2018 March 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19963329
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
FÉK: Kelet-európai kis értelmező szótár
Posted on May 08, Sunday, 09:47:07
Topic: Budapest esszék
Már megint állhattam egy jót sorban. A Keleti pályaudvaron erre mindig jó esély kínálkozik, de valamely ünnepnap délelőtt osztályon felüli. Tíz órakor két intercity is indul, így a csődület oka érthető. Az már jóval kevésbé, miért nem nyitnak ki még egy ablakot a tízből. Nem és nem, az istennek sem.
A erre mindig jó esély kínálkozik, de valamely ünnepnap délelőtt osztályon felüli. Tíz órakor két intercity is indul, így a csődület oka érthető. Az már jóval kevésbé,. Nem és nem, az istennek sem.A cikk teljes szövege... Katt ide Még több cikk az archivumban... Katt ide

Mindegy. Sorban állás közben van időnk tűnődni. Például azon, hogy a késő Kádár-kor fiaként sokszor volt alkalmam fölöslegesen sokáig állni sorban, mégis újra és újra felbőszít, ha erre kényszerítenek. Meg azon, hogy bár a sorban állás itthon is mindennapos tapasztalat tárgya volt, mégis a baráti országokban látta az ember a legparádésabb sorokat, jelesül Lengyelországban.

Tikkasztó nyári melegben szállás után kutattunk, és az istennek sem találtunk olyan helyet, ahol sört mérnének. Ennek oka lehetett a keresletnek fittyet hányó hiánygazdaság éppúgy, mint a Jaruzelski-rezsim politikai megfontolásokat tükröző italmérési szokásai, mindenesetre a büfében, ahová bevetődtünk, csak rikítóan sárga üdítőitalt árultak.

Elvileg ennek a folyadéknak egy akváriumszerű valamiben kellett volna kerengenie, ami hidegen tartja, ám a lé nem kerengett a műanyag tartályban, ellenben a felszínén döglött darazsak úszkáltak. Annál meglepőbb volt, hogy itt is, ott is részegek aludtak az asztalokra borulva, s amikor valami rettenetes kotyvalék nyelven ennek okát tudakoltuk, egy közeli helyre irányítottak, ahol sok ember állt sorban nagy türelemmel. Hogy jó helyen állunk, arra bizonyság volt a közelben sörösrekeszeken ülve, békésen sörözgetők látványa, akik egy-egy rekesz végeztével sokkal jobb hangulatban állhattak be újra a sorba.

Még a sorban állásnál is frappánsabban idézi fel az idők szellemét két rövid szócska, melyek valami okból nem magyarul, hanem szláv nyelven, leginkább bolgárul égtek be az emlékezetembe: niema – nincs, és nie mozsna – nem lehet (elnézést, ha nem pontos a cirill betűs szavak latin leképezése). E két szónál tömörebben viszont nem lehet leképezni a KGST-érzést. Az első a kor gazdaságpolitikájának, a második a kor politikai légkörének kvintesszenciája.

Nem kellett képtelen kívánságokkal előállnunk ahhoz, hogy máris záporozzanak válaszképp e szavak. Nem akartunk mi nehézvizet vásárolni kétdecis kiszerelésben, és nem óhajtottunk az utca kellős közepén lovaspólót játszani, csak valami reggelinekvalót vásárolni reggel kilenc után, majd pedig a legrövidebb idő alatt eljutni A-ból B-be. Nem és nem. Niema és nie mozsna.

Ingerszavak után kutatva rábukkanok a kedvencemre: kötelező. Akkoriban persze nemcsak egy-két gyermekkori oltás, a gépjármű-biztosítás vagy az intercity járatokon a helyjegyvásárlás volt kötelező, hanem sok egyéb is. Például dolgozni. Ha az ember kerülte a munkát, zaklatásnak tehette ki magát.

Ül az ember békésen a Batthyány téren egy padon, és valami könyvet olvas a buszra várva. Így nem veszi észre a közelítő rendőrjárőrt, csak mikor az már a személyi igazolványát kéri. Átadja az ember, épp mint kisiskolásként az ellenőrzőkönyvet, ha nevelője kérte. Hagyja, hadd lapozzon benne kedvére a rendőr, mint annak idején hagyta apját is, hogy megtalálja, amit keres, azt a fizikaelégtelent, amit fia elhazudott előle. Meg nem fosztotta volna az apját a felfedezés örömétől, s most hagyja, hogy a rendőr is bebizonyosodni lássa sejtését.

– Nem dolgozik, Zoltán?

Megállapítás volt ez inkább, mintsem kérdés, s ne feledjük el azt sem, hogy a rendőrök akkor mindig keresztnevén szólították az embert – persze a csendőr-pertu szellemében világos, hogy ezt viszonozni képtelenség volt.

Itt az ember belefogott valami hosszú magyarázatba, hogy felsőoktatási intézménybe történő jelentkezése miatt időben kellett kilépnie munkahelyéről, de minthogy nem vették fel, ismét el kíván helyezkedni, csak erre eddig még...

– Szóval nem dolgozik. – Itt összeomlunk, és követjük a rendőrt, aki egy közelben parkoló Latviáig kísér, melyben már jó néhány hasonszőrű várja megadó türelemmel az indulást a kapitányságra. Ők is e röpke razzián akadtak horogra.

– Na, mire beérünk, már mehetünk is ebédelni, aztán meg haza – mondja a sofőr a kormánykerékre csapva, és a másik kezével hátrabök:

– Ezek persze nem érnek haza vacsorára sem. – És bájosan felnevet.
Majdnem igaza lett. Két-három óra várakozás után az iménti párbeszéd négy fal között is megismétlődik, majd az ügyeletes tiszt fordul hozzám.

– Ismeri a Magyar Népköztársaság alkotmányát, Zoltán? – Hát, hallottam róla – vakarja a fejét az ember –, de nem hiszem, hogy valamennyi passzusát fel tudnám most idézni fejből.

– Nem is kell – nyugtat meg –, csupán a munkára vonatkozó bekezdésre hívnám fel a figyelmét.

És ki tudja, honnan, egy munkakönyvet tol elém kinyitva, melynek első oldalán olvashatom, de ha nem látnám, mondja is ő hangosan, hogy: „A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka. Minden munkaképes polgárnak joga – itt megáll, mutatóujj a magasba, kissé hangosabban és szótagolva –, kötelessége és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék. Maga ugyebár munkaképes, Zoltán.

Makog az ember valamit, hogy hát hogyne, persze, mindenképp, és így megússza egy „nem ajánlom, hogy még egyszer itt találkozzunk” típusú útravalóval. Kifelé még azon morfondírozhat, hogy mit is takar pontosabban a becsületbeli ügy.

A kötelező avagy kötelesség szavaknak természetes ellentéteként ott voltak a szabad, illetve szabadság szavak. A legérzékletesebben az utóbbiról Hajnóczy Péter egy novellája szól: Freedom a címe. A fiú, M., Márai, Hajnóczy állandó hőse itt egy angol szövegű dalt magában dúdolva, egy parkban a padon ülve kénytelen végignézni, ahogy a parkőr a botjával ütlegel két üzekedő kutyát, mert hát mi dolog az, hogy mindenki szeme láttára. „Lehet, hogy nekik is tilos?” De még néhány bekezdéssel korábban az egyik legjobb Hajnóczy-mondat: „Ez nem freedom, ez szabadság.” Így, kurzívval.

A legtömörebben a „freedom”-ot egy angol dokumentumfilmben fogalmazta meg egy visszaemlékező, aki túlélte a második világháborút, azon belül is a poklok poklát, a japán hadifogolytábort. Hogy neki mit jelentett újra szabadnak lenni? Hát amikor hazatérve valaki valamire rá akarta venni, és ő végre azt mondhatta, hogy: nem. Ahogy a no szócskát kiejtette, arcán hatalmas derű és boldogság áradt szét. Mosolyogva meg is ismételte: no.
Nem, és nem. Az istennek sem nyitnának ki még egy pénztárablakot.

BZ

6269

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest esszék
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest esszék:
Kende János: Szégyen


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds