2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191973
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Czehelszki Levente a filmforgalmazásról
Posted on June 30, Thursday, 10:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Munkatársunk publicisztikát ír, és gyakran foglalkozik filmekkel. Ezúttal a hazai mozikban nézett körül. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Hangyaboly a kihalt moziteremben

A filmes sajtó mostanában azzal a hírrel volt eltelve, hogy az amerikai Warner cég késlelteti világpremierjeit a magyar kalózok miatt. Közben volt itt egy rokonszenves kezdeményezés a lélegeztető gépen lévő magyar kismozik megmentésére, amelyről érdemtelenül kevés szó esett.

Hogy a közösségi forgalmazás milyen sikeres alternatívája lehet a hagyományosnak, arra jó példa a Kispál és a Borz utolsó fellépéséről szóló Napozz Holddal, amelyet a Kispálfilm forgalmazásában drágának mondható koncert-jegyáron, egyetlenegy alkalommal, egyszerre vetítettek élőben mozivásznon az ország összes nagyvárosában. A vetítés egyben a DVD premierje is volt, a film házimozi-változata ugyanis automatikusan járt a jegy mellé. A vetítés előtt az esemény fő helyszínét jelentő West-Balkánból a zenekar élőben is bejelentkezett, és videókapcsolaton keresztül üdvözölte az egyéb helyszíneken lévő érdeklődőket.

Ezt a modellt próbálja a Magyarhangya nevű kezdeményezés továbbörökíteni. Nem végeztet ki nyilvánosan egy filmet azzal, hogy egy hétig öt moziban üres nézőtérnek agyonjátssza, hanem exkluzivitásként mutatja be. A 3600 forintos hangyabérlet hat filmre szól, ami barátságos jegyár, ha lebontjuk darabonkénti elosztásra. Nem elitista mozgalom lévén a fővároson kívül számtalan vidéki helyszínen is zajlanak a vetítések. Ezeket többnyire valami érdekes és az adott filmhez kapcsolódó esemény követi. Például Gaspar Noé sztárrendező Magyarországra látogat, és a vetítést követően bulizik a közönséggel.

Nem szarral gurigáznak a magyarhangyások, ezt a szerb Tilva Ros kapcsán is meg lehet majd figyelni. Ez a film annyiban kakukktojás, hogy az egyik energiaital-társasággal karöltve a keddi premier után országos turnéra indítják, ahol bárki ingyen megnézheti a gördeszkás drámát. A kezdeményezés tehát ígéretes, a bérlet ára pedig bagatell ahhoz képest, hogy mit nyújt cserébe. Mindezek fényében sajnálatos, hogy a közönség nem árasztja el a mozitermeket, ezért egy filmre szóló jegyvásárlásra is van lehetőség, amikor a bérletesek által üresen hagyott helyeket lehet feltölteni.

Még így is vannak üres helyek, ennek gyökere pedig talán a szelekcióra vezethető vissza. Hiába az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb filmje az Enter the Void, lehetetlen, hogy nagyobb tömegeket szólítson meg. Annyira semmihez sem hasonlítható élmény, hogy még a legedzettebb mozifanatikusokat is megosztja. A Velencében legjobb színésznő díját elnyert görög Attenberg sem éppen tömegfilm. A prímszámok magánya című olasz film pedig egyszerűen rossz. Megfejelve mindezt egy mexikói horrorral (Vagyunk, akik vagyunk), ami alapjáraton véve is a leginkább rétegműfaj mind közül, és már kezdhetjük kapizsgálni, hogy mitől riadt meg a közönség. Még ha az említett olasz munkát leszámítva remek filmekkel van is dolgunk.

A siker kulcsa a chilei Mint a hal a vízben körül keresendő, ami a hatosfogat eddigi legsikeresebb tagja. Olyannyira, hogy pótvetítéseket tűznek ki belőle a közeljövőben, mert az emberek ajánlották ismerőseiknek, akik pedig lemaradtak róla, visszakövetelték a mozikba. Ebből szépen látszik, hogy miért bűzlik a fejétől a hal: a készítők a filmek tartalmával inkább a tinédzser célközönséget próbálták megcélozni, a tizenévesek viszont még kevéssé kaphatóak ezekre a rétegfilmekre, amiket inkább egyetemistaként kezdenek majd el fogyasztani. A Mint a hal a vízben fiatalokról szól ugyan, de olyanokról, akik a tizenéves korukat már jócskán maguk mögött hagyták. A film sikere inkább erre vezethető vissza, mint a valódi minőségére. Mert a kimondottan népszerűtlen Enter the Void valójában köröket ver rá, már ami a filmes erényeit illeti.

Ezen a szisztémán változtatni fognak a jövőben, ha valóban létrejön a tervezett második felvonás. A Magyarhangya-mozgalom ugyanis nemcsak exkluzív események közepette ad értékes kisfilmeket is a nagyjátékfilmek előtt - amiknek máshol sehol sem lenne piaca. Bevonja a nézőt a döntési folyamatba: az érdeklődők a helyszínen és az interneten is szavazhatnak arra, hogy ősszel milyen filmek szerepeljenek. A Magyarhangya első köre a keddi Tilva Ros-sal befejeződik; mi pedig ne csak a facebookos szavazáson, hanem a tényleges jegyvásárlással is támogassuk a szorgos kishangyákat. Hadd varázsoljanak újra nyüzsgő bolyt az ürességtől kongó mozitermekből.

4428

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.07 Seconds