2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19730523
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: FÖLD ALATTI PEST IX.
Posted on June 05, Tuesday, 23:26:48
Topic: Budapest Szeretlek
„Apu hogy megy be”….az Állatkert műbarlangjai
A Főváros 1907-ben vette át a Xantus János által alapított, 1865-ben megnyitott, de a század elejére csődbe ment állatkertet.
Tovább


A főváros pesti oldalának felszínére a szikla képződmények nem jellemzők, hiszen a Gellérthegy dolomit hegylánca mélyen a dunai hordalékok által feltöltött alföldi medence fenekére döccent. A pesti embernek ezért is akad meg a tekintete a Fővárosi Állatkert szikláin, akár állatkerti sétája kapcsán, akár vonattal elhagyva a Nyugati Pályaudvart. Bár az állatkerti Barlang Mozi és néhány nagyragadozó földalatti lakóhelye arra utal, hogy ezek a műsziklák belül üresek, mégis kevesen gondolják, hogy ezek vékony betonköpenyei alatt nagy földalatti terek rejtőznek.

A Főváros 1907-ben vette át a Xantus János által alapított, 1865-ben megnyitott, de a század elejére csődbe ment állatkertet. A fővároshoz méltó állatkert átépítésére „Állatkertépítő Bizottságot” hoztak létre neves zoológusok, botanikusok, építészek, elkötelezett városatyák bevonásával. A tervezési munkát dr. Lendl Adolf akadémikus vezette, aki munkatársaival bejárta a korszerű európai állatkerteket. Tapasztalataik összegzésével készült terveiket 1909 áprilisában mutatták be a főváros vezetésének. Lendl alapelve volt, hogy az állatokat és a növényeket természetes környezetben mutassa be. A hamburgi (Stellingen) állatkert Karl Hagenbeck által kidolgozott ún. „száraz árkos” rendszerét vették át, ami az állatok és közönség közé mély, biztonságos tereket épített, ezek azonban az állatok látványát nem zavarták.

A hamburgi minta alapján két sziklacsoportot tervezett Végh Gyula mérnök, amelynek 1:200 méretarányú makettjeit (12 db) Benke Gyula szobrászművész készítette el. A műsziklák külső felületeinek életszerűsége érdekében a Magyar Királyi Földtani Intézet szakembereinek segítségét is igénybe vették. Így a 35 m-es csúcsmagasságú Nagy-Szikla a Karszt-hegység korrodált, szürke mészkőtömegét, a tó melletti Kis-Szikla 22 m-es ormával mélységi kőzetekből (gránit- és vastag pados gneisz) felépülő hegységet imitál.Kép: A műszikla

Megépültük után a látogatók felsétálhattak a műsziklák csúcsaira is, ahonnan kitűnő kilátás nyílt az egész állatkertre.


A „hegyek” alakját egy térbeli vasbeton vázszerkezetre épített vasbeton héj formájában alakították ki. Ez a szerkezet a maga korában egyedülálló mérnöki teljesítmény volt!

A műsziklák építését 1909-ben kezdte meg Pohl György vállalata . A három évig tartó kivitelezés során 150-220 ember (ezek közül 50 kizárólag a különleges zsaluzatot készítette!) 8 ezer köbméter betont épített be. Először a tartószerkezet, majd azt követően a héjszerkezet készült el, aminek habarcs-rétegébe még disznószőrt is kevertek! A 19 ezer négyzetméter felületű Nagy-Szikla felületén különleges vízelvezető rendszert és speciális dilatációs szerkezeteket alakítottak ki.

A Nagy-szikla két csúcsa közötti „fennsík” betonépítményének méretezésénél a látogatók és a hóteher tömege mellett az elterített földtömeggel is kellett számolni. A „főcsúcs” alatt egy 31,8 m fesztávú belső tér és e fölé nyúló, függesztett kupola alakult ki. Az utóbbiban egy 40 ezer köbméteres víztartályt építettek az Állatkert saját vízellátó rendszerének lelkeként. A vízellátást biztosító kutat is megfúrták, de a tervezett költségkeret kimerülése miatt ezt soha nem helyezték üzembe. Az Állatkertet az időközben megépült fővárosi vízvezeték hálózatra kapcsolták. A tartály azóta is üresen áll a Nagy-Szikla csúcsa alatt…Dr. Lendl másik dédelgetett terve volt, hogy a Nagy-Szikla alatti ovális térben az állatkertben elpusztult különleges állatok múzeumát rendezze be. Lendl így írt erről: „Ebben felállítunk egy kitömött jegestengeri bálnát, esetleg a csontvázával együtt, meg delfineket több példányban, mert ezek nem kerülnek sokba, és nagyon sajátságos, ritkán látható állatok.” A víztartályhoz hasonlóan ez a terv sem valósult meg soha.

Az Állatkert napjainkban is zajló megújítási folyamata a műsziklákat sem kerüli el. A II. világháborús sérülések, azok szakszerűtlen javításai, a betonszerkezet általános állagromlása átfogó rekonstrukciót követelt meg.

A Kis-szikla szerkezetének megerősítését követően korszerűsítették az építményt övező kifutókat (jegesmedve, fóka, fóka-pingvin bemutató, hóbagoly-röpde), teljesen felújították a Norvégházat. Legnagyobb változást azonban a szikla belsejében tapasztalható. A hajdani Barlang mozi helyén 250 fő befogadására alkalmas konferencia- és kiállító terem létesült. Mellette hamisíttatlan mélytengeri hangulatot időző, 150 fős étterem várja a rendezvények vendégeit. Ezek mellett még egy 30 fős kamaraterem is helyet kapott az eddig kihasználatlan terekben.

A Nagy-szikla környezetében lévő állatházak és kifutók felújításával egyidejűleg visszaépítik a Kós Károly által tervezett Tejcsarnokot és a nagyméretű belső terekben kiállító-oktató központot és az élet fejlődését nyomon követő labirintust hoznak létre.

A mélygarázsok lesznek föld alatti körútunk utolsó állomásai.

Ez az írás 2006. július 27-én már megjelent honlapunkon.


Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

6222

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.54 Seconds