2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200032
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Kérdések Istenkéhez
Posted on May 05, Thursday, 09:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Nem Ferdinandy György könyvéről (Kérdések Istenkéhez, Magyar Napló, Budapest, 2011.) kívánok írni. Sokkal inkább Ferdinandy Györgyről. A vele való találkozás kapcsán. Eddig csupán könyveiből ismerhettem. A randevúra a Pallas Páholy Noran Szalonja adott lehetőséget. 2011. május 4-én este.


Csak néhányan jöttünk össze. Beszélgettünk. Vártuk az írót. Termetes férfi. Markáns arcát ősz haj keretezi. Míg nézem, arra gondolok, hogy tizenegy nappal idősebb nálam. Tavaly októberben már ő is túljutott a háromnegyed századon. A házigazda – Körössi P. József – csupán néhány szóval mutatja be vendégét. Kérdezni is alig kérdez közbe. De így volt ez jó. Hagyni mesélni Ferdinandyt. Önmagáról. Az egykori kisfiúról. Gödöllői pajtásairól. Pesti (budai) életéről. Az autóbusz-kalauz, majd a buszsofőr létről. Mígnem a huzatos 56-os idők Strasbourgig nem sodorják. Életmeséjéből különös emberek és különös emberi sorsok masíroznak elő. Szinte észrevétlen villantva fel a polgár- és a munkáslét szikár másságát, a befogadottság és az elutasítottság libikókáját. Már az új otthont (hazát?) jelentő elzászi városban, amelyben a keményebb germán és a lágyabb francia szellem találkozik, s amely egyaránt kapu nyugatra és keletre. Ferdinandy befogadása a „forradalom harcosához” illő. Egyetemre járhat, és nagypolgár családok szívesen látott vendége lesz. Míg röplabdázni nem megy egy „prolicsapatba”. Életcezúra? Mindenképpen. Első kötetét egy nyomdász-csapattársa adja ki. „L’ile sous l’eau”. Magyarra úgy fordítja, hogy „Sziget a víz alatt”. Strasbourg után néhány év Párizs is kijárt neki. A tehetséges fiatal írónak. Majd Puerto Rico következett. Tanítás az ottani egyetemen. Végül Florida. A súlyos betegség utáni menhely. Írói menedék.

Az otthonos kis pinceklubban pisszenés se hallszik. Ferdinandy nemcsak jó író, hanem kiváló előadó is. Humorral láttatja önmagát. Lebilincselőn. Ám a meserétegeken áttetszik valami ferdinandys sajátosság. Nem pusztán a társakhoz viszonyulásban, hanem témaválasztásaiban is. Mintha rendre a másodrangú polgártársak felkutatója és megírója lenne. Ír rabszolgacsalád sarjáról, cigánylányról, floridai otthonához kötődő indiánokról, illegális bevándorlókról. Mindig a pártjukon állva. Tehetsége szerint segítve rajtuk. Vagy saját életsorsát is kivetíti rájuk? Valószínű. De hát végül attól író az író, hogy mások sorsával a sajátját is egyesíteni tudja. Könyveiből persze kiolvashattam volna mindezt. Talán bujkált is a tanulság a tudatom alatt. De igazán ezen az estén, szavait hallgatva döbbentem rá igazán hitvallására. Miként többünket is elgondolkoztathatott szinte hétköznapi vallomása a magyar nyelvről. Ő, aki első könyveit franciául írta, megtért anyanyelvéhez, mert a lélek rezdüléseit mégiscsak a saját anyanyelvén tudja legjobban rögzíteni az ember. Talán ezért fogalmazódtak meg bennem is „Kérdések Istenkéhez”. Miért van az, hogy az életét megszenvedő ember – író vagy az írói tehetséggel fel nem ruházott – mindig készebb az elesetteken segíteni, mint akinek a lét napfényes oldala jutott osztályrészül? Miért van az, hogy a meggyötörtek humánuma teljesebb és tisztább, mint a meggyötrőké? Miért van az, hogy a világot ők szeretnék igazán jobbítani, míg a hatalmat birtoklók csak önmagukért élnek? Némi válaszom, persze, van – lenne – ezekre a kérdésekre. És nem is az Isten, hanem csakis az Ember adhat választ rájuk.

Így hát nemcsak kellemetesen telt el ez a Pallas Páholybéli szerda este. Serkentett önmagunkba nézni, gondolkodni is. Mi, kevesek, akik jelen voltunk, gazdagodtunk. A távol maradók viszont - bár talán fel sem fogják – veszítettek. Hiszen az irodalom – a művészetek – több hitet és reményt adnak nyomorúságos napjainkban az embernek maradáshoz, mint a különböző politikák még gyűlölködéseikben is felszínes szólamai.

3783

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 4
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds