2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200009
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Kiábrándulások
Posted on February 16, Wednesday, 14:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Telik az időmből olvasgatni, világhálón barangolni, töprengeni, avagy némi túlzással mondva: gondolkodni. Bár idegszálaim inkább sajgást szállítanak már, mint elemzésre késztetést. Az olvasottak mégis zakatolnak agyamban. Írtam már, hogy unnám a politikát, de nem tehetem. Elvégre még élem az életet, amit át meg átfog a politika.


Arisztotelész, még arról elmélkedhetett a Politika első könyvében, hogy „minden közösség nyilván valami közjó megvalósítására alakult”. Vajon ezt írná, ha napjaink Magyarországán élne? Vagy inkább arra következtetne, hogy hazai (párt)közösségeink saját javuk megvalósítására törnek, amit aztán közjóként hangoztatnak. Az (állam)polgár meg csak ámul. Nem azért váltott rendszert, ruházott át hatalmat más és más politikai csoportosulásra, hogy élete nehezebb és bizonytalanabb legyen. Tenni mit se tud. Csupán kiábrándulni. Olvasom például, hogy apadozik az egykoron fiatal demokraták támogatottsága. Elvégre már nem is annyira szűzien fiatalok. És még kevésbé demokraták. Csakhogy – a közvéleménykutatások szerint – a többi párt népszerűsége is csökken. Rendszerváltó nagy pártok tűntek el (MDF, SZDSZ, FKgP) vagy zsugorodtak össze (MSZP). Most meg a Fidesz-KDNP kettősének népszerűsége foszladozik. Egyelőre apránként. Tavaly. valamikor az év utolsó harmadában, jóslással (futurológiával?) kacérkodtam. Írtam, hogy március-április táján megcsappan majd a „kétharmad”, ami egyébként a választásra jogosultak felének a voksát sem jelentette. Elvégre tavaszelőn döbben rá a két pártra szavazók jelentős hányada, hogy míg bevételei csökkennek, kiadásai növekednek. Nemcsak mert a bankok meg a boltok áthárítják a „különadót”, hanem az energiahordozók árnövekedése is mindenbe „begyűrűzik”. Még a liszt, a kenyér és a hús árába is. A fűtési és utazási költségekről már nem is beszélve. A választópolgárok pedig nem ideológiák mentén szavaztak „kétharmadosan” a Fidesz-KDNP-re, hanem a jobb, az élhetőbb élet reményében.

Csakhogy csökken az MSZP és az SZDSZ-szellemiségű LMP támogatottsága is. Az emberek pártrokonszenve általában zsugorodik. Egyre többen jönnek rá, hogy ismét megvezették őket. Miként a rendszerváltás óta a hatalomra került pártok rendre tették és teszik. Az viszont új helyzet, hogy a váltásra ezúttal nem kínálkozik alternatíva. Nemcsak azért, mert a jelenlegi kormánypártok a legkülönfélébb, nem éppen tisztességes döntésekkel igyekeznek bebetonozni hatalmukat. Kezdve a kettős állampolgárságot szerző, a határokon túl élő és más államoknak adózó magyarokkal vagy a magukat hirtelen magyarnak vallókkal. Folytatva a gyermekek szavazati jogával, amit majd a szülők gyakorolhatnak. Tetézve mindezt új, elgondolkodtató passzusokkal terhes alkotmánnyal, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás csonkításával, meg sok más, már megtapasztalt vagy még meg nem tapasztalt, de várható döntéssel. Elvégre néhány tízezer „új” szavazóval még nem lehet választást nyerni Magyarországon. Ahhoz milliós nagyságrend kellene. A törvények is megváltoztathatók, minden új alkotmány is módosítható, sőt a csaknem évtizedre szóló „törvényőrök” is így vagy úgy leválthatók. Az igazi veszély az alternatívahiány. A magyar baloldal pusztulása. A parlamenti padsorokban és általában a pártvezetésben ugyanazok az MSZP-politikusok virítanak, akik nemcsak a pártjukat, hanem a baloldal egészét tönkretették. Azzal sem törődve, hogy már nincs hitelük a társadalom előtt. És még egymás közt is marakodnak. A volt miniszterelnök-pártelnök, miután ráült az MSZP alapítványára, a „pénzeszsákra”, különböző fórumokat teremt magának és vélt népszerűségében sütkérezik. Mintha öt- vagy tízezernyi szimpatizánsa győzelemre segíthetné. Holott, miként már szó esett róla, a választási győzelemhez milliós nagyságrendek kellenek. Az országgyűlés volt elnökasszonya is sajátosan vél magára találni. Nem látja be, hogy a rossz időben hozott döntések a jó szándékot is rosszá teszik. Amikor, immár fél évtizede, lett volna társadalmi támogatottsága egy új baloldali párt szervezésének, akkor nem lépett. Még kedvező pozíciójában sem kötött hasznos alkukat, hanem nyűgösen bár, de elfogadta az akkori miniszterelnök-pártelnök politikai irányvonalát. Jó szándékkal is rossz ügyet szolgálva. Sőt, 2006 ősze után is jó esélye lett volna sikeres új baloldali pártot alapítani, de MSZP-tag maradt az 1910-es választások utánig. Akkor kezdve pártszervezkedésbe, amikor annak már nem voltak meg sem az anyagi, sem a politikai feltételei. Így csupán azon baloldali vagy baloldalinak tartott, főként értelmiségi csoportocskák számát növeli, amelyek néhány tucatnyi tagságukkal kívánnak társadalmat szolgáló politikát csinálni. A „közjót” ugyancsak a saját szájízük szerint határozva meg.

Ez van, ez az alternatíva-nélküliség 2011 februárjának végén, amikor a kiábrándult szavazók egyre többen fordulnak magukba. Káromkodva minden politikára, minden politikusra. Már csak a Jobbik őrzi támogatottságát. Sőt, a közhangulat szerint, növeli is némiképp. Aminek egyetlen józanul gondolkodó magyar állampolgár sem örülhet. Legfeljebb viszolyoghat. Mást aligha tehet. Hogy lesz-e, és milyen lesz a megoldás? Napjainkban reménytelen jóslásokba bocsátkozni. Lehet, hogy a társadalmi elégedetlenség átcsap majd lázongásokba, tovább roggyantva az amúgy is megroggyant magyar gazdaságot. Az EU ugyan segít majd. A tőkét és nem az embereket támogatva. Amiben ugyancsak nem lesz sok köszönet. Elképzelhető még, hogy a Fidesz-KDNP vezérek meg a fideszes generációk közt tör ki előbb-utóbb hatalmi harc. Megjósolhatatlan hozammal. Ilyen időkben a baloldal egyet tehet, tehetne. Önkritikusan és józanul újjászervezni önmagát. Összefogva és kitaszítva a vezetésből a hitelüket vesztett régi potentátokat. Ám a jelenlegi tapasztalatok nem erről vallanak.

5421

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 4.5
szavazat: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds