2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190421
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Belpolitika: Hölgyeim! Uraim! Politikai kultúra kellene!
Posted on June 14, Tuesday, 09:15:40
Topic: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!
A demokraták tudják, hogy minden szavazásnak van győztese és vesztese. A demokraták nem követelnek minden vesztes szavazás után újraszámlálást, nem tekintik hazaárulónak a másképpen szavazókat, mert elfogadják, hogy a demokráciában a legkülönfélébb vélemények érvényesülhetnek.
Dr. Halák László írása
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Sokadszorra, ezúttal ismét vizsgázott a parlament Ezúttal is, - immár sokadszorra, - levizsgázott…

A demokrácia szabályait nem elég írásban rögzíteni, – Alkotmányban, törvényekben, házszabályban stb. – azoknak be kell épülniük tudatunkba is! Az lehetne a politikai kultúránk fokmérője, hogy az írásba foglalt szabályokat akkor is betartjuk-e, amikor a politikai események amolyan „csípőből tüzelésre” ösztönöznek.

Sajnos, amint azonban nem csak szavakkal kell hitet tenni a demokrácia mellett, hanem tettekkel is, nemhogy a „csípőből tüzelés” éles helyzetében, de a megfontolás állapotában sem tükröződik, hogy tudatunkban, szívünkben ott lenne a demokrácia tisztelete, eszménye.

A koalíció például demokratikus politikai forma és fogalom. Koalícióban lehet kormányozni, de összefoghatnak az ellenzéki pártok is, szinte ellenzéki koalíciót alkotva. A koalíció azonban azt jelentené, hogy demokrataként, tiszteletben tartják egymás véleményét.
A kormányzók nem várják el, hogy a kisebbik párt, - elveiket feladva, - a nagyobb párt akarata szerint viselkedjék. Az ellenzékiek között a nagyobb párt nem tekinti „vakondnak” a kisebb párt tagjait és nem tapossa sárba a titkos szavazás törvényes kötelezettségét, csak hogy megtudja, igaz-e a gyanakvó feltételezése, hogy a kisebb párt merészel esetleg másképpen gondolkodni.

A demokraták tudják, hogy minden szavazásnak van győztese és vesztese. A demokraták nem követelnek minden vesztes szavazás után újraszámlálást, nem tekintik hazaárulónak a másképpen szavazókat, mert elfogadják, hogy a demokráciában a legkülönfélébb vélemények érvényesülhetnek.

A demokraták tudják, hogy a közösségnek vannak ünnepei, jelképei. A demokraták nem sértenék meg a társadalmat azzal, hogy a nemzet imádságát, a Himnuszt elénekelve ünnepelnek egy rágalmazó újságírót, a demokraták csak akkor éneklik el, amikor például ünneplik az olimpiai bajnokot. A demokraták büszkén, és személyes ünneplésük részeként viselik a kokárdát, mert nemzetünk legnagyobb ünnepét tartják meg így és eszük ágáben sem lenne egy elveszített választás eredményének újraszámlálásáig tiltakozásként viselni a szent jelképet.

A demokraták tudják, hogy pártok nélkül nincs politikai demokrácia. De azt is tudják, hogy a demokrácia nem a párttörekvéseket leplező rózsaszínű takaró. Tudják, hogy az Alkotmánybíróság bíráit, a közalapítványok kuratóriumainak elnökségi tagjait a pártok jelölése alapján választja az országgyűlés, de azt is tudják, hogy a megválasztott személyiségek befolyásolása megválasztásuk után bűn, nekik befolyásolhatatlanoknak kell lenniük, csak személyes felelősségük, lelkiismeretük szerint szabad dönteniük.
A demokraták tudják, hogy a legfőbb ügyész, a legfelsőbb bíróság elnöke, a Nemzeti Bank elnöke csak akkor töltheti be a demokráciában nélkülözhetetlen szerepét, ha minden párt tiszteletben tartja, sőt, megköveteli a megválasztott szakemberektől a szakmai felelősséget, a lelkiismeretük szerinti, pártatlan döntést.
A demokratáknak eszükbe sem juthat, hogy a frissen, - csúfos körülmények között megválasztott, - köztársasági elnöktől elvárják, hogy a politikai pártoknak megfelelő döntést hozzon a választás kiírására, és így az egyik vagy a másik párt politikai céljai szerint lehessen legfőbb ügyészt választani.

Mondom, a demokraták tudják… De akik levizsgáznak újra meg újra, azok nem demokraták, azok a demokráciát csak fedőszervnek használják, hogy saját politikai céljaikat látszata szerint demokratikusan érhessék el.

Az idősebb korosztály még emlékszik azokra a választásokra, amikor kurázsi volt a titkossághoz ragaszkodni, mert mindenki nyíltan szavazott. Bár már nem „cicáztak a szép csendőrtollak” azért mindig voltak, akik vészjóslóan „mosolyognak és szavatolnak,/ megírják ki lesz a követ,/ hisz „nyíltan” dönt, ki ezer éve,/ magával kötve, mint a kéve,/ sunyit vagy parancsot követ.”

Elmentek a megszállók, de itt maradtak és újra születtek a „megszállottak”! A „megszállottak” akiknek mindennél fontosabb valamiféle politika eszelős szolgálata.

Hát az új évezredben is, „mint állatot, terelni értik” „a gondra bátor okos férfit,… hogy válasszon bölcs honatyát”?

Hölgyeim! Uraim! Itt lenne már az ideje, hogy ne csak játsszák, hanem tiszteljék, betartsák, éljék és élni hagyják a demokráciát!

Láthatnánk, tapasztalhatnánk végre a hiányzó politikai kultúrát?

Dr. Halák László
4585

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!:
Egy flekk a szociáldemokráciáról


Article Rating
Average Score: 4.93
szavazat: 30


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds