2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190448
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Smanykó Igor beszélgetése Havas Henrikkel:
Posted on June 20, Monday, 10:03:07
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
A neves médiaszemélyiség nem úgy válaszolt, ahogy „elvártuk” volna tőle: sok ellenszenv övezi gúnyos fölényessége, kiszámíthatatlansága, agresszív szellemessége és sértően őszinte modora miatt. Egy azonban biztos: az újságírás felsőfokú képzése Magyarországon a nevéhez is fűződik, ő a Budapest Média Intézet megalapítója.

A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Smanykó Igor beszélgetése Havas Henrikkel:

„A kommunikáció fiatal szaktudomány”


-Úgy vettem észre, a szakmából sokan nem kedvelik Önt.
-Ez egy irigy ország. Meg az én modorom sem túlságosan népszerű.
-Mennyire jelent előnyt, illetve hátrányt, hogy valaki az Ön diákja volt?
-Messze a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakára a legnagyobb a jelentkezési arány. Harmincszoros a túljelentkezés, az egyetem kihelyezett tagozatán, a Budapest Média Intézetben pedig majdnem tízszeres. Szegedről jönnek hozzánk az elméleti oktatók, Pestről a legjobb gyakorlati oktatók közül válogatunk. Politikasemleges az egyetem, nyilván mi vagyunk a legnépszerűbbek.
-Mi a véleménye a főiskolás kommunikátorképzésről?
-Nagyon sok főiskoláról jönnek hozzánk posztgraduális képzésre a hallgatók, hogy bölcsészegyetemi diplomát szerezzenek. Nagyon vegyes társaság. Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy a gyakorlati képzés milyen a főiskolákon, mert azt nem ismerem, de komoly elméleti hiányosságok vannak. Azt hiszem, a vidéki városokban nem igazán van meg az a szellemi háttér, amely alkalmas volna arra, hogy ilyen speciális területen komoly színvonalon tudjanak tanítani.
-Mi lehet ennek az oka?
-A kommunikáció fiatal szaktudomány, nagyon kevesen művelik, nincs igazi elméleti és intézményi háttere. Tudomásul kell venni, hogy alig több mint tíz éve van felsőoktatási szintű kommunikációs képzés. Nem csoda, hogy az elméleti szakemberek elsősorban Budapesten vannak, és mivel ott is csak nagyon kevesen, nem képesek körbejárni az országot, hogy mindenütt tanítsanak. Azt tapasztalom, hogy jó néhány irodalomtörténész, esztéta, szociológus képzi át magát elméleti szakemberré, így a színvonal nem az igazi. De remélem, idővel javulni fog a helyzet!
-Olvastam az Önről készült interjúkötetben, hogy a született tehetségekben hisz.
-Csak hittem. Nagyon sokáig elitista volt a szemléletem. Arra gondoltam, hogy aki nem tehetséges, az pusztuljon a pályáról. Ma azt gondolom, hogy iparszerűvé vált az újságírás, rengeteg szakújságíróra van szükség. A tárgyi tudás, a felkészültség, sok minden dominál. Ezzel együtt fölértékelődött a tehetség, a személyiség. A személyiségre helyezném a hangsúly. Borzasztóan fontos, hogy kiforrott személyisége legyen akár egy fiatalembernek is. Legyen tisztában önmagával, a világgal. -Hogy lehet ezt elősegíteni az iskolákban?
-Ahogy Hankiss Elemér írta egyik cikkében, az egyetemnek kritikus értelmiségieket kell nevelnie. A kritikus értelmiségi nem feltétlen tehetséges is egyben, de ha eléggé kritikus önmagával, akkor túllép ezen, és jó szakember lesz belőle. A jó szakemberből pedig nagyon sok kell ebben az országban, hiszen mégiscsak az információs társadalom korában élünk.
-Akiket lehet oktatni, de nem született tehetségek, azokból újságíró szakmunkások válnak?
-Így van, és szükség is van rájuk. A rendszerváltás óta ezerszám jöttek létre az új lapok, rádiók, televíziók, internetes szerkesztőségek, amelyek felszívják a jó iparosokat.
-A „jó iparos” nem pejoratív megfogalmazás?
-Annak idején Michelangelo vagy Raffaello is a festőcéh tagja volt. Az újságírás is egy szakma, ezt is különböző szinten lehet művelni. Mért ne lehetne jó derékhada az újságíró társadalomnak?
-Milyen lehetőségei vannak ma egy kommunikáció szakos, bölcsész diplomás fiatalnak?
-Hú, rengeteg. Alig lesz belőlük újságíró.
-Mert még mindig sokan kerülnek a médiába másféle szakképzettséggel.
-Nagyon helyes! Szükség van a közgazdászokra, a ...
-Mint újságírókra?
-Hát persze. Egy közgazdász miért ne válhatna jó újságíróvá? Akkor, amikor a tőzsde uralkodik, amikor a gazdasági pénzügyi folyamatok hihetetlenül fontosak? Egy közgazdász végzettségű ember, akinek íráskészsége is van, kincset ér. Nekem a rendszerváltáskor óriási szerencsém volt, hogy jogot végeztem, hiszen alkotmányjogi ismeretek nélkül nem éltem volna meg. A parlamenti tudósítók között kivételezett helyzetben voltam, alig volt valakinek jogi végzettsége.
-Lehet, hogy ezt ismerték fel, mert most már mindenhol szakpárban oktatják a kommunikációt. Milyen szak illik legjobban a kommunikációhoz?
-Mi most a magyart tesszük mellé, némileg kényszerből, a másik az informatikus könyvtáros. Hosszabb távon a PR-t gondolom, és a médiainformatikát. Az internettel is számolni kell. Jelen van a kereskedelemben, a médiában. Ez a jövő.
-Apropó jelenlét! Nem látom Önt a sajtóban. A Népszabadságba például miért nem ír?
-Egyszer írtam a Népszabadságba, amikor megverték a fradistákat Pozsonyban. Úgy gondoltam, hogy véleményemnek az akkor legnagyobb példányszámú lapban kell megjelennie. A Népszabadság soha nem volt rokonszenves, ezért elhatároztam, hogy oda nem írok. Napilapba egyébként sem szívesen írok, az én műfajaim a sajtóban az interjú és a riport. Riportot írhatnék, de nem nagyon van rá időm. Inkább könyvet írok. Nem dobják el, mint az újságot, olvasgatják. Nekem is kifizetődőbb.


5188

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 1.44
szavazat: 93


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds