2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20215634
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Fülkeforradalom és kétharmad
Posted on March 14, Wednesday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Lakner Zoltán és Zdeborszky György volt a Ma-Holnap klub márciusi összejövetelének vendége. Mi ez a fülkeforradalom tulajdonképpen? Milyen rendszer épül ? Van-e elgondolás az ellenzék összefogására? Hogyan kellene a Kormány szótárát kiegészíteni? Miért kell most hitelt felvennünk? Mi az IMF hitel felvételének a menetrendje? Miért vették fel az emberek a frankhitelt? Ilyen kérdésekre is választ kaphattak a "teltházas " est résztvevői.


Böjte József, a Pallas Páholy Ma-Holnap klubjának vezetője elsőként a szociológus politikai elemző Lakner Zoltánnak adta meg a szót, aki a fülkeforradalomról úgy vélekedett, hogy az egyenlő a pártrendszer váltással.
Ez a váltás a pártok közötti versenyben egyenlőtlen helyzetet hozott létre a Fidesz javára.

A Fidesz lett a centrum a bal és jobboldali pártok között. Az értelmiség egy jelentős része korábban úgy vélekedett, hogy a kétharmados többség jó lehet több hosszú ideje megoldatlan közjogi probléma megoldására. Többen ezért most bocsánatot kérnek jegyezte meg Lakner Zoltán.

Ugyanis az egy párti kétharmad, ami végül is létrejött rendkívüli mértékben kiterjesztette a hatalmat.

A Fidesz úgy fogja fel, hogy az ország átalakítására kapott mandátumot, és ezért mindent megtehet. Olyan rendszer épült ki, amelyben a kormányfő egyszemélyi döntésétől függ minden.

Olyan közjogi "szuveníreket" hagy maga után ez a kormányzat, mint a 9-12 éves kinevezések, a jelenleg neki kedvező választójogi törvény, ami egyébként később számára is kockázatot jelenthet. Ilyen intézkedés a választókerületek "átszabása", és a győztesek premizálása a választási eljárásban. Kérdés az is, hogy a választási kampányt hogyan fogja szabályozni a Fidesz parlament.

Szokatlan a törvénykezés folyamata, az úgynevezett "egyórás törvényalkotás" rendszere, ami módot ad arra, hogy az Országban, és a Parlamentben az történik amit a Miniszterelnök akar.

Hívó szó jelenleg a Fidesz propagandájában a " konszolidáció". Ez azonban nem az emberek biztonságáról, a kiszámíthatóságról, hanem a Fidesz - rendszer konszolidációjáról szól.

Vagyis: az ország működése ne legyen veszélyben, de maradjon fenn az apátia.

Az egyfordulós, regisztrációhoz kötött, részvételi küszöb nélküli választás az otthon maradásra ösztönzi a bizonytalanokat.

Mindeközben a társadalmi különbségek egyre nőnek. Vidéken a legnagyobb munkáltatók a zömében Fidesz kézben lévő önkormányzatok. A Kormány maga szelektálja, beskatulyázza a közmunkák révén a vidéki társadalom egy részét. Ugyanakkor az önkormányzat-munkáltató alkalmazottjaként nem célszerű ellenzéki magatartást tanúsítani.

Jelenleg - Lakner Zoltán szerint - nincs elgondolás az ellenzék összefogására. A baloldali pártok és civil szervezetek kerekasztala egyelőre nem tud létrejönni. Ahhoz ugyanis minden résztvevőnek engednie kellene az identitásából. Ezért első lépésben választási koaliciót kellene létrehozni.

Zdeborszky György szerint Orbán Viktor nem a tatárjárás utáni az országot újjáépítő IV Bélának képzeli magát, hanem az államalapító Szent Istvánnak.

Szerinte a Kormány szótárát, - amelyből a "megszorítás" szót kihúzták- ki kellene egészíteni a következő szavakkal: kiszámíthatóság, átláthatóság, biztonságosság, fenntarthatóság.

Ez a Kormány "eltapsolt" 1200 milliárd forintot a MOL-ra, és a Rábára. Ha nem tette volna, akkor csupán emiatt 5%-os többlete lenne a költségvetésnek.
Emellett az egyensúly fenntartásához 3000 milliárd forintot elvont a magánnyugdijpénztáraktól.

Helyes a Széll Kálmán Terv törekvése, hogy növekedést irányoz elő, de a növekedés nincs befektetők nélkül.

A kormánypolitika miatt azonban a befektetők nem jönnek, hanem mennek!
A bankok pedig nem hiteleznek.
Az eredmény: nincs növekedés!

Mindezek miatt kimondható, hogy a kormányzat az ország ellenére cselekszik.

Mi a helyzet a IMF-el? Ebbe a szervezetbe 1982-ben léptünk be. Először akkor, azután 1990-ben, majd 1995 -ben és 1998-ban , tehát összesen eddig négy alkalommal mentette meg hazánkat az államcsődtől.

Az IMF teljesen politika mentes intézmény. Mindig európai ember a vezetője. Nem benne van a hiba a szóban forgó hitel ügyben. Amit a Fidesz szeretne, az egyszerűen szólva "nincs az étlapon" Magyarország számára.

Azt, hogy Magyarország milyen hitelt kaphat, azt a teljesítőképessége alapján kiszámított mutatók döntik el, és nem az, hogy a kormány mit szeretne.

Az eljárás az,hogy le kell írnunk, hogy mire kérünk hitelt. Általában nem lehet ugyanis hitelt kérni, csak egy konkrét programra. Ezután egy részletes egyeztetési folyamat következik, majd egy szándéklevél születik az ország részéről, amit nem a kormányfő, hanem az IMF magyországi kormányzója és helyettese írnak alá. Ők nálunk Matolcsy György és Simor András. Az egész folyamatban a tárgyalásokon ott kell ülnie az EU képviselőjének is.

Nos, mindehhez képest az mondja a Miniszterelnök, hogy két hónapja ott ül az íróasztalánál, és várja a tárgyaló partnereket.

Nem Ő az illetékes tárgyaló partner és nincs beadva semmilyen kérelem!

Mi vezetett a svájci frank hitel- mizériára? Zdeborszky György elmondta, hogy a jegybank, már 2001-ben, majd 2002-től még inkább rendkívüli mértékben emelte a forint kamatát. 16% körül lehetett hitelt felvenni forintban és 1% körül svájci frankban.

Az akkori jegybank elnököt Járay Zsigmondnak hívták. Vannak furcsaságok a mostani árfolyamgáttal kapcsolatban is. Sok gazdag ember, köztük Fidesz vezetők, drága külföldi nyaralásra, luxusautókra vettek fel svájci frank hitelt, most olcsóbban fizethetik vissza.

Megjegyezte azonban Zdeborszky György azt is, hogy a hitel-felvevők is gondatlanok voltak. Akinek nincs valutában bevétele,annak óvatosnak kell lennie a valutában felvett hitellel.

A jegybank elnök fizetését illetően Zdeborszky György azt mondta, hogy Európában egy cikluson belül nem lehet a jegybank elnök fizetését megváltoztatni. Mellesleg ezt az összeget elődje, Járay Zsigmond határozta el magának, és rendre fel is vette.

Miután ecsetelte egy esetleges államcsőd szörnyű következményeit, a lengyel példát is felhozva, a szuverenitásról szólt.

Amikor beléptünk az unióba, akkor lemondtunk egy részéről. Aláírtuk a közelmúltban fiskális unióról szóló szerződést is. Az unióban egyre jobban erősödik az integráció.

7416

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds