2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947527
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
EU Hírek: A magyar állampolgárok demokratikus alapjogait korlátozza az új alkotmány
Posted on March 02, Friday, 19:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
"Az év elején hatályba lépett új magyar alkotmány azért különösen veszélyes, mert intézkedéseivel gúzsba köti a jövő kormányait, kiszolgáltatja őket a Fidesz által kinevezett tisztviselőknek, ezzel pedig elveszi a kormányoktól a cselekvés lehetőségét, következésképpen kétségbe vonja a magyar állampolgárok választójogát" - érvelt Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője Firenzében, az Európai Egyetemi Intézet által az Alaptörvényről szervezett konferencián. Gurmai hangsúlyozta, az új magyar alkotmány már csak azért sem lehet tartós, mert a magyar állampolgárok nem nyilváníthattak véleményt róla, az ellenzék pedig lényegében nem vehetett részt az alkotmányozási folyamatban. Az Alaptörvény így csak a Fidesz-KDNP támogatását élvezi.


Gurmai Zita az Alaptörvény rendelkezései között kiemelte a Költségvetési Tanács jogkörének bővítését, amely értelmében a Tanács a jövőben vétójoggal rendelkezik a benyújtott költségvetési tervezetek fölött. Hangsúlyozta, hogy a Tanács tagjai a Fidesz kinevezettjei, akiknek mandátuma azonban ciklusokon át fog tartani. "A Költségvetési Tanács vétójogán keresztül akár lemondásra is rákényszerítheti a jövő kormányait." - mondta Gurmai, aláhúzva: "Mivel a költségvetés benyújtása a mindenkori kormány kompetenciája, amennyiben egy korábbi kormány kinevezettjei lehetőséget kapnak ennek politikai okokból történő befolyásolására, az ismét felveti, mekkora súlya van az állampolgárok választójogának, mennyiben dönthetnek valódi szakpolitikai változásokról a választásokon."

A képviselő asszony kitért az igazságügy függetlenségének kérdésére is, amellyel kapcsolatosan az Európai Bizottság további információkat kért az Orbán-kormánytól. "A bírói függetlenség a magyar közjog régóta meglévő eleme. Már az 1869-es IV. törvény 15. cikke is azon keresztül biztosította a bírók függetlenségét, hogy megtiltotta mandátumuk idő előtti megszüntetését. A közelmúlt eseményei, köztük a Legfelsőbb Bíróság elnökének eltávolítása, vagy a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő csökkentése tehát ellentétesek Magyarország történelmi, a dualizmus korából származó jogelveivel is." - fejtette ki Gurmai Zita, hozzátéve: nehéz elhinni azt, hogy Baka András mandátumát nem azért rövidítették le, mert kritizálta a kormánynak az igazságügy átalakítására irányuló lépéseit.

"Az új magyar alkotmánnyal kapcsolatosan a Velencei Bizottság már a tavalyi év folyamán ajánlásokat tett közzé, amelyeket az Orbán-kormány nem vett át az alkotmányozási folyamat során. Ezenkívül a jobboldali többségű Európai Bizottság is bírálta az új alkotmány, az átmeneti rendelkezések és a sarkalatos törvények által létrehozott rendszert. Nem valamiféle baloldali összeesküvésről van tehát szó, hanem arról, hogy az európai döntéshozók pártállástól függetlenül aggódnak a magyar állampolgárok demokratikus jogaiért, a magyarországi demokráciáért:" - mondta Gurmai Zita.

3135

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds