2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19730538
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: FÖLD ALATTI PEST V.
Posted on May 31, Thursday, 23:26:39
Topic: Budapest Szeretlek
 Lapidárium, műhely, raktár – aláásták a nemzet múzeumát

A Magyar Nemzeti Múzeum csaknem egy évtizede zajló rekonstrukciója  vélhetően 2003-ra fejeződik be.


A felújítás igen nehéz feladat elé állította a szakembereket, hiszen Pollack Mihály 1837 és 1847 között felépült klasszicista remekét eredeti formájában kell helyreállítaniuk, de közben el kell látniuk mindazokkal a technikai berendezésekkel és múzeumtechnológiai eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek egy XXI. századi közgyűjteményben. Ma már a ház számos részlete a Pollack Mihály által megtervezett eredetit idézi: a látvány gyakran szokatlan, hiszen a látogatók szeme az utóbbi csaknem száz év sorozatos átépítéseinek, toldozásainak eredményéhez szokott.

A rekonstrukció során lehetőség szerint igyekeztek növelni is a rendelkezésre álló területet. A gyűjtemények és a munkahelyek birtokba vették a padlástereket, az épület eredeti pincéit pedig kibővítették. Pollack ugyanis csak a beépített terület alá tervezett föld alatti helyiségeket, az 1987-ben megszületett tervek viszont már a két udvar térszín alatti beépítésével is számoltak.Kép: A római kőemlékeket bemutató terem (Lapidárium)

A föld alatt végzett munka természetesen sokkal hétköznapibb feladattal indult. Először szigetelni kellett a meglévő pincéket, hiszen az utolsó húsz-huszonöt évben csaknem két méterrel emelkedett meg Pesten a talajvíz szintje, és a múzeum alatt komoly vizesedés indult meg. Ki kellett alakítani az épületet körbefogó folyosókat, az úgynevezett angolakna-rendszert, amely egyrészt megakadályozza a víz szivárgását, másrészt szükség esetén némi természetes fényhez juttatja a pincében berendezett helyiségeket.

A déli udvar alatti építkezés 1998-ban, az északi udvar alatti helyiségek kialakítása pedig 2001 őszén fejeződött be. E munkálatoknak köszönhetően a látogatók birtokba vehették a múzeum földszintjének egy részét is: kiállításokat korábban csak az emeleteken rendeztek, a földszinten munkaszobák, hivatali helyiségek voltak. AA főbejárat felől érkező látogató ma már egy íves lépcsősoron lemehet a kupolaterem alatt fekvő térbe. Itt kapott helyet a középkori faragottkő-gyűjtemény, itt épült meg az új büfé, és – Pollack eredeti szándékát felidézve – itt alakították ki a mosdókat is. A földszintnek erről a pontjáról nyitottak lejáratot a déli udvar alatt kiépített lapidáriumba.

A hatalmas mennyiségű föld megmozgatásával kialakított kőtár roppant megkapó látvány: elképesztően levegős, óriási tér a múzeum udvara alatt. Hatalmas, csaknem kilencszáz négyzetméter alapterületű terem, téglavörös és fehér burkolattal. A falak mentén ott sorakoznak a római kor kőemlékei; az oltárkövek, szarkofágládák és sírkövek gyűrűjében pedig megcsodálható a balácapusztai mozaik.

Az északi udvar alatt nem kevésbé impozáns, de egészen más rendeltetésű helyiségek kaptak helyet. Itt alakították ki a kő-, fa- és fémrestaurátorok munkaszobáit, valamint a munkájukhoz szükséges műhelyeket és raktárakat. Az összesen csaknem ezer négyzetméter alapterületű szobák felülről, az udvar burkolatába épített üvegbúrákon át kapnak napfényt. Ugyancsak az északi udvar alatt, még a műhelyek szintjénél is mélyebben hozták létre a múzeum rendkívüli biztonsági berendezésekkel fölszerelt régészeti és muzeológiai raktárait.

A múzeum korábban is meglévő, de a rekonstrukció idején felújított pincéiben kiszolgáló helyiségek, raktárak, műhelyek kaptak helyet. A másfél száz éves, masszív kőfalak között különös látványt nyújt az élénk színekben pompázó, modern hőközpont.

A rekonstrukció utolsó lépései közé tartozik a kőraktár kialakítása, valamint a Múzeumkert felújítása. Ennek során az Arany János szobor alatt mélygarázst építenek. A tervek szerint ezt a garázst a főlépcső alatt összekötnék a pinceszint tereivel: ez a megoldás leegyszerűsítené a teherszállítást, és csökkentené a Múzeumkert terhelését. Hátra van még ugyanakkor a főlépcső környékének és a tervezett mélygarázs helyének régészeti feltárása. Elképzelhető, hogy a kutatás érdekes eredményre vezet. A lépcső alatti hatalmas belmagasságú, de gyakorlatilag kihasználatlan tér ugyanis alighanem régi házmaradványokat rejt, ráadásul a múzeumi folklór úgy tartja, a kertből indult egykor az egyik alagút, amely a városfal alatt kötötte össze a Belvárost a pesti külterületekkel.

Legközelebb megnézzük, hol lakhatott az Operaház magyar fantomja ?

Ez az írás 2006. július 16-án már megjelent honlapunkon.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

5434

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds