2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210270
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika a Riviéra ételeiről
Posted on February 20, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk régóta vágyakozik az olasz és a francia Riviérára. Egyelőre egy könyv révén éli ki főzési-sütési szenvedélyét. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Mediterrán nyár

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiknek már elegük van a télből, és vágynak a nyár után. Meg azoknak, akiket vonzanak a mediterrán tájak, akiket képes rabul ejteni az olasz és a francia konyha sokszínűsége. Aztán még azoknak is, akiket érdekel, hogyan nyaral a felső tízezer, akikre azt mondjuk: tudnak élni.

Milyen klassz lehet megvenni egy öreg, míves jachtot, felújítani, megtalálni rá a megfelelő embereket, majd a vakációkat a francia és az olasz Riviéra közelében hajózva tölteni. Eldugott öblökben fürdeni a kristálytiszta vízben, és mindenhol a helyi alapanyagokból főzetni valamit a szakácsunkkal, mondjuk David Shalleck-kel.

David több évig állt a hajó tulajdonosai, ahogy emlegeti őket: a "Signora" és a "Dottore" szolgálatában. Ezen évek eseményeit gyúrta egy nyár történetébe, ami itt-ott azért érezhetően sántít is, de a mediterrán partok leírása, az ételreceptek és az időnként megvillanó igazi hangulat feledteti velünk a kötet tökéletlenségeit. David az USA-ban dolgozott séfként, és többszöri kudarcai arra ösztönözték, hogy utazzon Európába tanulni. Francia és olasz éttermekben dolgozott több éven át, rengeteget tanult, és amikor már épp visszatérni készült az Államokba, akkor pottyant ölébe a lehetőség, hogy a Serenity nevű luxusjacht séfjeként fejlessze tovább tudását. A hajó olasz tulajdonos-házaspárja, egészen pontosan az asszony konkrét igényeket támasztott a szakáccsal szemben:

"- Elmondom, mit szeretünk csinálni nyáron. Ilyenkor a nagyon könnyű, nagyon letisztult ételeket kedveljük, és elvárjuk, hogy ezeket jól készítsék el. Csupa friss, csupa olasz fogásra vágyunk. Nyáron nem fogyasztunk sok húst, vagy egyéb nehéz ételt. Rengeteg halat akarunk látni az asztalon. Nem látom be, miért ne ennénk sok halat, elvégre a tengeren leszünk - mondta mosolyogva, és körbemutatott a minket három felől körülvevő Földközi- tengeren. Ekkor azt kívántam, bárcsak ne dumáltam volna annyit a vadszárnyasokról.

- Tehát rengeteg hal és tenger gyümölcsei, valamint sok-sok zöldség.(..) Semmi nem indokolja, hogy a nyár folyamán a fogások akár egyetlen egyszer is ismétlődjenek. - Ezek után elmagyarázta, hogy a szezon hivatalosan május végén kezdődik Monte-Carlóban a hétvégi Grand Prix-versennyel, és októberben, a Voiles de Saint-Tropez klasszikus jachtregattával zárul. Májustól júliusig ő és a Dottore a munkahét végén az aktuális rezidenciájukról utaznak a hajóra víkendezni, az előre megállapodott útvonal szerint valahol a francia vagy az olasz Riviéra mentén fekvő kikötőbe, augusztusban azonban az egész hónapot a jachton töltik. Az útiterv szerint a Serenity a francia Riviéráról indul, onnan hajózik az olasz csizma nyugati partjai mentén Portofinóba, Cinque Terrébe (az öt kis halászfalu és egy nemzeti park Öt Föld néven ismert vidékére), azután végig Toszkána mentén Viareggióból az Argentario-félszigeten át Elba, Ischia, Ponza és Capri szigetének érintésével le az Amalfi-partig. Ezt követi a leghosszabb vízi szakasz a Tirrén-tengeren át Szardíniáig és a Smaragd-partig (a Costa Smeraldáig), majd Korzikáig, végül vissza Antibes-ba.

- Ahogy mindegyik kikötőben változik a regionális konyha - magyarázta a Signora -, önnek a menükben úgy kell alkalmazkodnia a helyi piacok kínálatához. Hai capito? - Érti?"

Nos, ha tudni szeretnék, értette-e a séf, olvassák el a könyvet.
3595

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds