2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947292
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
FÉK: Szuperkontroll vagy önkontroll?
Posted on April 25, Monday, 09:54:02
Topic: Budapest esszék
Általában nem gondolom, hogy a BKV-ellenőrök az egyetemes emberi tudás, és haladás, valamint a humanizmus élharcosai lennének. Azt hiszem társadalmunknak ahhoz a – nagyobbik – részéhez tartozom, aki dacból sem fogja fel értelmét az atyai szónak, és zsigerből ellenszenves neki mindenféle egyenruha.
Bornemissza Iván írása

A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Általában nem gondolom, hogy a BKV-ellenőrök az egyetemes emberi tudás, és haladás, valamint a humanizmus élharcosai lennének. Azt hiszem társadalmunknak ahhoz a – nagyobbik – részéhez tartozom, aki dacból sem fogja fel értelmét az atyai szónak, és zsigerből ellenszenves neki mindenféle egyenruha.
A kontrollereken, a BKV-n kívánjuk leverni azon agressziónkat, amit az egyenruhások, a hivatalok, az autoritások ellen nem tudunk kiélni, mert az orrunkra koppintanak, elveszik a kutyánkat, vagy leverik a vesénket – mikor hogy.
Speciális állatfaj ez, különleges planétáról. Sosem tudtam megérteni, hogy miért hugyozik valaki széllel szemben, milyen szociokulturális háttér hajlamosít valakit arra, hogy élő láncot alkotva, szétvetett lábakkal, ökölbe szorult hajjal és hasnyálmiriggyel felvegye a kvázi-ávós szerepét (és az ezért járó gyenge közepes fizetést). Tán nem kelletettek rendőrnek, katonának, vadakat terelő juhásznak, nem engedték őket arccal a vasút felé (pihen tehát a síp is), de máma már nem akartak továbbhasadni, nehéz officiumot vállaltak hát – mundérral, annak becsületével, plecsnivel-stemplivel, hatalmi jogkörrel, kötelezően kijelölt szolgálati idővel, és primitív, szellőzetlen erotikával átfűtött csipkelődéssekkel. Talán. Fene tudja.
De ők csak acélból – na jó: vasból – esztergált botok egy magasabb akarat kezében, akinek tele van a batyuja azzal, hogy népbetegség a bliccelés. Nem szórványos és eseti, hanem gyakori, és kötelező. Harcos magyarfajta vagyunk, kurucok a labancok ellen, fizessenek a gazdagok, Trianon is a BKV hibája, aki bérletet vesz szürke vágóállat, beszari proli, akinek ez a szolgáltatási színvonal nem szúr szemet, hanem bárgyún megveszi a jegyeket-bérleteket.
Egy súlyosan jól kereső főnököm ecsetelte – az a típus, aki ugyan nem fizet adót, mégis hangsúlyozza, hogy „mi, a vállalkozók tartjuk el ezt az országot” –, hogyan rettentette el blöffjével a kérődző ellenőrt, és hogy ő egy fillért sem hajlandó kiadni ilyen szolgáltatásért. Majd ha tiszták lesznek a kocsiszekrények… Majd ha nem engedik, hogy összehányják a hajléktalanok, akik amúgy is ingyen utaznak… Majd ha leviszik az árakat… stb. Hányszor és hányan kérleltek, zsaroltak, magyaráztak, hogy nem kell venni, százféle technika van, mellyel el lehet kerülni a fizetést, hát nem látom, hát én vagyok egyedül ilyen hülye, hogy fizetek?! „Iván, kérlek, te ezeknek fizetsz!?”
És igen. Én ezeknek fizetek, csakúgy, mint adót és TB-t az oly szeretett államnak, vagy ahogy a gyorsétteremben a gyors ételemet megkapván nem szaladok el fizetés nélkül, és nem magyarázom piros arccal Eszternek, hogy „miért fizetnék egy fillért is ezért a szarért?”.
És igen, egy platformra kerülök a BKV-ellenőrökkel (horribile dictu!), akik napi nyolc millióval nagyobb bevételt könyvelnek most el, és rotyog a vérem a pipától, hogy ezt eddig nem tették meg, egy hónap alatt kitermelnek egy új buszt.
Engem a szociban úgy neveltek, hogy tartsuk be a játékszabályokat, de nevelhettek volna így Horthy idején egy katolikus leánygimnáziumban (feltéve, hogy katolikus lettem volna és leány). És ez akkor is így van, ha nem lesz több járat, és nem lesznek tisztábbak a buszok. És Botond megújra húszmilliós jutalmat kap, és nem viszik lejjebb a fizetésem hét százalékát kitevő bérletárat.
Hisz a századik születésnapon gondoljunk csak bele:
Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Megtehetem, hogy nem tartom be a szabályokat, szotyizhatok Graz főutcáján a tiszta burkolatra köpve, átruccanhatok Bécsbe lopni, beállhatok a pláza parkolójában a kerekes székesek helyére, előrefurakodhatok a sorban, becsaphatom a részeg vendéget estéről-estére, ledudálhatom a zebrán átkelő gyalogost, zabálhatok ingyen csokoládét a Tescóban, ellophatom a vodkás poharat a szórakozóhelyemen, kitelefonálhatom a munkaadómat a profitjából, vitázhatok logikátlanul és igazságtalanul, beleszarhatok a Balatonba. Jártam Svédországban, az ottani társadalmat a szabálykövetés és a bizalom tartja össze, és már majdnem loptam, mikor éhes voltam, de látták a kívánságot a szememen, és meghívtak egy sütire. Állítom, jó, élhető és egészséges az ottani létforma. Az ellenőr angol nyelven megsajnált, hogy hát siettem, és nem tudtam jegyet venni, sebaj nála most ezt megtehetem.
Tehát követelem, hogy tanuljanak meg ellenőreink angolul, és követelem, hogy ismerjük fel, az úgynevezett demokrácia önszabályozáson alapul, vegyük meg azt a kurva bérletet!

Bornemissza Iván
4531

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest esszék
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest esszék:
Kende János: Szégyen


Article Rating
Average Score: 4.8
szavazat: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds