2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200179
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Gáncsos Kármen a felnőttösödésről
Posted on June 30, Thursday, 12:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Munkatársunk nemrégiben végzett a nyíregyházi főiskola kommunikáció szakán. A diploma búcsúgondolatokat indított el benne - a diákkorból a felnőttség küszöbére ért. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


A kéz nem búcsúzik

Korán elkezdődik. Felfoghatatlanul, gyötrelmesen, szívbemarkolóan korán. Amikor az apró ujjak először zárulnak össze a puha tenyérrel a „pá-pá” ütemére. A gyermek hamarabb tanul meg búcsút inteni, mint járni vagy beszélni, s mert tettét büszkeséggel teli, vidám mosollyal fogadjuk, azt hiszi, hogy a búcsú, akárcsak a mozdulat maga egyszerű, könnyed és fájdalommentes. A gyermek még nem búcsúzik, a gyermek csak integet.

Tűnődve nézem őt. Nehezen értem, hogy miért, de irigység lesz úrrá rajtam. Diplomámon még szinte meg sem száradt a tinta, és már elvesztettem a hitem a papírra jegyzett tudás erejében. A gyermektől irigylem a tudatlanságot, a tudatlanságából fakadó fesztelenséget, és a hatalmat, amit apró kezei birtokolnak. Hiszen csak megfordítja a kis tenyerét, és ugyanazzal a mozdulattal, amivel korábban búcsút intett, most visszahív, és láss csodát, ő vissza is kap. Mert a gyermeknek nem lehet nemet mondani, a gyermek nem ismeri a lehetetlent. Hányszor, de hányszor kívántam és hívtam vissza én is a távolodót, kapaszkodtam belé, ordítottam utána: ne menj, maradj, legalább egy percig maradj még. Mindhiába. Csak mi, felnőttek tudjuk, hogy a búcsú néha hosszú időre szól, és oly gyakran nem kíséri viszontlátás. Csak mi, felnőttek búcsúzunk, de mi folyton, halálunkig. Aztán egy nap minket búcsúztatnak.

A gyermek időközben új elfoglaltságot talált magának, mit sem törődve az iménti pillanat emelkedettségével. Csak én tűnődöm tovább, a kezemet bámulva. Keresem benne az erőt és a képességet, hogy megváltoztassa a megváltoztathatatlant, szembeszegüljön azzal, ami eleve elrendeltetett. Valahol Vatikánban, a Sixtus-kápolna mennyezetén két apró ujjbegy - egészen olyanok, mint amilyenekből nekem is van itt néhány - távolodik egymástól. Nem most kezdték, már évszázadok óta tart, s ha jól sejtem, nem is ér véget egyhamar. A megörökített pillanat ugyanis, akárcsak a teremtő erő, amit jelképez, és ami a kezekben rejlik, halhatatlan.

S akkor megértem a titkot, a búcsúzás és a kezek örök kapcsolatának keserédes titkát. A kéz nemcsak búcsút int, hanem szorít is, egészen az utolsó pillanatig, amíg ki nem csúszik belőle, vagy el nem ernyed közötte a másiké. A kéz búcsúlevelet ír, és búcsúkönnyeket töröl. Tapint, érez, végigsimít - először, hogy megismerje, sokadszor, hogy megjegyezze, s utoljára, hogy sose feledje. Ráncaiban, barázdáiban, mélyedéseiben, mint sorsa vonalaiban őriz minden érintést, minden emléket, soha viszont nem látva egy egész életet. A kéz nem búcsúzik. Megragad, és magával visz egy darabot a múltból. Ha pedig türelemmel, megértéssel és szeretettel fordulunk felé, mesélni kezd. A kéz emlékeket őrző, a múlt emlékeiből erőt merítő és jövőt teremtő ereje pedig független az őt körülvevő anyagias világ viszontagságaitól. Ezért ha nincs is hova írnia meséit, mindig van kinek. Ha másnak nem, hát önmagának. A kéz nem búcsúzik, a kéz emlékezik.

A gyermek elaludt. Nekem lassan indulnom kell. Az egyik kezemben a diplomám, a másikban egy új ház ajtajának kulcsa - képletesen és szó szerint is. Régóta tudom, hogy életem majd’ negyedszázadnyi fejezete hamarosan végleg lezárul, de a fenyegető gyorsasággal közeledő ismeretlennel nem akartam szembe nézni. Egészen eddig halogattam a búcsúzást. S most, amikor mindennél több okom lenne rá, mégsem búcsúzom. Inkább csak megszorítom a kezeket, amelyek védtek, óvtak és elkísértek eddigi utamon. Végigsimítom a falakat, amelyek olykor hűs árnyékot, máskor oltalmazó meleget, de mindig otthont nyújtottak. Aztán csak úgy, mint a gyermek, vidáman integetek. Távolodva pedig érzem, nem kell visszafordítanom a kezem, a múltamat féltve, a sírig őrzi a tenyerem.


3779

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds