2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191972
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Gellén László a futásról
Posted on June 30, Thursday, 14:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Munkatársunk nemrégiben végzett a budapesti Műegyetemen. Az újságírásból a szépirodalom irányába tájékozódott, rövid tárcái novellista tehetséget árulnak el. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Koravén számadás

Még azelőtt, hogy levegőért kellett volna kapkodnom a negyedikre lépcsőzve, hébe-hóba eljártam kocogni. Volt egy már évek óta felújításra váró sportpálya a környéken. Egy focipálya, a hozzá tartozó lelátókkal, szűk öltözők és egy kis büfé, amit a pályakarbantartó felesége csak hétvégéken nyitott ki. A lelátó rozsda rágta korlátja már billegett a lassan málló, nyaranta porladó betonban. Ha csak hozzáért az ember, azonnal narancsvörös foltot hagyott a tenyerén. A padokról pattogzott a csapat színe, a kék-fehér festék, amit aztán a szél a sarkokban gyűjtött össze. De a pálya füvét mindig rendben tartották. Februárban még csak foltokban olvadozott a hó, a pálya füve azonban már zölden virított, egészen november közepéig. Az augusztusi hőségben sem sárgult be. Sokáig hittem, hogy műfű, de nem az volt. A zöld körül egy salak színű, műanyag futópálya sávja húzódott. Ide jártam futni.

Állhatatosan róttam a köröket, figyeltem a légzésemre, hallgattam a szívem összevissza játszó ritmusát. A lábamra bíztam magam, hagytam, hadd vigyen, és vitt is körbe-körbe. Egyszerre mindig csak egyet kellett lépni, aztán még egyet. A pihentető egyhangúságot csak egy föld színű, szürkésbarnás folt szakította meg a focipálya egyik kapuja előtt. Itt kikopott a fű, és az istennek sem akart visszanőni. Minden körben azt az egy foltot figyeltem. Mindenki figyel valamit, ha nem foltot, akkor oszlopot, eldobott sörös dobozt, valamit. Ahogy az egyenesre fordultam, már néztem is. Vártam, hogy elfussak mellette, és tudjam, megtettem még egy kört. Csak azon járt az eszem, hogy most elfutok mellette. És amikor odaértem, egy kicsit mindig elgondolkodtam. Mennyit futottam már, és mennyit kell még?

Mostanában egyre gyakrabban érzek így. Fel-feltűnik egy folt hol itt, hol ott. Olyankor kicsit lassítok, néha meg is állok, és elgondolkodom. De már nem azon, hogy mennyit futottam már, hanem azon, honnan is indultam, és merre futok tovább. Ahogy visszanézek, mindig látom, hogyan hozott idáig az út. Minden döntésem ésszerűnek látszik, látom az okokat, látom a pálya ívét. Belegondolok, mi vezetett idáig, és kérlelhetetlenül sorsszerűnek tetszik minden lépés. De mégis elmotyogom a kérdésem, hogy mit keresek ott, ahol éppen vagyok. És van válaszom. A legrosszabb az egészben, hogy már van válaszom.

Eltűnt az a mindig biztos bizonytalanság, amire bármikor bátran támaszkodhattam. Eltűntek a kibúvók, csak a határozott döntések döngő súlyát visszhangozza az üres helyük. Annyira hinném, hogy értelmiségi vívódás ez, de nem az. Most ért véget, amit kamaszkorom óta félek, a várva várt és átkozott felnövés. Észre sem vettem, csak futottam a köreimet, és amikor megláttam a foltot, már tudtam, hogy mögöttem van. Saját mögöttem vagyok. Lehagytam és elhagytam magam. Már csak azt nézem a foltban, mennyi van még. Hány kört kell fussak, hogy még egyszer lekörözzem magam? Koravén számadás, túl fiatal öregedés, egyik kor sem jó.

Futok tovább, fut velem a pálya. Kisszerű allegóriák. A pálya körbevisz, az élet nem.

3240

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds