2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200069
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Ünnep előtt
Posted on March 14, Monday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Még kettőt alszom március 15-ig. Legalábbis ezen írás fogalmazásának idejétől. Ám ennyi szomorúsággal még soha nem vártam szép forradalmunk évfordulóját. Levert vagyok a világ történései miatt. Japán embertársaim katasztrófája nyugtalanít. Itthon meg? Nagyon messze kerültünk 1848. március 15-ének szellemiségétől.


Már kisgyermekként nagy ünnep volt számomra ez a nap. Napokon át nézegetni a fiókban várakozó kokárdát, és már óvodás koromban fújta, hogy „Talpra magyar, hí a haza!”. Később, még azokban a diákéveimben is szívem fölött tündökölt a piros-fehér-zöld, amikor a naptárban nem jelölték pirossal március 15. napját. A tavaszt is ez az ünnep hozta meg nekem, és beszíni véltem a szabadság friss levegőjét. Most meg aggódva lesem a híreket, hogy a földrengés és a cunami pusztításai tovább élnek-e az ember alkotta atomerőművek sebeiben, japán embertársaimnak ismét felidézve Hirosima meg Nagaszaki rettenetét. Jó volna, ha a katasztrófa árnyában a gyűlölködők és az egymást fegyverekkel öldösők is rádöbbennének, hogy – Schiller után szabadon – egy-testvér minden ember. Bőrszínétől, nemzetiségétől és vallásától függetlenül. Ám tudom, és még inkább szomorít, hogy mindez ma még álom, és ki tudja, valóság lesz-e valaha is. Siratom hát japán testvéreimet, fejet hajtok a holtak emléke előtt. Siratom hát harcokban pusztuló arab és nem arab testvéreimet, fejet hajtok halottjaik emléke előtt.

Búsongnék, persze, akkor is, ha nem szenvednénk meg újra meg újra a természet forrongását, az iszonytató egymást pusztítást Afganisztántól Líbiáig és tovább. De a Nemzet Ünnepe előtti hazai történések is nyomorítanak. Mintha hazámban, másfél évszázadnál több esztendő után, visszafelé fordulna az idő, Werbőczy szellemével termékenyítve meg alkotmány-csinálóinkat. akik – úgy tűnik - parlagiasabban, félműveltebben és még értelmetlenebbül törvénykeznek. Magyarkodással leplezve a nép szabadságának korlátozását. Ítélkezve elevenek és holtak fölött. Egymásnak uszítva magyart és magyart, magyart és cigányt, magyart és nem-magyart. Olyan rossz álom a mi hazai jelenvilágunk, amelytől nagyon távoli az ébredés. Szorongok, mert annak a kornak a visszatérte kísért, melyről azt írta József Attila, hogy „Inkább segít a kutya szőre / a teríthető betegen, / semhogy magát miértünk törje, / aki sorsunktól idegen”. És már olyan idők visszatérte is felrémlik a nagy „istenáldmegmagyarozás” árnyékában, amikor csendőrtollak cicáznak, és „megírják, ki lesz a követ”. Nekünk meg csak a józsefattilai Vigasz tanulsága marad: „S ha most a tyúkszemünkre lépnek, / hogy lábunk cipőnkbe dagad, / rajtad is mult. Lásd, harc az élet, /ne tékozold bizalmadat”.

Jó lenne, ha balsejtelmeimet cáfolná a jövő. Jó lenne ismét úgy készülni nemzeti forradalmunk nyitónapjának évfordulójára, mint a téltől szabadító tavasz és az úri béklyókat széttörő szabadság nyitányára. Jókedvűen tűzni szívünk fölé a kokárdát, mélyet szippantva a szabadság üde levegőjéből.

2926

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 4.5
szavazat: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds