzörgetésre sem jött elő senki.) Itt tartok saját „történelmem” idézgetésénél. Jó lenne a lobogókat abbahagyni. Pedig legalább még tucatnyi hátra van. De már a kokárdákat és a kitűzőket szemlélgetem. Köztük kokárda 1956 októberéből, Forma 1-es kitűző 1990-ből, MSZP kongresszusi 2001-ből, majd a nyolcadik MÁÉRT (Magyar Állandó Értekezlet) kártyája. Békésen keverednek fiaim és unokáim rajzos meg tárgyi emlékeivel, parányi vitorlás hajóval (Kinder tojásból összerakva), focilabdát formázó ceruzahegyezővel meg sok más egyébbel. Igen, a tárgyak. Feleségem tűzzománca jól megfér egykori barátnőm brekkencs-figurájával, a Párizsból hozott Eiffel-toronnyal, a Jeruzsálemből származó menórával, a Tbilisziből hazamenekített teásdobozzal, fogadott keresztlányom családi képekkel díszített óragyártmányával, a San Marinóban vett arasznyi vitézzel meg egy mézeskalács-szívvel, ami egy régi kirakodó vásár emlékét őrzi. És még a „Leninemről” nem is beszéltem. Feldarabolt villanyoszlopba faragott dombormű. Németh Ferenc pusztaszabolcsi VII. osztályos tanulónak, a Lenin őrs tagjának az alkotása az 1960-as évekből. (Vajon mi lett belőle? És mi van Zsuzsával, az egykori járási úttörő-titkárral?) A faragvány előtt fejsze feszül. Gyertyánligeti emlék. A kárpátaljai falucskát (Gyertyánliget – Kobilecka Poljana) – csodás fekvése mellett – a Mária Terézia által alapított vasgyár tette híressé, melynek brosúrája a magyarokról, mint fasiszta népről emlékezett meg. A gyár egyik dolgozójától, egy kovácstól kaptam emlékbe a fejszét. Még 1990-ben. Saját kezével fusizta a gyárban. Ha nem csal az emlékezetem, ebédre is meghívott, és elmesélte, hogy a felesége messze földön híres szakácsnő. Még Horthy Miklósnak is főzött, aki vadászott itt egykoron, amikor Kárpátalját visszacsatolták Magyarországhoz. Bár a gyerekekkel csak oroszul tudtam szót váltani, az idősebbje őrizte magyar tudását. Titokban a templom tornyába is felvittek. Megmutatták az eldugott piros-fehér-zöld lobogót és a régi anyakönyveket. Megesketve, hogy kincseiket nem árulom el a még létező Szovjetunió titkosszolgálatának, a KGB-nek. Én meg elmélkedhettem magamban a nemzettudat, az „identitás” értékéről és őrzéséről, arról, hogy valójában ki a magyar? A gyertyánligeti „magyar” családoknak ugyanis morva és német felmenőik voltak.

A koraesti félhomály szabadított ki mütyürjeim fogságából. Ideje villanyt gyújtani és folytatni a sétát. A bejárati ajtótól a nagyszoba ablakáig. Huszonöt apró, óvatos lépés oda. Huszonöt vissza. Még legalább tízszer meg kell tennem az utat. Mit sem törődve azzal, ha sajog a seb. Vagy ha váratlan élességgel hasít belém a fájdalom. Bár már azt sem tudom, hogy a tárgyak őrizte régmúlt sajog-e jobban, vagy a szike arasznyi, lassan hegedő hasítása?

5037

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds