2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19730547
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: FÖLD ALATTI PEST VI.
Posted on June 01, Friday, 22:16:18
Topic: Budapest Szeretlek
Ybl Miklós fantomja a megújult Operaházban

A párizsi operaház fantomjáról szóló édesbús musical ismeretében az ember hajlamos általánosítani: azt gondolja, hogy a világ nagy operaépületeinek természetes tartozéka a többszintes, rejtélyes mélységekbe nyúló katakombarendszer.Nos, a budapesti Operaház esetében ez nem így van. Elsősorban azért nem, mert a városnak ezen a részén a talajvíz még most is szüntelen mozgásban van. Az Operaház felújítása előtt a víz a színpad alatti süllyedők gödrében is rendszeresen megjelent: még szerencse, hogy az akkori hidraulikus színpadgépezetet ez a legkevésbé sem zavarta. Az idős operaháziak viszont arra is emlékeznek, hogy volt idő, amikor az eltévedt Duna-víz jó szolgálatot tett. A hidraulikát működtető két kút nedűje életmentőnek bizonyult a második világháborús ostromot a színházban átvészelő művészek számára, hiszen a harcok tönkretették Pest vízvezeték rendszerét.

A magas talajvízszintre való tekintettel Ybl Miklós úgy tervezte meg az Operaházat, hogy a pincének csak két része nyúljon mélyen a talajba. Az egyik a már említett süllyedőtér: ennek legmélyebb pontja tizenkét méterrel a színpad szintje, azaz hét méterrel az utcaszint alatt van. Az eredeti rendszer, amelyet az 1875 és 1884 között lezajlott építkezés során alakítottak ki, Európa legmodernebb berendezése volt.


Kép: A süllyedőterek

Száz év alatt azonban még ez is elavult. 1981 és 1984 között a pincétől a padlásig, az utolsó vezetékig felújították az épületet. A ma is működő süllyedőberendezés harminc centiméter vastag vasbeton ellenlemezre támaszkodik, a gépek hat süllyedő utcában sorakoznak egymás mellett. Egyetlen süllyedő üresen is tizenhat tonnát nyom. Ha alulról tekint föl az ember, csak a vasszerkezetek erdejét látja, a szakemberek azonban azt is tudják, mire kell figyelni. Más színűek ugyanis azok az elemek, amelyek mozognak, és azok, amelyek szilárdan állnak a helyükön. A süllyedőutcák mögött lógó díszlet-raktárat alakítottak ki, közöttük pedig, az épület tengelyében fémszekrényekbe zárva az elektromos kapcsolórendszer, az „Operaház lelke” található.

A színpaddal átelleni oldalon, az Andrássy úti főbejárat alatt helyezkedik el a pincerendszer másik mély pontja. Az itteni légakna és a belőle elágazó, az épület oldalfalainak vonalában futó két légfolyosó az Operaház eredeti szellő-zőrendszerének szíve volt. Az utcáról beáramló levegőt a légaknában szétpermetezett vízzel nedvesítették, szükség szerint jéggel hűtötték. Innen a nézőtér alatti üres térbe áramlott – ennek a járható magasságú teremnek a színház akusztikájában is szerepe van –, onnan a padló résein szállt följebb, hogy aztán a csillárba szerelt elszívón keresztül a tető felé vegye az irányt. A légfolyosók boltozatos, falazott alagútja ma is látható, mi több, megborzongatja az embert a benne robogó friss huzat. A nézők kényelméről azonban ma már modern klímaberendezés gondoskodik, vezetékei a régi szellőzőfolyosókban futnak.

A rekonstrukció előtt a meleget is az épület saját kazánjai szolgáltatták. A kazánház a légakna fölötti alagsorban kapott helyet. A kokszot az Andrássy úti kocsifelhajtó alatti nyíláson öntötték be az alagsorba, innen egy keskeny sínpáron futó csille szállította a négy hatalmas kazánhoz, amelyek működését márványtáblákra szerelt sárgaréz karokkal szabályozták. Ma már e régi gépek helyén is modern hőközpont található, amely a Hajós utcai üzemházból kapja a forró vizet. Biztonsági okokból döntöttek úgy a felújításkor, hogy az új kazánt nem az Operaház épületében helyezik el. A csővezeték azon a folyosón fut át, amely a Hajós utca alatt köti össze a próbatermeknek is otthont adó üzemházat és az Operát. A folyosót még 1979-80-ban építették ki, mégpedig úgy, ahogy elődeik a kisföldalattit: kiásták, majd befedték, és a tetején helyreállították az útburkolatot.

Az Operaház pincéinek többsége alig mélyed az utcaszint alá, egy részükből ablakon át az utcára is kilátni. Ezekben a helyiségekben kaptak helyet a szükséges műhelyek és raktárak. A felújításkor a nagyobb belmagasságú, eredetileg boltozatos tereket szükség szerint födémekkel osztották meg. Így alakították ki a nézőtér alatti nagy hangszerraktárt is: a szellemes megoldásnak köszönhetően a zenekari árok egészen a raktárig lesüllyeszthető, így a hangszerek a lehető legegyszerűbben szállíthatók.Következő rész: hol tűnik el Pest szennyvize, és mikor épült e föld alatti patakmeder ?

Ez az írás 2006. július 18-án már megjelent honlapunkon.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

5460

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds