2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214713
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Társadalompolitika: Állam-Egyház-Politika
Posted on February 08, Tuesday, 17:00:00
Topic: Klubélet - klubjaink rendezvényei
Szétválasztható-e az egyház és az állam Magyarországon? Milyen lépéseket kell tennie a mindenkori kormányzatnak az egyházakkal való jó viszony kialakítására? Ezekre a kérdésekre keresett választ Egyházak és a politika címmel rendezett beszélgetésen az Egyenlítő Társaskör február 7-én a Pallas Páholyban.

A cikk teljes szövege... Katt ide!!!A beszélgetés apropóját Barabás Tamás, a vallasforum.hu szerkesztőjének cikke adta (a teljes szöveg elolvasható az Egyenlítő következő számában), amiben a szerző már az elején felteszi a kérdést: Mit akar a politika az egyházaktól? Ezt követően a cikk összefoglalja a rendszerváltás óta eltelt másfél évtized főbb egyházpolitikai eseményeit az 1990-ben megszületett lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény fényében kiemelve a mindenkori kormányzat túlzott jóindulatát az úgynevezett történelmi egyházak irányába, amellyel szemben felhívja a figyelmet a kis- és törpeegyházak megerősödésére, közéleti szerepvállalására, és az így keletkező feszültségre. A főbb problémák az egyházi intézmények állami finanszírozása, illetve a vallási felekezetek függetlenségének biztosítása, valamint a pártpolitikai és egyházi érdekek összefonódása. „Nem kétséges, hogy az állam és egyház elválasztásának kérdése hazánkban a még sokáig a politikai és egyben a hatalmi játszma központi és ezért neuralgikus pontja lesz.”
A cikk írója az est vitaindító beszédében elmondta, hogy a modern szekularizált állam és az egyházak különböző, sajátságos feladatokat teljesítenek, amelyek nem hozhatóak szinkronba. Emellett azonban létezik egy mélyebb gyökerű szembenállás is a baloldal és a történelmi egyházak között. Az elmúlt hónapokban a kormány és ellenzék vitái többek között az egyházi iskolák normatív támogatásának kérdésében, és az erre adott egyházi reakciók pedig még tovább mélyítették a konfliktust, ezért fontosnak tartotta olyan közéleti vita kezdeményezését, amelyben letisztulhat, hogy mit gondol a baloldal a nagy egyházakkal való kapcsolatáról, és van-e hosszútávú stratégiája ennek megvalósítására.
Elsőként Gábor György vallástörténész szólt hozzá az elmondottakhoz, felhívta a figyelmet, hogy az állam és az egyház elválasztásának alkotmányos keretei között nem tehető különbség „nagyegyház” és „kisegyház” között; a „történelmi” jelzőt pedig ugyanolyan adekvátnak érzi a buddhizmusra vagy az unitárius egyházra nézve is. Véleménye szerint az államnak az egyházakhoz való viszonyát nem a harmónia, hanem az elvszerűség és következetesség kell, hogy jellemezze, ahogyan a szétválasztás folyamatát is, ami egyenes következménye annak, hogy köztársaságban élünk. Utalt rá, hogy az elmúlt tizennégy év egyházpolitikáját inkább a harmónia jellemezte, onnan kezdve, hogy Antall József halálos ágyán kimondta, keresztyén Magyarországot szeretett volna teremteni. Majd 1997-ben a Horn Gyula megkötötte a Vatikáni Egyezményt, később a Fidesz éra alatt más egyházakkal is történtek együttműködési megállapodások, és egyéb szimbolikus események, amelyek kedvezményezettje nagyrészt a római katolikus egyház volt. Az árokbetemetés hellyel-közzel még a Medgyessy-kormány alatt is folyt. Mindez tökéletesen ellentmond a már idézett 1990-es törvénynek, amely csupán a kezdete, de nem beteljesítése az állam és egyház szétválásának.
Komlós Attila, a Reformátusok Lapjának volt főszerkesztője, elszentelt református lelkipásztor másban látta a probléma gyökerét. Szerinte másképpen gondolkozik az, aki az egyházon belül és másként, aki kívül van. Az állam és az egyház tulajdonképpen elbeszél egymás feje fölött, ezért a legalapvetőbb feladat állami és egyházi oldalról egyaránt a fogalmak tisztázása, és egymás feladatainak, működésének megértése, tiszteletben tartása. Amíg ez nem történik meg, a kölcsönös bizalmatlanság fogja jellemezni az állam és az egyház kapcsolatát.
Donáth László evangélikus lelkipásztor szerint amennyiben Marx víziója valósággá válik arról, hogy elhal az állam, az állam és egyház viszonyának kérdésköre is vele együtt fog halni. Addig azonban, vagyha ez mégsem következik be, a hívő egyéneknek és közösségeknek Martin Luther gondolatát idézve a saját normáik szerint kell élniük az államban néha saját egyházuk szervezetével ellentétben is. A lelkész felhívta rá a figyelmet, hogy a mindennapi élet és a politikai és egyházi gondolkodás, és tettek milyen mértékben fonódnak össze az egyes ember életében is, amelyet szétválasztani nem lehet.
A hozzászólók között volt Gellért Kis Gábor médiaszakértő, aki alapvetően elhibázottnak tartotta a rendszerváltozás utáni egyházi kárpótlás-kártalanítás rendszerét, amelynek egyenes következményei a mostani anomáliák.
Abban mindenki egyetértett, hogy a nyugaton tapasztalható deszekularizációs folyamatot a határon megállítani nem lehet, és az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére közéleti párbeszédnek kell indulnia.

Antal Zsuzsa
4556

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Klubélet - klubjaink rendezvényei
· Írta: szerkesztoseg


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Klubélet - klubjaink rendezvényei:
Állam-Egyház-Politika


Article Rating
Average Score: 3.9
szavazat: 10


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds