2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190455
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Simkó János
Posted on February 28, Wednesday, 11:31:13
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
A kormányzati kommunikáció irányítója, a közrádió alelnöke, iskolaigazgató, egy nagy cég marketing-igazgatója, de leginkább rádiós újságíró. Simkó János kanyargós, eredményes és mindenképpen tanulságos életútja alább olvasható.


Klubháló: Mostani tevékenységedtől függetlenül nevezhetlek rádiós újságírónak?

Simkó János: Ez így pontos. Én mindig rádiós újságíró vagyok, akkor is, ha most viszonylag keveset rádiózom. Ezt tanultam, ehhez értek, és mindent ezen az ablakon keresztül nézek, még akkor is, ha jelenleg egy nagy cégnek a marketing és kommunikációs igazgatója vagyok.

K: Meghatározó szereped volt a közszolgálati rádiónál, mégis a későbbi munkáid kapcsán szúrt szemet két momentum. Szinte a semmiből indítottad útjára 2001 és 2003 között a Klubrádiót, majd ott hagytad, miként a 2004 és 2006 között felépített Gazdasági Rádiótól is viszonylag váratlanul távoztál. Ez a véletlen műve?

SJ: Nem véletlen, van ebben egy csomó személyes motívum is. Amikor eddigi életem során úgy éreztem, hogy valamiért elfogyott a dolgom, akkor elkezdtem valami mással foglalkozni. Ebben sem álszerénység, sem nagyképűség nincsen. A Gazdasági Rádiónál viszonylag gyorsan összeraktuk a szerkezetet, persze soha nincsen semmi teljesen kész, de ezen a budapesti médiapiacon már egy elhelyezkedett, és magának némi tekintélyt szerzett rádióról van szó. Miután a tulajdonosok nem akartak abba az irányba menni, amerre én szerettem volna, azt gondoltam, hogy nincs tovább ott dolgom. Másrészt odavittem egy sor tanítványomat, akik kitűnően értik a dolgukat, nélkülem is boldogulnak a jövőben.

Moszkvából a királyi rádióhoz

K: Az ember nem születik rádiósnak, hanem azzá válik.

SJ: Nálam a rádióssá válás úgy történt, hogy éppen hazajöttem Moszkvából, a Társadalomtudományi Akadémiáról, tébláboltam, nem igazán tudtam, mihez kezdjek, és akkor egy barátom, aki a Magyar Rádióban dolgozott, összehozott Hárs Istvánnal, a rádió elnökével. A 10 percesre tervezett és másfél órásra nyúlt beszélgetésünk alatt pillanatokon belül megtaláltuk a közös hangot, végül magához vett tanácsadónak. Éreztem, hogy nem jól veszi ki magát, hogy külsősként rögtön bizalmi pozícióba kerülök, ezért kértem, osszon be valamelyik szerkesztőségbe, szeretném belülről is megismerni a rádió működését. Így kerültem a tudományos szerkesztőségbe, ahol fantasztikus emberek dolgoztak Mihancsik Zsófitól Bán Lacin át Simonffy Géza bácsiig. Márton Anna vezette a szerkesztőséget, aki egy kicsi, mérges asszony volt, mégis egy hónapon belül lett egy társadalompolitikai műsorom, a Korkóstoló. 1985 végét írtuk.

K: Moszkvából jöttél haza; lehetett már érezni a peresztrojka és a glasznoszty előszelét?

SJ: Érdekes időszakban voltam kint, három főtitkárt „éltem meg” Moszkvában. Társadalomtudományokkal foglalkozó kinti magyarokként akkor már egészen biztosan tudtuk, hogy annak a kezelhetetlen, tarthatatlan, abnormális rezsimnek vége. Hazatérve tudtam, hogy végjáték zajlik, ezért is lehetett egy viszonylag bátor műsort elindítani. 1985-ben már majdnem mindenről lehetett beszélni, ráadásul a kinti akadémián olyan opponenseim voltak, mint az ellenzékinek számító Leonid Abalkin professzor. Persze akkor még sok minden kavargott, mit lehet, mit nem reformálni, a közösségi értékek nagyon jelentős erőt képeztek, de hogy ebből vadkapitalista viszonyok alakulnak ki, azt még nem lehetett látni. Tehát beindult a rádióban az említett társadalompolitikai műsorom, érdeklődéssel fogadták.

Ugyan akkoriban még adásba kerülés előtt lehallgatták a műsorokat, de a rendszerváltó értelmiség szinte valamennyi képviselője beszélt a műsoromban. Utána viszonylag gyorsan átkerültem a belpolitikai rovathoz, és elindíthattam a Magyarországról jövök című műsort. Ez egy nagy találmány volt, mert a Falurádiót kivéve a rádióműsorok nagyjából a Bródy Sándor utca 500 méteres körzetében készültek. A kollégák kilógatták a mikrofont az ablakon, a Parlamenten és a minisztériumokon túl nemigen ért el a zsinór; ezeknek a műsoroknak nem sok köze volt a valósághoz. Lehet, most kicsit igazságtalan vagyok a kollégákkal, mégsem jelent meg a műsorokban a társadalmi alulnézet. Ekkor a Magyarországról jövök a vidéki stúdiókkal gyorsan kiépített egy hálózatot, ami az indulásakor az elnök engedélyével egy információs struktúrává vált a Magyar Rádióban. Négy vagy öt évvel később Pulitzer-díjat kaptam ezért a műsorért.

A sikerességének az volt a trükkje, hogy az emberek elmondják, mi történik ebben az országban, és kell egy jó szerkesztő, aki ezt rendbe rakja. A műsor ’89-ben indult, a rendszerváltás oldal- és alulnézetét adta nyertesekkel, vesztesekkel, privatizációkkal, új gondolkodásmódokkal, mit szabad, mit nem szabad. Ez igaz volt a rádiózásra is, akkoriban jóformán minden szabad volt…

K: …szabad volt ’94 tavaszán Csúcs László alelnöknek elbocsátania 129, többségében nívós kollégát is.

SJ: Szörnyűséges időszak volt, még akkor is, ha én nem szerepeltem a listán. Pontosan tudni lehetett, mi az elbocsátás indoka, azt viszont nem, hogy ki, miért került fel a listára. Például a Gondolat-jel két szerkesztője, Győrffy és Szénási közül csak az egyiket küldték el. Ki tudja, miért? A Magyarországról jövök egyike volt azon műsoroknak, amelyek sztrájkoltak a bejelentést követően; mi zenét sugároztunk. Biztosak voltunk benne, hogy bennünket is kisöpörnek, aztán mégse. Nem sokkal ezt követően, amikor a rádió műsorokért felelős alelnöke lehettem, a visszatérni vágyók zömét visszahívtuk, ez volt Szirányi János elnökkel az egyik első ténykedésünk.

Éhes politikusok és szakmai nívó

K: Jómagam ’95-től majd’ egy évtizedig dolgoztam a Magyar Rádióban, amely akkortól legalábbis egy borzasztóan átpolitizált munkahely volt.

SJ: Ez igaz. Ráadásul akkoriban még nem kuratórium döntött szakmai és személyi kérdésekben (persze a rádiókuratórium felállításától cseppet sem lett jobb a helyzet). Ez a rendszerváltás politikai elitjének az egyik ügyetlensége. A nagy kereskedelmi adók még nem működtek, ezért a közszolgálati médiumokban való megszólalás elsődleges fontosságúnak számított, és a politikusok éhesek voltak. Ugyanakkor a rádióban létezett egy rendkívül erős szakmai hierarchia, tökfejek azért nem készítettek műsort. Nagyon meg kellett dolgozni bizonyos pozíciókért. Soha nem felejtem el, hogy nekem a Bajor Nagy Ernő mondta a Pagodában, hogy „János, ha te itt vagy bent, akkor ez a rádió a tiéd is, dolgozz meg érte.” Akkor ez tényleg igaz és követhető álláspont volt, aztán fokozatosan minden megváltozott. Ma már a középszernél valamivel rosszabb kollégák uralják a terepet. Persze nem akarom megbántani azokat a kiváló embereket, akik beszorultak a Magyar Rádióba; vannak még néhányan. Nekem 2001-ben fogyott el a türelmem, amikor Kondor Katalin lett az intézmény elnöke. Kati remek riportokat készített, sokáig őrizte az autonómiáját, aztán elnökként valami megmagyarázhatatlan dolog történt vele. A koncepciómat asztal alá söpörte, a Magyarországról jövökből színes szőttest csinált, ami már nem az én világom volt. Sokan nem értettek egyet az új vezetéssel, a Kondor-érában több százan hagytuk el a rádiót.

K: Szerencsére akadt terep, amelyik felszívta a távozó kollégák egy részét, az induló „beszélgetős” kereskedelmi rádiók, mint például a Klubrádió.

SJ: Sokat köszönhetek a Klubrádiónak. Akkor már a MÚOSZ újságíró iskolájának az igazgatója voltam, de hiányzott a rádiós szereplés. Arató András elhívott programigazgatónak. Azt a struktúrát, amit a rádió jelentős részben ma is követ, együtt alakítottuk ki. Kitűnő emberek jöttek oda a királyiból Bolgár Gyuritól Göczey Zsuzsáig, Bocskay Zsolttól Pikó Andrisig számosan. Ez egy közös műhelymunka volt. Műsort készíthettem, ügyvezetője lettem a rádiónak egészen addig, amíg meg nem hülyültem.

Stúdióból a kormányba

Behívtak a Miniszterelnöki Hivatalba, és Medgyessy Péter felkért, hogy legyek a Kormányzati Kommunikációs Központ vezetője. Igent mondtam. Nehéz döntés volt, mert a Klubrádiónál jól éreztem magam, még a rádió szomszédságába is költöztem. Ambiciózus emberként azonban nem mondhattam nemet a miniszterelnöki felkérésnek, amely komoly kihívást jelentett. Több egyetemen tanítottam, nyelveket beszéltem, láttam már valamit a világból, volt elképzelésem, hogy hogyan kellene a kormányzati kommunikációt alakítani.

K: A Medgyessy-kormány bukását sokan épp a rossz kommunikációval magyarázzák.

SJ: Lehet azzal is magyarázni, én mindenesetre fél év után felálltam. Én mondtam fel, nem is igazán értették, hogy távozhat hat hónap után önként egy államtitkár. Úgy láttam, hogy nem kommunikációs szakemberekre volt szükségük, hanem alabárdosokra, akik a folyosó végén lecsapják a fejeket. Kijöttem hát, és akkor volt egy szerencsés találkozásom az induló Gazdasági Rádió tulajdonosaival. Tiszta volt a profil. Látszott, hogy mit akarnak, korábban dolgoztam is közgazdászként a Távközlési Kutatóintézetben. A nulláról raktuk össze a rádiót úgy, hogy betörhessünk az akkor már elég sűrű budapesti médiapiacra. Viszonylag gyorsan befutott a rádió, elfogadták, Varga Mihály éppoly szívesen jött be hozzánk, mint László Csaba.

Éteren innen és túl

K: A két említett kereskedelmi rádió sínen van, működik, te viszont jóformán kiszorultál az éterből. A Develor Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója vagy.

SJ: Időnként megszólalok még a Gazdasági Rádióban, tervezek egy műsort a Rádió Café-ban.

K: Ha egy rádió megkeresne valamilyen szádodra is vállalható elképzeléssel, hogy segíts felépíteni egy új struktúrát, mennél?

SJ: Persze, ez nem kérdés.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

9736

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds