2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191988
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos írása
Posted on August 01, Monday, 12:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Kertész Ákos írása Petrovics Emilről
Testvérünk voltál és lettél apánk.
(József Attila: Kosztolányi)


Meghalt Petrovics Emil

A XXI. Század Társaság minden ülésén hónapról hónapra ott volt. Hol jobb, hol rosszabb állapotban, de párjától, Takács Mártától kísérve makacsul eljött közénk, az övéi közé, akikről tudta, hogy legalább értjük a szavát. Még ha ugyanolyan tehetetlenek vagyunk is a gyilkos közöny diadalmaskodásával szemben, mint ő. És hónapról hónapra megrendítő szenvedéllyel, haraggal, cáfolhatatlan érvekkel védte a kultúra szemétbe szórt gyémántjait, melyeket percemberkék, dilettáns hatalmaskodók böfögő, nyáladzó, csámcsogó zabálás közben tapostak nap, mint nap a sárba.

Emil megszólalásiban a szenvedélye volt a megrendítő. Mi is szóvá tettünk fáradt értelmiségiekként ezt, azt, leginkább legyintve, eleve lemondón, hol sóhajtva, hol morbid, de legalább vigasztaló akasztófahumorral, ám sosem azzal az elszánt, kikezdhetetlen hittel, makacs tenni akarással, súlyos felelősségérzettel, ahogy ő.

„Nem maga az isten báránya”, mondta nekem egyszer, több mint húsz éve egy kiváló pszichiáter asszony, „nem maga felelős minden disznóságért a világon”, de Emilnek pont ez a megvesztegethetetlen morális tartása nyűgözött le engem, hogy igenis magára vette a világ bűneit. Személyes, szinte testi fájdalmat érzett minden gyalázatért, amit körülötte a szabad gondolat, az erkölcs, a kultúra ellen elkövettek hitvány senkiházi hatalombitorlók. Nem hallgatott se az én egykori pszichiáteremhez hasonlóknak, se másoknak óvó bölcsességére, s ez a bátorság talán elvett valamennyit drága életéből, de emberi nagyságához annál többet adott.

Végül is nyolcvanon túl, egy kikezdhetetlen, hatalmas életművel a háta mögött, lelkes közönségtől, tanítványoktól, tisztelőktől körülvéve köteles az ember még mindig mindent észrevenni, minden aljasságot meglátni, meghallani, köteles az ember az ujjait rajta tartani a világ (a szűkebb és tágabb világa) ütőerén? Nem engedhetné már meg magának a pihenést, idegei nyugtatását, elzsongítását, ó, nem droggal, csak azzal, hogy nem figyel oda. Elzárja a rádiót, nem kacsolja be a televíziót, nem veszi kezébe az újságot, hanem föltesz magának ¬ hiszen zenész ¬, valami örömzenét. Ella Fitzgeraldot, például. Ettől is közel éreztem magamhoz: ő is szerette a jó jazzt, nem csak én; a sznobizmus árnyéka is elkerülte.

De nem! Öt éppen lankadatlan figyelme, naprakész informáltsága éltette, ha számonkérő szelleme nem készteti állandó küzdelemre, a szervezetét valószínűleg jóval előbb legyűrte volna a betegség, mint így. Utolsó összejövetelünkön előre bejelentette, hogy valami mást, a szokásostól eltérőt akar mondani, akkor még nem tudtam, hogy búcsúbeszédre készül. Tőlünk, barátaitól búcsúzott, és rajtunk keresztül attól a másik, nagyobb közösségtől ahová tartozott, még akkor is egy halvány reménnyel a szívében, hogy ezt mondaná testamentumként, ha ezek lennének az utolsó szavai… mert lehet, hogy mégsem. És föladni nem szabad.

Ilyen ember ars poétikája más nem is lehetett, mint az, hogy az első hang a műben szabadon választható, de hogy melyik hang követi az elsőt, az egyszerre szakmai és erkölcsi kérdés. Amint az irodalomban is, hogy milyen nyelvi jelek következnek egymás után (a konszekvencia), az épp annyira szakmai kérdés, mint amennyire erkölcsi is. A mit és a miképp együtt, szinte egymás szorzataként hordozza az információt, nem választható el egymástól.

Akinél mégis elválik, annak személyisége, identitása meghasadt.

Drága Emil, mindnyájunknak hiányzol, akiknek zenéddel, tanítással, egész emberi magatartásoddal azt a bizonyságot hagytad örökül, hogy minden emberi cselekvésnek, művészetnek és politikának, egyetlen mércéje van, a morál.

„A televény titokzatos honában izgat tovább, de nem nyugszik, nem feled” ¬ írja József Attila Adyról. Terád is így fogunk emlékezni.

3956

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds