2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191980
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Zöldi László: Kié voltak a megyei napilapok?
Posted on June 28, Tuesday, 18:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Heti Válasz legutóbbi számában elemzés jelent meg a napilapok lejtmenetéről. Szőnyi Szilárd azért térképezte föl a helyzetet, mert a győri Kisalföld példányszámban megelőzte a Népszabadságot. Végre egyszer valaki nem az országos lapok nézőpontjából láttatja a megyeieket, hanem fordítva. Inkább az egyetértés, mint a vita szándékával húztam alá a legfontosabb mondatokat. De például az egyik félmondatnál megakadtam. A szerző ugyanis „A hajdan - a Népszabadsághoz hasonlóan - a Magyar Szocialista Munkáspárt tulajdonában álló megyei napilapok piacáról” írt. 


Idestova másfél tizede csörgedezik vita köztem és néhány kolléga között. Ők - többnyire megyei lapok szerkesztőségében felnőtt újságírók - a Heti Válasz munkatársához hasonlóan vélekednek. Én viszont kitartok amellett, hogy az állampárt 1989-ben nem birtokolhatta a megyei újságokat. Vitapartnereim abból indulnak ki, hogy orgánumuk fejlécén naponta olvashatták: „A Magyar Szocialista Munkáspárt megyei lapja”. Meg abból, hogy ha riportra indultak, a pártbizottság garázsából kellett kocsit igényelniük, esetleg a pártház átlagosnál jobb étkezdéjében ebédeltek. És ha valami rossz fát tettek a tűzre, akkor ordított velük a megyei ideológiai titkár. Úgy élték meg a helyzetet, hogy az MSZMP funkcionáriusai az újság gazdájaként viselkedtek.

Magam is a Hajdú-Bihari Naplónál, majd a Zalai Hírlapnál nevelkedtem. Később, sajtótörténészként azonban szöget ütött a fejembe, hogy 1989 végén az MSZP vajon miért akart megszabadulni a megyei napilapoktól, holott olyan szüksége lett volna a másfélmillió példányukra, mint egy falat kenyérre. Gyűlnek a közvetlen és a közvetett bizonyítékok, de még mindig nem mondható, hogy száz százalékig meggyőződtem az igazamról. A jelek egyelőre csupán azt sejtetik, hogy a legtöbb megyei napilapot a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején az állam alapította, ám kezelési jogukról lemondott a Rákosi-féle Magyar Dolgozók Pártja javára. Ezt a felemás állapotot örökölte a Kádár-féle MSZMP, amelynek jogutódja, az MSZP a rendszerváltáskor új tulajdonosokat keresett, leginkább a német sajtóbefektetők körében.

Választási vereség esetén ugyanis nem tarthatta volna meg az állami tulajdonban lévő megyei lapokat. Mi több: ha nem szabadul meg tőlük, akkor a valószínű győztes, az államhatalmat ideiglenesen birtokló MDF javára fejthették volna ki a tömeghatásukat. Elismerem, hogy a szakmai vita még nem dőlt el, de az egyébként alapos Heti Válasz-cikkben talán már most is érdemes lett volna az idézett félmondatot árnyaltabban megfogalmazni.

2638

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds