2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190417
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Dr. Kolláth György alkotmányjogász
Posted on June 30, Thursday, 20:08:46
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
„Neveltetésemnél fogva konzervatív vagyok. Szegény családból származom, ezért baloldali értékeket képviselek. Olyan alkotmányjogász pedig, aki nem hisz liberális elvekben, nincs is. Ez a három irányzat jól megfér bennem, ezért sem lettem politikus.”
Bencsik Gyula interjúja.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Klubháló: Mondták önnek az iskolában, hogy nagyon hadar?
Kolláth György: Mondták, de nem sokra mentek vele. Egyébként nem mindig hadarok. Négy különböző helyen tanítok, és a diákjaim mondják, hogy van a mondókámnak egy hadarós része, ami az érdekesség, a poén, de a kulcsfontosságú jogi fogalmakat, definíciókat, összefüggéseket szinte tollba mondom. Van tehát gyors és lassú beszédem is, de alapvetően gyors vagyok, amin próbálok kicsit változtatni. Hankiss Elemér nyugtatgatott: nem baj, ha az ember gyorsan beszél, feltéve, ha gyorsan gondolkodik.
K: Mindenben gyors?
KGY: Szinte mindenben. Gyorsan eszem, gyorsan vezetek autót. Mikor fociztam, balszélsőt játszottam, de még ma is gyors vagyok a sportpályán, a teniszben szinte minden labdára rástartolok, és többnyire elérem. Édesapám is ilyen volt, nyolcvanvalahány évesen is friss volt, egész nap gyalogolt, úgyhogy valószínűleg a gének által vagyok ilyen, jó dolog ez. Így lehet megcsinálni azt, hogy az ember négy helyen tanít, van egy családi vállalkozása, egy ügyvédi praxisa, mellette még a közírás, közszereplés; napi 14-15 órás munka, amit teljesítek.
K: Persze ez a szétforgácsolódáshoz is vezethet. Került már időzavarba?
KGY: Folyamatosan időzavarban vagyok, de azért kialakul egyfajta rutin is. Jól felmérem előre, melyek azok a feladatok, amelyek megtalálnak. Naponta kapok 15-20 telefonhívást, 10-15 levelet, havonta ezek egy-két százalékából ügyvédi megbízás lesz, tehát tudok szelektálni. 3-4 lépéssel előre gondolkodom, és van egy aforizmám „A véletlen a buták istene”; én semmit sem bízok a véletlenre.
K: Szolnokon született, gondolom, ott kezdte meg a tanulmányait.
KGY: Igen, az újvárosi általános iskolában. Nagyszerű tanáraim voltak, külvárosi iskolaként is kiváló oktatás folyt ott, máig hálás vagyok érte. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban ez tovább folytatódott, jól tanultam, és mellette sportoltam is. A jogi karra aztán példaképemet, a nagykátai nagybátyámat követve jelentkeztem, aki bíró volt, és mivel gyerekként sok igazságtalanságot láttam magam körül, amiket a nagybátyám higgadt, méltóságteljes alapállással elrendezett, én is bíró akartam lenni.
K: Érettségi után egyenes út vezetett az egyetemre?
KGY: Majdnem. Akkoriban már létezett a 20 pontos felvételi, ám a maximális pontszám sem volt mindig elegendő. Én előfelvételisként Hódmezővásárhelyen 11 hónapig katonáskodtam lövészként. Nem állítom, hogy életem legszebb időszaka volt az, de jót tett. Utána jött a szegedi jogi kar, kitűnő évfolyamtársaim voltak ösztönző hatást gyakoroltunk egymásra. Elég volt a vizsgaidőszakban tanulni, akkor viszont belehúztunk rendesen. Emellett jó bulik voltak, csajoztunk, fociztunk. Ha például délelőtt 11-kor volt a vizsga, reggel 8-tól 9-ig lezavartunk egy meccset a libalegelőn. Persze, nemcsak ezért volt jó egyetemistának lenni, hanem a nagytudású professzorok miatt is.
K: A 60-as évek végén, mikor egyetemre járt, volt már valamiféle kritikus attitűdje a fiatal értelmiségnek?
KGY: Így van. Nem csupán a Magyar Televíziót néztük, hanem a jugoszláv adásokat is, külföldi rádióadókat hallgattunk, szabadelvű szellemiségben éltünk. Nem mondhatnám, hogy rendkívül ellenzékiek lettünk volna, mivel nem nagyon volt kinek ellenállni. Ellenben megtanultuk a jogrendszer összetartó elveit, amit hiányoltunk a magyar jogrendből. Igazság szerint azokban az időkben nem kellett forradalmat csinálnunk, nem kellett tiltakoznunk, tüntetnünk, hogy a magunk szakmai igazságát érvényesítsük. Egymással versenyeztünk és nem a rendszerrel, és mindebből jól felkészült jogászok kerültek ki.
Ma nem ezt látom. Három részre szakadt a joghallgató ifjúság. Egyik a nyelveket tudó, a német alkotmányt a magyarnál jobban ismerő, nemzetközi karrierre készülő leendő csúcsértelmiségi réteg. Vannak, akiknek az egyetem csak egy létforma, amíg a papa fizeti a tanulmányokat, addig ellébecolnak az iskolapadban, akár egy évtizedig is. Végül létezik egy nagyon-nagyon szürke középréteg.
K: A néhány nappal ezelőtti könyvbemutatóján meglehetősen lesújtó képet festett a magyar jogállamiság működéséről. Ön és kollégái, illetve az új jogász-generáció legjobb képviselői tudnak-e belátható időn javítani a helyzeten?
KGY: Arra esküdtünk fel, hogy tegyünk erre kísérletet. Az alkotmányosságot betartjuk és betartatjuk. Ez persze borzasztó nehéz, mert a közeg nem támogató. Ma sokkal kevesebbet kockáztat, aki átlép a törvényeken, aki megkerüli a jogszabályt, mint az, aki tüntetően betartja a törvényt. Szinte hülyének látszik a becsületes adófizető. Az átmeneti társadalom szinte minden nehézségét, kínját cipeljük. Kijöttünk az átkosból, de nem jutottunk még el odáig, ahol a jogállam intézményei kiválóan működnek. Minden új demokrácia keresztülmegy ezen, de hogy ez meddig tart, mennyi tehertétellel jár, és mikor jövünk egyenesbe, azt nem tudni. Attól kezdve jogállami egy társadalom, hogy a közhatalom tüntetően betartja a törvényeket, míg nálunk sokszor a politika kerüli meg a jogszabályokat. Aki vét a törvények ellen, aki alkotmányos szabályokat rúg fel, annak a törvény szigorával kellene szembenéznie. Amíg a jogszerű magatartás nem kifizetődő, addig azok kerülnek jó helyzetbe, akiknek semmi sem drága, viszont ennek az árát mi fizetjük meg.
K: Ha egy volt és egyben potenciális miniszterelnök vét a törvény – ha nem is a törvény betűje, de a szelleme – ellen, az járhat következmények nélkül?
KGY: Aki a pálya szakmai és jogi szabályai ellen vét, annak nincs helye ott. Ugyanakkor nem szeretnék személyeskedő lenni, a tanítványaimnak mindig azt mondom az első óra előtt, hogy politikai meggyőződésüket hagyják a ruhatárban. Én magam sem szeretek politikailag állást foglalni. Az irány, amit jogállamnak hívunk, meg plurális parlamenti váltógazdaságnak hívunk, alapvetően jó, csak egyelőre sok vargabetűvel működik. Egy erkölcsi válsággal küszködő közegben ezeket az elveket nehéz érvényesíteni, de előbb-utóbb kitisztul a kép.
K: Sólyom László tisztelői közül is többen vélték úgy, hogy az államfőválasztás első fordulója után vissza kellett volna lépnie a jelöltségtől.
KGY: Ha egyszer valaki szakmai múlttal a háta mögött teljes meggyőződéssel azt mondja, hogy az államfő morális hatalmi ág, akkor az a kijelentés az egész időszakra szól, a megválasztására és az 5 évre. Az ember ezzel olyan erkölcsi elveket vállal, amelyekben nincs dekázás, nincs 50 százalék. Bizony, az embert néha megigézi a hatalom közelsége, de ennek az ára súlyos. Ugyanakkor arra számítok, hogy Sólyom László elődeihez hasonlóan méltó lesz a tisztségre.
K: Korábban említette, hogy a pártatlanságát igyekszik megőrizni. Ennek ellenére úgy látom, hogy inkább baloldali és liberális rendezvényeken szerepel, ilyen médiumoknak nyilatkozik.
KGY: Nem igazán van így; egyesek szerint én a Hír TV-nek is az egyik kedvence vagyok. Törekszem arra, hogy tárgyilagos legyek. Nem semleges, tárgyilagos. Bennem három alapvető irány vagy karakter van egyszerre. Neveltetésemnél fogva konzervatív vagyok. Szegény családból származom, ezért baloldali értékeket képviselek. Olyan alkotmányjogász pedig, aki nem hisz liberális elvekben, nincs is. Ez a három irányzat jól megfér bennem, ezért sem lettem politikus.
K: A Heti Hetes-t, illetve az abban való szerepvállalást – az önét is – többen kritikus szemmel nézik.
KGY: Kaptam kritikát, magam sem tartom túl szerencsésnek az eddigi három szereplésemet. Az a gondom a műsorral, hogy én azt a humort képviselem, amely a kilencvenes IQ fölött van. Tehát az én humoromnál, ha ül, az emberek csettintenek és nem a térdüket csapkodják a röhögéstől. A Heti Hetes humora eltér ettől. Nem vagyok színész, nem színészi produkcióval állok elő egy ilyen műsorban, hanem saját véleményemmel, meggyőződésemmel. Ettől függetlenül szeretem az ott szereplő embereket, ha hívnak, szívesen megyek, de soha nem lennék ott állandó tag.
K: Régebben focizott, szereti ezt a sportágat. Mit gondol, megmenthető a magyar foci? Mindenki tudja, hogy az NBI egy nagy pénzmosoda.
KGY: Persze. Teljes szakmai, gazdasági, jogi és erkölcsi válság uralkodik a magyar futballban. Ehhez képest nevetséges a politikusok összeborulása, hogy 2012-ben rendezzünk Európa Bajnokságot a horvátokkal. Az egész nem más, mint egy össznépi hülyítés, amelyből azok veszik ki a péntüket, akik az egészet elszúrták. Nem bízom benne, hogy a magyar foci ebben a formában talpra tud állni.

Bencsik Gyula
8077

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Bencsik Gyula


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 4.97
szavazat: 187


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds