2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20208851
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Belpolitika: A nap levele Bodor Pálnak (Július 2.)
Posted on July 01, Friday, 18:58:25
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A nap levelében Zöldi László Bodor Pál tegnapi okfejtésével vitatkozik. Azt kérdezi, hogy van-e az MSZP-nek médiapolitikája, és ha nincs, akkor milyen.
Zöldi László írása

A szocialisták mit gondolnak a médiáról?

Kedves Pali!

Veled ellentétben nem érzem tragédiának, hogy valaki el akarja takarítani az útból a Budapesti lap értelmiségi változatát. Igazán nem szép tőle, de legalább megpróbálta végiggondolni, hogy az MSZP mihez kezdjen a fővárosi médiumokkal. Ki is írom a nevét, Marsovszky Balázs az MSZP Dobos Ference vagy Kónya Imréje.

Emlékezz csak rá, hogy Dobos Ferenc tejipari nagyvállalkozó, a Kisgazdapárt borsodi szervezetének vezetője 2000 elején papírra vetette, miként lehetne Torgyánék céljainak megnyerni a Borsod megyei szerkesztőségeket. Akkor ebből elég nagy botrány kerekedett, mert a megnyerést lekenyerezésként képzelte el. Nem olyan nagy botrány, persze, mint 1992-ben, amikor Kónya Imre MDF-es politikus kidolgozta, hogy a vezető kormánypártnak miként kéne megrendszabályoznia a médiát.

Mindkét koncepció belső használatra készült, de mint ilyenkor szokott lenni, valaki kiszivárogtatta. Marsovszky Balázs gyermeteg elképzelésének azért örülök, mert tudod, hogy médiapolitikával foglalkozom, ha úgy tetszik: a titkok tudományát művelem. Csakhogy egy párt médiapolitikáját nem szokás leírni, inkább székházak lefüggönyözött szobáiban beszélik meg, lehetőleg tanúk nélkül. Szerencsére mindig akad valaki, aki alkalmat ad a kiszivárogtatásra.

Abban reménykedem, hogy azon a bizonyos fővárosi megbeszélésen vitát váltott ki a Budapesti lap gleichschaltolása. Milyen jó volna szélesebb körben, magasabb szinten és alaposabban végiggondolni, hogy az őszi előkampányban a vezető kormánypárt mit akar kezdeni a médiával. Esetleg elbulvárosítaná a politikai üzeneteket? Aki ilyesmire gondol, nem tudja, hogy a boulevard sugárutat jelent, és azt az újságot jelképezi, amelyet nem előfizetésre készítenek, hanem hogy rikkancsok árulják az utcán. Oké, de akkor mi lesz a falvak népével? Hogyan érje el őket az MSZP? Erre nem föltétlenül kell gondolni a párt budapesti szervezetében, annál inkább az országos központjában.

Most már „csak” az a kérdés, hogy vajon az életszerűtlen ötlet mögött nem rejlik valami fontosabb mozzanat?

Kedves Pali! Bizonyára Te is megfigyelted, hogy válsághelyzetekben a szocialisták köreiben mindig előkerül az értelmiségi nyavalygás vádja. Azok a jó nevű szerzők, akiket megemlítettél, elkötelezett baloldaliak, csak éppen mindent és mindenkit az erkölcs szemüvegén át látnak. Márpedig ezt nem nézik jó szemmel a politikusok, akik azt szeretnék, ha a pártjuk holdudvarába tartozó értelmiségiek csupán az ellenfél politikusait minősítenék az erkölcsiség szempontjából. Igen ám, de akkor az értelmiségi nem a párt holdudvarához tartozik, hanem egyenesen holdudvaronc. (A szellemes szó nem tőlem származik, sajnos, hanem Galló Béla politológustól.)

Gondolom, Neked is feltűnt, hogy a rendszerváltás utáni ötödik választás előtt sincs az MSZP-nek kidolgozott technológiája arról, mire és főleg mennyire lehet kihasználni az értelmiségi bázisban rejlő lehetőségeket. A szakértelmet, persze, érdemes volna, csakhogy ezzel jár az erkölcsi szigor is, amelyet viszont már nem szívesen viselnek el a pragmatikus politikusok. Ha ezt az árat kell fizetniük a szaktanácsért, hajlamosak elfeledkezni a szaktanácsadóról.

Palikám, ebben az ellentmondásos helyzetben vajon pártját fogjuk-e a pártunknak? Elvégre naponta érzékeljük, Te többször meg is írtad, hogy a hozzánk közel álló politikusok laza szövetségének nincs médiapolitikája. A sorsom úgy hozta, hogy sikerült áttanulmányoznom a legutóbbi nyolc és fél évtized médiapolitikai törekvéseit. Furcsa, hidd el, számomra is ijesztő következtetésre jutottam. Ha a rendszerváltás forgatagában szocializálódott MSZP ellenzéki helyzetbe szorul, átveszi a liberális felfogást, és a médiumokat kitenné a piaci értékítéletnek. Ha viszont kormányrúdhoz kerül, hirtelen konzervatív lesz, megszereti az államot, és a médiumokat nem igyekszik kitenni a versenyhelyzetnek.

Szerintem nem az a baj tehát, amit feltételezel, hogy a magyar szocialistáknak nincs médiapolitikájuk. Az inkább, hogy van, de nem önálló, hanem választási ciklusonként változó. Hol liberális, hol konzervatív. Hol magánosító, hol meg államosító. Hol ilyen, hol olyan. Vagyis semmilyen. A jelek arra utalnak, hogy a szocialista politikusokat a pillanatnyi érdekeik mozgatják a média világában. Ezért tartom fontosnak, hogy meginduljon végre a vita, még ha egy kósza ötlet ürügyén is.

Ti, akik publikáltok a Budapesti lapban, nyilván megvéditek magatokat. Bizonyára az MSZP-ben is akad majd politikus, akik figyelemmel kíséri a vitát, és elgondolkozik a pro meg kontra érveken. A leginkább, persze, annak örülnék, ha szeptemberig, amikor a politikai idény folytatódik, eldőlne végre a kérdés, hogy az ország legerősebb pártja szerint mire való a média.

Arra-e, hogy rátehénkedjen? Vagy arra, hogy a segítségével közel jusson a választópolgárok szívéhez és eszéhez?

A régi barátsággal köszönt:
Zöldi László


5055

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 4.11
szavazat: 27


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds