2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190020
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Soha többé ...: – vélemény
Posted on August 27, Monday, 11:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Alig tettük fel az ellentüntetésekre mozgósító felhívásokat – még augusztus 25-dike előtt – egy levelet kaptunk. Közzétesszük Domokos Zsuzsa tanár, publicista írását, és várjuk a további véleményeket. Szerk.


A fasizmust nem lehet utcai tiltakozásokkal, semmilyen PR-munkával felszámolni, - sajnos. Ez csak a felszín! Tisztességben megőszült családanyák agitálják fiaikat "hazafias", álforradalmi lépésekre!! Meg kéne már vizsgálni, hogy miért. Az antiszemitizmus mindig csak jelzi, ha egy társadalom beteg! Kérdés, gyógyítható-e még?

Jó ötlet, az ellentüntetés, de a kérdés gyökeréig csak akkor jutnánk el, ha "kibeszélnénk" a társadalom frusztrációit, mint a németek. Ott nincs is ilyen tömegű tudatlanság a 20. századi történelemről, mint nálunk! Ott kevesebben hiszik, hogy csak az ő nemzetükkel bánt rosszul a történelmi "sors"! Amíg a középiskolákban sem (vagy csak pártosan) tanítják a 20. századot, ráadásul a családok sem mesélnek a megélt történelmi eseményekről a gyerekeknek otthon - mindig lesznek megszédíthető, tudatlan, ezért érzelmi alapon gyorsan fanatizálható fiatalok. Nem az ő bűnük mindez, hanem a felnőtteké!

Fotóriporterünk megkérte a Nemzeti Őrsereg egyik tagját, hogy a ruhája hátán lévő jelképet lefotózhassa. A katona készséggel mutatta a mellét, majd megkérdezte, tudja-e a fotós, hogy mi ez a jelkép, és mindjárt el is magyarázta. Hunor és Magor egymást védik, egymásnak háttal állva. Az ábra tulajdonképpen két egymásba érő nyíl stilizált képe, ahogyan egymást védi Hunor és Magor.

A harminc év körüli katonának és társainak így magyarázzák „elöljáróik” a történelmet. Vegyük szemügyre az ábrát mi, kicsit idősebbek, tapasztaltabbak is.

Gondolatban csúsztassuk az egyik „nyilat” úgy, hogy a középen lévő pici négyzet éppen eltűnjön. Egy kereszt (valójában két egymással derékszöget bezáró átló) fog kialakulni. Tegyük stilizált nyilakat az átlók végére. Ez a nyilaskereszt. A jogszabály szerint a tiltott önkényuralmi jelképekhez hasonló alakzatok használata ugyanúgy büntetendő mint a tiltottaké.

Sok-sok pontos-fontos akcióterv, rengeteg különböző szintű és helyszínű program, a történészek és tanárok vezetésével sok éves munka, állandó nyilvánosság, beszélgetéssel, - nem ledorongolással és kioktatással! - segíthetne csak ezen a szégyenletes, nemcsak a köztársaságunkat és a demokráciát, hanem a magyar nemzetet határon innen és túl is szörnyű, gyalázatos hírbe hozó neonáci borzalom ellen.

Mindebben az a szörnyű paradoxon, hogy akik a leginkább honvédőnek érzik magukat (Jobbik gárda), azok önsorsrontó módon ártanak a hazának! Szándékukkal ellentétben!

Lehet, hogy Európa utolsó fasiszta "nemzete " leszünk??
Bizony, lehet, mert a baloldal évekig hallgatott erről. Mintha bűntudatunk lett volna a Kádár-rendszer miatt! Amely elnyomta a fasizmust, szőnyeg alá söpörte az antiszemitizmust, és ezzel egy olyan folyamatot indított el, aminek emberöltőre hamis történelmi tudat jutott. A ballib oldal történelmi bűne, hogy ezt a kérdést mindig csak akciózva, aktuálisan és indulatosan tűzi napirendre. Késő. Olaj a tűzre.
Ez így nem fog menni!
Mi a teendő?
Ha már a toleranciát hirdetjük a másság iránt, legyen toleranciánk a politikailag idegesítő és ijesztő (mert az!!) másság iránt is.
Legalább annyira, hogy meghallgatjuk érveiket, hamis vélekedéseikre pedig mosolygó türelemmel, zavarba ejtő keresztkérdésekkel - a meggyőzéssel reagálunk. Mindehhez persze partnerek kellenének: a közrádió, a tévé1, a legnépszerűbb riporterek, színészek és énekesek, akikre még hallgatnak a tinik...
A kurucinfo normális országban már rég be lett volna tiltva. Mostmár csak arra jó a "vezető hír", hogy még a legszelídebb gyerekek is ezt olvassák a megszokott oldalak helyett. A negatív reklámnál nincs hatásosabb! Szomorú vagyok, hogy ilyen öngólokat rúgunk. Mert mi sem jól tudjuk a történelmet!

A Szent Korona például csakugyan nemcsak a királyság, hanem a jogállamiság, a jogfolytonosság szimbóluma is. És a viharos századokban sokszor ez a fikció tartotta meg a magyarság közös identitástudatát - lévén, hogy a nemzeti - nyelvi identitástudatot csak Napóleon hódításai okozták az európai lelkekben.
A középkori államokat a királyi család (ahol volt) tartotta egybe, hisz minden államalakulat soknyelvű volt természetesen. Nálunk a Szent Korona az a jogi forrás, amelynek nevében a törökök kiűzése után is vissza lehetet állítani a Magyar Királyságot - a Habsburg Királyság részeként, de együtt maradtunk! A Szent Korona-tan a szomszédaink számára azért gyűlöletes, mert őket ennek a nevében nyomták el a magyar nemesek. (Csak a horvátoknak volt ugyanis saját nemesi rétege, másutt magyaroké volt a nemesi joggal járó minden kiváltság!) Hát csak néhány felvetés, vázlatosan. Lássuk be: a történelmi hamis tudat mára veszélyes valláspótlékká vált, már a rítusai is megvannak!! Így akarunk 21. századi, uniós polgárokat nevelni??

Utcára vonulni ácsorogni nem tudok, de vitatkozni, cikket írni vagy akár előadást tartani olyan nyelvezeten, hogy egy nem érettségizett ember is megértse, igen! Szívesen segítek a fentiekben. Hívjanak, ha kellek!

Domokos Zsuzsa tanár, publicista

- a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának volt
elnökhelyettese,
- a Nemzetközi Történelemmetodikai Társaság tagja,
- címzetes egyetemi vezetőtanár,
- tankönyvszerző,
- A Szent László Gimnázium nyugdíjas tanára
- A Mentor Támpont Pedagógiai Magazin munkatársa


6165

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 2.14
szavazat: 7


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds