2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190452
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Matematikus a tudományos életről (I. rész)
Posted on May 07, Monday, 12:00:00
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
Lapunk munkatársa, Marik Sándor nyíregyházi újságíró, és vadászik azokra a közéleti személyiségekre, akik kerüljenek bár túl az országhatáron, a szívük visszahúzza őket a szűkebb pátriába. Ezúttal egy matematikus professzorral beszélget. Az interjú első részét közöljük.


Matematika és közélet


Prékopa András akadémikus (77), a mai magyar matematikus-társadalom kiemelkedő tagja. Az alkalmazott matematika iskolateremtő professzora, Széchenyi-díjas. Nemcsak tudósként, hanem a szakmai közélet kiváló szervező személyiségeként is ismert itthon és külföldön. Élő kapcsolatban van szülőföldjével, Nyíregyházáról indult a matematika meghódítására. Magyarországon nyugalmazott egyetemi tanár, az ELTE emeritus professzora. Tudására azonban az egyik kiváló amerikai egyetem is igényt tart: a Rutgers University (New Jersey) tanára. Felváltva oktat itthon és Amerikában; most éppen külföldön tartózkodik.

Marik Sándor interjúja


Prékopa Andrást hazai és nemzetközi tapasztalata, tekintélye jogosítja fel, hogy az oktatás, a tudomány időszerű kérdéseiről elfogulatlanul nyilváníthasson véleményt. Ezért - miközben szakmai munkájáról beszélgettünk - néhány, itthon vita tárgyát képező témáról is kérdeztem.

1. Elmélet és gyakorlat


- Mi lehet az alapja annak, hogy a magyar matematikusokat szívesen fogadják Európa és Amerika legjobb egyetemein is?

- Magyarországon hagyományosan magas színvonalú matematikaoktatás folyik a középiskolákban és az egyetemeken. Időről időre kiváló személyiségek fémjelzik a magyar matematikai teljesítményeket. A két Bolyai, Kürschák József, Riesz Frigyes, Fejér Lipót, Neumann János, Szőkefalvi-Nagy Béla, Kerékjártó Béla, Rédei László, Erdős Pál, Rényi Alfréd - hogy a matematika különböző részterületein dolgozók közül említsek neveket. Az is fontos, hogy a matematikát népszerűsítők között olyan kiemelkedő tehetségek voltak, mint Pólya György, aki kutatóként is jól ismert, és akinek „A gondolkodás iskolája” című könyvét a matematikatanárok nemzedékei haszonnal forgatják világszerte.

- Mi a legnagyobb különbség a magyar és az amerikai matematikaoktatás között?

- Egyetemi tanárként inkább a felsőoktatásról szeretnék véleményt nyilvánítani, minthogy azt ismerem jobban. A legnagyobb különbség az, hogy Egyesült Államokban az oktatás kétszintű, Magyarországon pedig egyvégtében tart öt évig. Nem kell hozzá különösebben mélyreható vizsgálatot végezni, hogy megállapítsuk: az utóbbi fölényben van az előbbivel szemben. Legalábbis azok esetében, akik eleve végig akarják járni mind az undergraduate (alap-), mind a graduate (mesterképzés) programját. Az egyszintű képzés esetében ugyanis a hallgatók mindjárt az első évtől kezdődően minden kurzust magas színvonalon kapnak meg, ellentétben a másik esettel, amikor ugyanazt a tárgyat az alap programban meghallgatják alacsonyabb színvonalon, majd a mester-programban magasabb színvonalon is. Hangsúlyozom: azok számára, akik már eleve tudják, hogy matematikusok akarnak lenni, mester fokozatot szándékoznak szerezni, a nem szétvágott, hanem az integrált ötéves képzés nemcsak jobb, hanem olcsóbb is. A hároméves matematikusképzésnek egyébként nem sok értelme van. Akik csak az ennek megfelelő képzésben részesülnek Amerikában, általában még hozzátanulnak valamit, hogy el tudjanak helyezkedni. Például számítógépes ismereteket, biztosítási matematikát, biológiát, satöbbi, mert háromévnyi csak matematikatanulás után nehéz állást találni.

- Magyarországon, illetve Európában most éppen a kétszintű tanulmányok bevezetését erőltetik.

- Komoly kétségeim vannak az Európai Unió felsőoktatási reformjával kapcsolatban. Sok európai kollégával beszélgettem erről, és nem találkoztam olyannal, aki feltétel nélkül támogatta volna. Megkockáztatom, az európai országok korábbi matematikaoktatása jobban hasonlított egymásra, mint amennyire ezután fog. Angliában például az undergraduate oktatás eddig négyéves volt, most majd három kellene, hogy legyen. Kíváncsi vagyok rá, vajon megváltoztatják-e az eddigi rendszert?

- Visszatérve Amerikába, a jelentős, felfogásbeli különbségeket is figyelembe véve van-e különbség a színvonalban, a végeredményben?

- Jóllehet a mi oktatási módszerünk jobb azoknak, akik mindjárt a tanulmányok elején tudják, hogy mit akarnak, az amerikai oktatás színvonala a maga nemében kiváló. Sok nemzetközi hírű professzor oktat, a tananyagot állandóan korszerűsítik. Ha valaki ezt nem teszi, vagy nem jól oktat, akkor a hallgatóság elpártol tőle, ami megingatja a professzor helyzetét. Van azonban még egy jelentős különbség a magyarországi és az amerikai oktatás között, és ez az alkalmazással függ össze. Magyarországon nem helyeznek elég nagy súlyt az alkalmazások oktatására, legalábbis a matematikában. Amerikában viszont az oktatók és a hallgatók nagyon figyelnek erre. Jellemző, hogy több elméletet visznek az alkalmazásba, és több alkalmazást az elméletbe. Ez a sikerük egyik alapja.

(Folytatása holnap)


Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

5894

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds