2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19730527
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: FÖLD ALATTI PEST IV.
Posted on May 30, Wednesday, 23:19:53
Topic: Budapest Szeretlek
Halak és vadak a föld alatt – a Nagycsarnok pincéi
Az 1880-as években még vita folyt arról, az első- és másodfokú bíróság székháza, az új városháza vagy a központi vásárcsarnok épüljön-e föl a Vámház mögött, az úgynevezett Sóház-telken.

A főváros csak 1892. június 30-án döntött arról, hogy a Belváros szabadtéri piacát kiváltani hivatott, valamint a nagybani kereskedőknek is otthont adó vásárcsarnokot helyezi el a Ferencváros szélén, a Dunától nem messze. A tervpályázat kiírásakor külön kikötötték: az épületet teljes egészében alá kell pincézni, de gondoskodni kell arról, hogy az alagsor legmélyebb pontja is az átlagos dunai vízszint fölött maradjon. Azt is meghatározták, hogy a pince belmagassága legalább három méter legyen, jó legyen a szellőzés, a világítás és a csatornázás. Külön kívánalom volt egy alagút megtervezése, amely a dunai rakpartra érkező áru behordására szolgált. A százhúsz méter hosszú alagútban két keskeny vágánynak és egy gyalogjárónak kellett helyet hagyni.

                                                        
A tervpályázatot Pecz Samu elképzelése győzedelmeskedett. Az építész 1893 januárjában kapta meg a megbízást, s az általa felügyelt munkálatok nyomán 1897. február elsején kezdődött meg az árusítás az új épületben. Nem meglepő persze, hogy a kivitelezés megkezdése előtt a tervek némi – a takarékosság ihlette – változtatáson mentek át.
 Kép: A Nagycsarnok alagútjának kijárata a Duna-parton

Ami a föld alatti területet illeti, az alapozás vastagsága 1,2 méterről egy méterre csökkent,  a pincefödém téglaboltozatot kapott, elhagyatták az alagsor gránit szegélyköveit. Lényegesen csökkentették a pince hűtőterületét és a rekeszek számát, sőt lemondtak az ugyanoda tervezett központi nagy haltartályról.

A takarékosságnak kis híján áldozatul esett a rakpartra kivezető alagút is: csak 1896 májusában, az építkezés finisében döntötte el a főváros, hogy a rakparti kikötővel együtt megépítteti. Nem sokkal később viszont már vizsgázhatott is az alkotás, hiszen 1897 tavaszán árhullám érte el Budapestet. A pinceszint elöntését csak úgy tudták megakadályozni, hogy az alagút rakpart felőli végén pallókból két falat építettek, közéjük pedig agyagot döngöltek.

A pince Pecz Samu elképzelése szerint tehát kettős feladatot látott el: egyrészről az itteni hűtőrekeszekben és a dróthálóval körülzárt raktárakban tárolták az élelmiszereket, másrészt itt helyezték el a csarnok gépészeti berendezéseit. Itt volt a kazánház a három gőzkazánnal – ezek fáradt-gőzével fűtötték az alagsort –, a villamos világítást biztosító gépek és innen indultak az áruszállítást megkönnyítő liftek. A pince szellőzését az alagsori ablakok előtt a külső járdába nyúló aknákon keresztül biztosították.

A nyitás utáni csaknem száz évben szinte mindig napirenden volt a csarnok bővítése, de komolyabb változtatásra nem került sor. Az épület állaga azonban folyamatosan romlott, és a belső terek képét is erősen rontották a hatvanas években felhúzott, zárt bódék. 1991-ben kiderült: már életveszélyesek a tartópillérek, és a födémek is beomlással fenyegetnek. A csarnokot bezárták, és hamarosan döntés született az épület eredeti funkciójában való felújításáról.

Az 1994 őszi avatóünnepség után a nagyközönség elsősorban az eredeti szépségükben helyreállított szerkezetekre, a hely stílusához illő pavilonokra, a modern berendezésekre csodálkozott rá. Az igazi változások azonban a színfalak mögött, elsősorban a föld alatti terekben zajlottak. Az építkezés során az jelentette a legfőbb gondot, hogy kezdetben megoldhatatlannak tűnt a Sóház utcai, szint alatti rakodóútvonal megteremtése  az ugyanott lévő főgyűj-tőcsatorna érintetlenül hagyásával. Az építészek végül úgy döntöttek, az áruszállító teherautókat szolgáló lehajtó-rámpát a csatorna és az épület közé illesztik be. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a csarnok Sóház utcai hosszfőfalát az utcaszint alatt mintegy száz méteren pillérekkel váltották ki. Ennek érdekében a kőlábazat mögé húsz méteres hídtartókat építettek be. Az átalakításnak köszönhetően ma már akár tíz teherautó is lehajthat a pincébe, ahol aztán kényelmesen kirakodhatnak róluk.

Az építkezésnek ugyancsak része volt, hogy a rendezési tervnek megfelelően meg kellett teremteni a kapcsolatot a majdani Dél-Buda–Rákospalota metróhoz kapcsolódó, később megépítendő Fővám téri aluljáróval és a Csarnok térre tervezett mélygarázzsal. Ha ezek megszületnek, a vásárlók egyenesen a pince Pipa utcai oldalára juthatnak belőlük. Mindebből ma még csak az új üzletutca látható: a látogatók elől korábban elzárt területen élelmiszer-áruház, néhány különlegességeket árusító üzlet, és több olyan bolt kapott helyet, amelynek illata a földszinti terekben kellemetlen lenne. Így kerültek le az alagsorba a savanyúságot kínáló pavilonok és a halasok is. A közlekedést mozgólépcsők segítik.

A felújítás nagy eredményének mondható, hogy az egykor oly nagy vitát kiváltó alagutat is helyreállították. A folyosó még a második világháborúban sérült meg, negyven méter hosszan be is omlott. Mivel a Dunán már nem folyik áruszállítás, az alagút új szerepet kapott: segít abban, hogy az élelmiszerszállító útvonalaktól távolabb hagyja el a z épületet a csarnokban keletkező hulladék. A rakparti kaput az eredeti terveknek megfelelően újították fel, még a feliratát is újraaranyozták. A pince biztonságáról egy vízzáró kapu gondoskodik.

Következő részünkben a Magyar Nemzeti Múzeum alá pillantunk be.

Ez az írás 2006. július 14-én már megjelent honlapunkon.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

6458

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds