2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204585
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a Vendéglátás című lapról
Posted on February 27, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk kapott egy régi szaklapot. Tallózik benne. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Vendéglátás, 1957

Érdekes ajándékot kaptam a minap: a Vendéglátás című szaklap 1957-es, első évfolyamának második számával lepett meg valaki. Az újságot nézegetve egyre inkább érdekelni kezdett a történelmi háttér.

Az 1956-os forradalom leverése után járunk. Zajlanak a perek, a közhangulat amnesztiát vár. Egy áprilisi összegzés szerint 193 885-an disszidáltak az előző év novembere óta. Megalakul a KISZ, a munkásőrség. Ebben az évben startol a lottó, amelynek azért van politikai jelentősége, mert korábban úgy vélte az államvezetés, hogy a szocialista erkölccsel nem férnek össze a szerencsejátékok, egyedül a totót engedélyezte. A Belügyminisztérium feloszlatja a Magyar Írók Szövetségét, és 1957 augusztusában kezdődnek az újságíró-felülvizsgálatok, amelyek során az ellenállókat megfosztják szakmájuk gyakorlásának előfeltételétől, a MÚOSZ-tagságtól.

A magyar sajtó eme korszaka homályos. Buzinkay Géza Kis magyar sajtótörténet című könyvében ezt írja: „A forradalmi utóvédharcok elfojtásával új korszak kezdődött. De minden változás ellenére is, még tíz évvel a forradalom leverése után, egy jeles amerikai újságíró, a világ sajtójának áttekintése közben azt állapította meg: ’A magyar sajtót annak kell tekinteni, ami - kommunista orgánumnak, amely csak olyan híreket közel, amilyeneket a kormány kíván, gondosan a párt álláspontjáról értelmezve, és túlterhelve propagandával, amellyel szemben az emberek nagy része érdektelen.’ ”

Az állampárt MSZMP álláspontja a sajtóval kapcsolatosan változott: a közvetlen irányítás, utasítás és ellenőrzés helyett a cél az általánosabb politikai útmutatás lett. A párt szerepét Kádár János így összegezte egy titkársági ülésen, 1957 augusztusában: „Mi összehívhatjuk időnként az összes sajtó embereit [sic!], megmondhatja a párt és az állami szerv is, hogy egyes kérdésekben a magyar sajtó milyen vonalat vigyen. Ha nem hajtják végre a kapott utasítást, akkor egy hónap múlva megmondhatjuk: látja, mit csinált, magára volt bízva, hogy mit ír és hogyan oldja meg feladatát. Így tudjuk biztosítani, hogy felelős legyen a lapért. Nekünk nem szabad magunkra venni az összes sajtó felelősségét. Persze itt nem a sajtószabadság mellett akarok kardoskodni, de a pártirányításnak másutt kell érvényesülni.” Ez a „felelősség” vezetett az újságírásban az öncenzúra felerősödéséhez, ami hatékony és kevéssé szembetűnő eszköze lett a sajtóirányítás új rendszerének - írja Pór Edit és Cseh Gergő Bendegúz A hatalom és az újságírók, 1956-1958 című munkájában.

E körülményeket figyelembe véve szívbemarkoló a november 7. tiszteletére írt "beköszönő" cikk a Vendéglátás legelején: „Tudjuk, hogy ellenségeink nincsenek megsemmisítve, itt élnek közöttünk, vagy határainkon túl. Csalnak, lopnak, árut halmoznak, rémhíreket terjesztenek, provokálnak, igyekeznek megbontani a Párt és a dolgozó nép egységét, s közben várják a csodát, az imperialistákat. Pártunk és Kormányunk egyre-másra hozza hathatós intézkedéseit, hogy felszabadult, dolgozó népünk igényei minél jobban legyenek kielégítve. Mert az igények kétségtelenül megnőttek. Mindenki vágyik a szebb, boldogabb életre, csinosabban akar öltözködni, jobban akar táplálkozni, lakását szebben akarja berendezni, kulturáltabban akar élni. és mindenki biztonsággal tudja, hogy Pártunk és Kormányunk minden tevékenysége a dolgozó nép jobb, szebb életének elősegítésére irányul.”

A következő cikkben Túrós Lukács számol be a szovjet konyháról, amelyről a VI. Világifjúsági Találkozó szakácsaként szerzett benyomásokat, majd a vendéglátóipar és a sajtó kapcsolatáról olvasható egy írás, amelynek szerzője arra kéri az újságírókat, hogy egy-egy kedvezőtlen tapasztalatból ne vonjanak le messzemenő következtetéseket. Új étterem az ajkai iparvidéken címmel pedig maga az igazgató tudósít a kétmillió forint költséggel létrehozott vendéglátóipari egység és a hozzá tartozó konyhaüzem működéséről.

Aztán itt van a Téli ellátási módszerek a falusi vendéglátóiparban - avagy hogyan biztosítják a vidéki éttermek és cukrászdák a megszokott ízeket a vendégek számára? Egy idézet belőle: "A földművesszövetkezeti éttermek és cukrászdák, amelyek az áruellátás szempontjából gyakran nehezebb helyzetben vannak, mint a városokban működő vendéglátóipari üzletek, hamar felismerték ezt a problémát. A megoldás is kézenfekvő volt. A téli és tavaszi étel és sütemény forgalomhoz szükséges nyersanyagokat házilag megszokott módon, különböző eljárásokkal, megfelelő mennyiségben tartósítják, és így ételeik és cukrászdai készítményeik könnyebben tudták megközelíteni a háziasszonyok által készített ételek és sütemények ízét, zamatát."

A lap szerkesztői hivatkoznak az első számban indított mozgalomra, amelyet a magyar konyha felfrissítéséért hívtak életre, hogy bővítsék a magyaros jellegű ételek választékát. "Azóta szakácsok egy csoportja, megértve a hagyományos, de már feledésbe ment régi magyaros ételek felkutatásának szükségességét, máris igen jó eredményeket ért el. A Széchenyi és a Szabó Ervin Könyvtárakban búvárkodva, vidékről, egyéni gyűjteményekből számos ételleírást szereztek." Név szerint is kiemelik a jó munkát végzett főszakács kollégákat, majd a fölfedezett receptekből közölnek válogatást: székelyhídi almásbéles, bojtár leves, apatini káposztás harcsa, rozsdás pecsenye, tordai ürücomb káposztában.

Több külföldi élménybeszámoló is található a lapban, így például a már említett Szovjetunión kívül Párizsból, Zágrábból, Bécsből, de még Ausztráliából is. Mindegyik szerző megállapítja, hogy jó-jó, de azért a mi konyhánk...

Érdekes a kisújszállási Nagykun-napokról közölt tudósítás. Kiderül belőle, hogy szép volt, jó volt, hatalmas tömeg volt (körülbelül 110 ezer ember), épp ezért "a látogatók étellel való ellátása sok kívánni valót hagyott maga után. Tudniillik a vásárrendezőség és a vendéglátóipari szervek részéről kialakult az az álláspont, hogy a Nagykun-napokra érkező látogatók nagyobb része falusi ember, és így a szükséges ennivalót magukkal hozzák, mint ahogy az elmúlt években egy-egy ilyen rendezvénynél valóban így is volt. Azonban ma már a falusi dolgozók is igényesebbek - nem cipelik batyujukban az élelmet. S ez így helyes. Az ország népe igényeinek általános fejlődése között a falusi lakosság is igényt tart ma már a kultúrált vendéglátásra. De éppen ezért történt hiba a rendezőség részéről, mert a jó italellátás mellett nem volt kielégítő az ételellátás, nem volt elég hideg étel és lacipecsenye. A kora délutáni órákban már nem lehetett kenyeret kapni. Csak a 7. sz. Közétkeztetési Vállalat tudott péksüteményt árusítani, 30 000 darabot szállítottak le Pestről."

A negyvenoldalas újságban szó esik még a tanulóképzésről, a kávéházak fejlesztéséről, a kávé történetéről, a diétás éttermekről, a szállodai szobabútorok tervezéséről. A korról még teljesebb képet kapunk a hátlap szemrevételezésével. Teljes oldalas reklám, a rajz: kis négylevelű lóherés-kalapos fickó csenget be egy ajtón. Alatta a szöveg: „Öröklakása is lehet, ha játszik a Lottón.”

6727

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds