2018 February 24, Saturday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19730530
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: Flancstadt
Posted on August 27, Monday, 19:33:31
Topic: Budapest Szeretlek
A kilencedik kerület belehúzott, a Tompában nem tompulhatnak az idülten idők óta dehidralizálódó honfitársaim (egyszerűen urbanisztikailag kiszervezték őket), szépülnek az utcák, már-már korzóként virító bevásárló utcák alakulnak, kiülős helyek nyílnak, jót tesz az új Nemzeti, meg a cifra palota közelsége is, ráadásul Dunáról fúj a szél, ejjeha."


Mi van! Mi van! Mi van! Itt állok a Borásos téren, és nem térek magamhoz. Valamikor ez kültelek volt, miként egy múlt (mármint: múlt-múlt) századi színezett metszeten a Nemzeti Múzeum a nyócban. Mellette fák voltak láthatók, alant (és felent tüdőtájon) por érződött, és a száradt saras nyomvályún bicegtek által a kényes dámák, hogy a nemzet múzeumát (csak leírtam kisbetűvel) megnézendjék gavallérjaikkal. Igen, por szállott erre – ahol ma szmog –, itt értek össze búzatérré az alföldi kereskedelmi utak, lóval, vagy lovaskocsival lehetett kijutni az Isten háta mögé nemzetünk kincseit megtekinteni.

(Borzongatóan különös, hogy ma, az egykori kültelki kegyhelytől egy köpésnyi és négy galambszarnyi távolságban üldögélek a vigalmi negyed becenevű Ráday utcában, azon belül is a Párizs-Texasban, ami jól meg fér a Castróval egy gyékényen. Ez ma már belváros a javából.) Ezzel meg is érkeztem a kilencbe, a rádais bortúra állomásain kinavigáltam a hajdani borvásártérre, ahova száz éve a lovak is duzzogva húzták ki a bepálinkázott kocsisokat. És mint említettem, csodálkozom.

Csodálkozom Ferencvároson, állva, tátott szájjal, csodára várván – illetve lelvén, a Tompa utcában, meg a Bakáts téren settenkedve, meg az éccakai hatos tájékán (szemben az éjjelnappalival), ahol most éppen macskával kövezik a placcot. A kutyás nénik pedig nyakon rántják a két kilós kutyáikat, hogy ne hugyozzák le a cementet, mert akkor morcosak lesznek munkások, és kutyával fogják kikövezni a teret, esetleg a nénik lágy hamvaival. Azt gondolom most, hogy nem kültelek többé ez a hely, mint volt Ottliknak, meg Aranynak, akinek persze nem aranyból, hanem bronzból van szobra a Múzeumkertben. (Vajon ha élne arany, bronz-, vagy platinalemeze lenne platinás költőnknek? – És ekkor bocsánatot kérek a nyájas olvasótól.)

De nekem is kültelek volt a nyolcvanas továbbá kilencvenes években, és ide csak úgy esetleg — az mondhatnám: tulajdonképpen kézenfekvő módon — hányingerkedve merészkedtem ki pipsózni, vagy valakit esetleg elkísérni („a fene egye meg”), még ha lány is és csíkos a zoknija, ne adj’ Isten egy-egy részeg haveromat. (De hát én és a kompániám sosem iszik, kivéve ha igen.)

A kilencedik kerület belehúzott, a Tompában nem tompulhatnak az idülten idők óta dehidralizálódó honfitársaim (egyszerűen urbanisztikailag kiszervezték őket), szépülnek az utcák, már-már korzóként virító bevásárló utcák alakulnak, kiülős helyek nyílnak, jót tesz az új Nemzeti, meg a cifra palota közelsége is, ráadásul Dunáról fúj a szél, ejjeha. A csepeli és Kossuth téri közönség jó része itt zizeg át zacskóival a négyeshatosra, errefelé hánynak elsőként a Petőfi-híd tövében kulturáltan szórakozók naponta több ízben is akár. És mostan azonnal keresek valakit, aki kölcsönad tízmilliót, mert ez az utolsó alkalom, hogy ennyiért itt garzont vehessek.

Ez az írás 2005. május 2-án már megjelent honlapunkon.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

4258

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds