2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191987
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Válaszlevél P. Jakab Tündének
Posted on June 28, Tuesday, 16:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Munkatársunk, B. Kiss Andrea egy bihari kisközségben, Csökmőn él és dolgozik. Első regénye, az S. O. S. Elváltam! érdeklődést váltott ki a Klubhálón, legutóbb P. Jakab Tünde írt róla az Olvasólámpában. Nyílt levelére válaszol az írónő. (Z. L.)


Kedves Tünde! Örültem a levelednek, még inkább annak, hogy elolvastad, és pozitívan értékelted a regényemet. Szerencsére sok-sok hozzád hasonló véleményt kapok, ami azt bizonyítja, hogy érdemes volt megírnom azt, amit előttem még nem írt meg így senki. Mégpedig, hogy mi zajlik egy elvált, gyermekével egyedül maradó nőben, amikor a párját keresi, és a szerelem annyira az eszét veszi, hogy nem érdeklik a következmények, és a társadalmi normák sem.

A regényem olvasóitól egyre-másra olyan visszajelzést kapok, ami megerősít abban, hogy mások is éltek és élnek át hasonlókat, csak nem merik felvállalni, mert félnek a rájuk váró ítéletektől. Szeretőnek lenni ma sem elfogadott státusz, habár számtalan ember volt már hosszabb-rövidebb ideig ebben a szerepben. A környezet pedig ilyenkor vagy pajkosan, vagy rosszallóan suttog, de nyíltan senki nem beszél a dologról. Azt mondják az olvasók, hogy azért olyan mellbe vágó a könyvem, mert nincs benne mellébeszélés. Néhány hete Nagy Zsófia is nagyon jó kritikát írt róla itt, a Klubhálón, szintén az Olvasólámpába. A véleménye sok mindenben azonos volt a tiéddel. Ennek örülök, mert nem csupán két nő fogalmazta meg a meglátásait, hanem két újságíró, két íráshoz értő ember, és ez nálam sokat nyom a latban.

Egy pályázat motivált a regény megírására még 2002 őszén. 2003 tavaszára végeztem vele, de nem én lettem a nyertes az Ulpius-ház által kiírt pályázaton. Akkor már néhány barátnőm olvasta a kéziratot, és biztattak. Gondoltam, megjelentetem magánkiadásban, de egy nyomdász barátom azt javasolta, hogy várjak vele néhány évet, mert felháborodást keltek vele. Ma már tudom, hogy igaza volt, kellett az a kilenc év várakozás. Közben szakmailag bizonyítottam, és a lakóhelyemen, valamint a megyében, sőt azon is túl elismerik újságírói-írói munkámat és egyéb tevékenységeimet. Az idén megjelent regényem már nem ártott, inkább használt nekem. Ha akkor megjelenik, amikor megírtam, bizonyára rám nyomták volna a bélyeget, és sokkal nehezebb lett volna érvényesülni.

Azt írod, bátornak tartasz, hogy egy kis faluban élve, fittyet hányva a közvéleményre „bevállaltam” ezt a történetet. Igazad van, nem kis merészség kellett hozzá, és volt is, amikor elbizonytalanodtam. A könyvem megjelenés előtt sokszor elképzeltem, ki hogyan fog rá reagálni az ismerőseim körében. De a megjelenés után például a helyi tiszteletes úr és hitoktató felesége is rendelt egy példányt - akiknél a lányom, majd egy év múlva én magam is konfirmáltam. Gondolhatod, hogy mit éreztem. Aztán meglepve tapasztaltam, hogy ugyanúgy viselkednek velem, mint azelőtt, és megnyugodtam. Még az író-olvasó találkozómra is eljöttek, és én is voltam már azóta templomban. A munkatársaim, ismerőseim sem változtak meg irányomban. Sőt, a képviselőtestület május végén - már a könyv megjelenése után - megbízott annak az intézménynek az igazgatásával, ahol addig művelődésszervező és iskolatitkár voltam. Tehát nem érzem azt, hogy ártott volna hírnevemnek a regény tartalma.

Az író-olvasó találkozón el is mondtam, hogy az nem érdekel, ha valaki a könyvben leírtakon megbotránkozik, és ezért nem tetszik neki. Az már sokkal jobban érdekelne, ha azt mondanák, hogy rosszul van megírva. Mert az a szakmai rátermettségemet kérdőjelezné meg. De az írás dinamikáját, a szöveg fordulatosságát, a szerkezeti felépítés érdekességét még senki nem vitatta.

Kérdezed, hogy férfiaktól kaptam-e már visszajelzést. Persze, hogy kaptam, de negatív vélemény tőlük sem érkezett. Egy több mint hetvenéves ismerősöm, aki túl van az ötvenedik házassági évfordulóján, azt mondta, hogy nem tudta letenni, és csak gratulálhat az őszinteségemhez. A fiatalabbak is hasonlóan nyilatkoztak. Érdekesség, hogy a jelenlegi párom, aki végig megingathatatlanul támogatott a könyv kiadásában, csak akkor olvasta el, amikor mindenki más. Tetszett neki, de persze a többi közeli ismerőssel, családtaggal együtt folyton a valósággal való összefüggéseket kereste.

Többen jelezték azt, amit te is, hogy happy endre számítottak. Elárulom, hogy a valóságban sem lett az, tehát egyszerűen nem tudtam másképp befejezni, csak ahogy az élet is írta, és írja a legtöbb hasonló esetben. De kedves Tünde, veled ellentétben én nem azt mondanám, hogy mindig a gyengébbik nem húzza a rövidebbet egy kapcsolatban, inkább azt, hogy a szerelmi háromszögek „kerületszámítására” nincs jó megoldás. Aki figyelmesen olvassa a regényemet, az megérti, hogy nem könnyű egy válás után helyre rázódni, s hogy az emberi érzések nem fehérek és feketék, és hogy a vágy meg a szerelem olyan, mint egy hömpölygő patak, ami utat tör magának a sziklák között is.

Én mindezt a saját bőrömön tapasztaltam meg. Vállalom is, amiket valaha megéltem, és amiket valaha éreztem, mert elmondhatom, hogy csak több lettem ezektől. Megtanultam értékelni a hűséget, az őszinteséget, és sok minden mást is, amit a mostani kapcsolatomban kamatoztatok. Ennek köszönhetem, hogy írtam egy sikeres regényt. S mivel annyian kíváncsiak, hogy mi lett végül a hősnővel, elárulom, már hozzákezdtem a folytatáshoz. Ha minden jól megy, akkor jövőre te is megtudhatod.
Üdvözlettel: Andrea

5103

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds