2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204630
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Egyed Szilvia az égetett tortáról
Posted on March 06, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Főiskolás munkatársunk mostanában a falujabeli öregasszonyokat faggatja. 85 éves adatközlője ízesen meséli, hogyan kell elkészíteni a Tisza menti település egyik nevezetességét. Az írás először az Olvasólámpában jelent meg.


Égetett torta

A kőtelki lakodalmak egyik csemegéje az égetett torta. Dióból és cukorból készül, formája változatos. Elterjedt a házikó, a hajó, a szív, a gyűrű, a virágcserép, a templom, a kaktusz és a papucs. Régebben, a 85 éves Czakó Mátyásné visszaemlékezése szerint, tökmagból is készítették. Egyébként falunkban Bözsike néni készíti a legjobb égetett tortát. A készítés módját így mesélte el:

„A torta készítése ugyanúgy történik dióból és tökmagból is. Egy adaghoz hatvan deka dió és egy kiló mokkacukor kell. Régen tökmagból, illetve a tökmag beléből is hatvan deka kellett egy adaghoz. A diót vagy diódarálón kell apróra ledarálni, vagy késsel összevagdosni. Az apróra darált-vágott diót gyúródeszkán, nyújtófával még apróbbra törjük. A deszkát, ahol a diót elhelyezzük, és a nyújtófát is be kell nedvesíteni, hogy a massza ne ragadjon. Miután elkészült a dió alapanyag, megolvasztjuk a mokkacukrot. Ezt a legjobb hagyományos tűzhelyen végezni, mivel egyenletes melegnek kell érnie a lábast, amelyben olvadozik a cukor, amíg világossárga színű nem lesz. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és késsel lekaparjuk a keverés által a lábas falára rakódott olvadt cukrot. Majd a diót összekeverjük vele.

A kész masszából az egy-egy részhez szükséges mennyiséget kivesszük, és még egy kicsit ’megdolgozzuk’. A masszát kinyújtjuk a nyújtófával, aztán ráhelyezzük a benedvesített mintát, és kivágjuk a formát. A kiszabott lapokat óvatosan kell fölvenni, nehogy eltörjenek. A lapokat masszával ’ragasztjuk’ össze. Az elkészült tortát kidíszítjük. Az anyag összetétele: tojásfehérje, fél kiló porcukor és egy evőkanál ecet. A porcukrot szitán áttörjük, hogy könnyebb legyen a habot fölverni. A díszítő anyagot addig verjük, amíg jó kemény nem lesz. Ezután kezdődhet a díszítés. Ezt nálunk cifrázásnak nevezik, amelyet legegyszerűbben habzsák segítségével lehet elvégezni.”

Miközben hallgattam Bözsike nénit, nagyokat nyeltem, és azon tűnődtem, hogy mikor lesz legközelebb lakodalom Kőtelken.


2445

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.



- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds