2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19734472
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Isten éltesse, tanár úr!
Posted on November 23, Wednesday, 16:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Az első néhány találkozásunk semmit sem jelentett számomra. Kötelező volt a megjelenés az előadás keretein belül megszervezett beszélgetéseken. Nem tudtam pontosan, hogy kik azok a bölcsnek tűnő, őszülő halántékú férfiak a pódiumon szép sorban helyet foglalva. Nem törtem magam, hogy elkapjam a beszélgetés szaladó fonalát, az sem érdekelt, ha nem jutottak el hozzám a hallgatóknak szánt üzenetek. Újabb előadás következett, és pimaszul közel voltam az előadókhoz ahhoz, hogy ne próbáljak meg legalább szemernyi érdeklődést mutatni az elhangzottak iránt. Akkor hallottam először gondolatokat tőle, és akkor már figyeltem is tetszetős verbális köntösbe bujtatott szavaira, melyek igencsak érdekfeszítőnek bizonyultak számomra is.


A fogalmazás sosem állt távol tőlem. Gimnazista voltam, amikor szigorú irodalomtanárunk néha velem példálózott. Elsősorban, mert kivételesnek nevezte fogalmazókészségem, és kivételesen siralmasnak a helyesírásom. Egy vigasztalt csupán, hogy a helytelenül írók tábora népesebbnek bizonyult az osztályban, mint a jó fogalmazóké. Valahol itt kezdődött vonzódásom az íráshoz. No meg persze ott, amikor a sors is a mellett voksolt, hogy a nyíregyházi főiskolán töltsem el diákéveimet.

Ekkor történt meg a nagy találkozás. Elsőben kissé megkopott székek ölelésében ültük végig az említett előadásokat az ő vezénylésében, majd másodikban újságíró szakirányon tudatosult bennem, hogy Zöldi Lászlónak hívják. Megvallom őszintén, túlságosan is tekintélyesnek, tapasztaltnak és szigorúnak tűnt. Azt gondoltam, csak egy azonnal tehetségesnek mutatkozó réteg fogja érdekelni. Az a fajta oktató, aki első benyomásra el fogja dönteni kik az ő emberei. Későbbi tapasztalataim azonban pozitív csalódásokká kerekedtek.

Elkezdődött a gyakorlat, minden héten produkálnunk kellett valamit, majd várni a visszajelzést, hogy mit „ért” a firkálmányunk. Nem is ment igazán, emlékszem, az első jegyzetem olyan érzelgősre sikeredett, hogy tanár úr azt tanácsolta, meg kell tanulnom úgy írni, hogy ne én „zokogjak” már a bevezetés után, hanem az olvasó. Na, ott adtam föl először. Úgy gondoltam, hogy a magam örökös síráskészségével és érzelgősségével sosem fogok tudni másokat meghatni, nekem elég lesz önmagam. De a szemüveges, szakállas úriember hétről hétre várta, és olvasta a sorainkat. Ő volt az, aki nem adta fel, és nem ítélt meg minket első benyomások, első jegyzetek alapján. Minden héten arra vártam, hogy talán felolvashatom a művem, és a tizedik javítás után is a tőle tanult mondatokra összpontosítva elemeztem a sorokat.

Egy nap megérkezett a várva várt néhány szó. Talán ha keresném megtalálnám a virtuális postaládámban, de szükségtelen, tudom, hogy lényegre törő minden levele. Annyi állhatott benne, hogy „Jó írás, készüljön a felolvasásra.” Bizonytalanul álltam a többiek és a sokat tapasztalt tanár úr előtt, felolvastam szegényes szavakról szóló művem, és a gyakorlat végén az én írásomra való szavazás során lendült a legtöbb kéz a magasba. A Zöldi tanár úrral való első kézfogásom háromezer forintot jelentett nekem.

Azóta eltelt jó néhány év. Soha nem felejtem azokat a hétvégéket, amikor több százszor léptem be az e-mail fiókomba az ő véleményére várva. Ő lett főiskolás éveim egyik legmeghatározóbb személyisége, az az oktató, akivel azóta is a legtöbb levelet váltottam, és akitől azóta is a legtöbbet tanultam. Hihetetlen memóriáját dicséri, hogy időszakos „hallgatásom” ellenére a legtöbb „eseményre” kapok tőle meghívót, amiért nem győzők eléggé hálás lenni. Az írást párszor már „szüneteltettem”. Ma azonban születésnapját ünnepeljük, ha írhatom többes számban. És mikor foghatnék újra billentyűzetet, ha nem annak az embernek a köszöntőjeként, aki megmutatta, hogy én is érdemes lehetek az írásra.

3792

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 4.33
szavazat: 6


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds