2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190009
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Soha többé ...:
Posted on September 04, Tuesday, 09:05:10
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Főiskolás munkatársunk salgótarjáni, onnan hozta a mellékelt életképet. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tizenévesek miként kerültek-kerülnek a fekete ruhás gárdisták közelébe. (Z.L)


Meddig mennek el?


A tizenéves élete nem fenékig tejfel. Eljön egyszer az a bizonyos korszak, amikor úgy érzi, hogy minden és mindenki ellene esküdött, és a világban csak rossz dolgok vannak. Ilyenkor menekül a szülők, a rokonok elől, és sajnos néha olyasmibe is belekeveredik, amibe nem kellene.

Barátnőmmel egy vendéglátó egységben szoktuk tölteni szabad hétvégéinket. Itt lettem figyelmes arra, hogy feltűnően sok fiatalkorú látható egyre illumináltabb állapotban. Észrevettem egy aranyosszőke hajú, nagy és kék szemű lányt. Részegen, szakadt ruhában, bakancsban üldögélt a padon. Amikor éppen nem ült, akkor körbe-körbe járt, és kéregetett egy kis aprót a boros kólájához. Jóhiszeműen adtam neki egy ötvenest, aminek annyira megörült, hogy leült mellém beszélgetni. Elmesélte, hogy éppen most veszett össze az anyukájával, aki egyedül neveli. Kiderült az is, hogy valójában még be sem töltötte a tizennégyet. Persze azon már el se kezdek filózni, hogy miért adták ki neki az alkoholt, hisz mikor körbenézek, hasonló korú fiatalok kezében sörösüveg tündököl.

képünk illusztráció

Szóval a lány elmondta, hogy mennyire gyűlöli az anyját, amiért nem érti meg, hogy neki kell piercing, és hogy péntekenként miért kell éjfélre hazamenni, amikor mindenki hajnalig marad. Tegyük hozzá, hogy a „mindenki” már legalább öt évvel idősebb, mint ő. Elmondta még azt is, hogy suli után szinte naponta bedob itt egy-két üveg sört. Hétvégenként a haverokkal néha elszív egy-egy füves cigit is, aminek helyes módját lelkesen elemezte. Az is szóba került még, hogy ő most nagyon punk, és hogy az anyukája ezért is haragszik - egy kislány miért nem öltözik csinosan. Ekkor viszont szólította a kötelesség, ami egy feles cherry ízesítésű szeszesitalban merült ki. Azzal búcsúzott, hogy nagyon jó volt velem beszélgetni, mert megértem őt.

Körülbelül egy hónap múlva újra benéztünk a barátnőmmel. Meglepetésünkre a lány ismételten ott volt, de már más öltözetben, mint amit megszoktunk. Messziről észrevett bennünket, odatántorgott, és határozott hitleri köszöntéssel lehuppant. Újabb élménybeszámoló következett, amelyből kiderült, hogy ő már nem punk, hanem újfasiszta, persze, volt közben egy kis skinhead átmenet is, de annak már vége. Ő most már kizárólag a fasizmus ideológiájában hisz, és gyorsan tisztázta velem, hogy se nem roma, se nem zsidó származásúak a felmenőim. Láttam karján az árpádsávos felvarrót, és eltűnődtem, hogy egy ilyen szép, fiatal lány vajon meddig mehet el? Ki lehet az oka annak, hogy ezek a gyerekek így viselkednek és gondolkodnak?

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni a lány, hogy mit is jelent valójában nácinak lenni, csak elkezdett énekelni valami dalt, ami egy bizonyos titkos ellenállásról szólt. Már a múltkori beszélgetésünk alkalmával megígértettem vele, hogy beszél az anyukájával, és megpróbálnak közös nevezőre jutni. Ahogy elnéztem a dülöngélő lányt, nem sok esélye volt az ígéret betartására. Nemrég töltötte be a tizennégyet, és mivel ő már majdnem felnőtt, dönthet a jogairól, és be fog állni a hadseregbe. Ha majd hivatásos katona lesz, kap fegyvert, és legálisan ölheti meg azokat az embereket, akik nem az ő fajtájához tartoznak.

Próbáltam neki elmagyarázni, hogy ez azért nem így működik. Miután befejeztem mondókámat a fiatalok helyes életviteléről, a lány közelebb húzódott, megfogta a vállam, és ezt mondta: "Elismerem, hogy van, amiben igazad van, de ugyan nézz már körbe, egyre többen leszünk. Kevés ide az, hogy megpróbálsz minket eltéríteni. Napról napra többen vagyunk, és ez így is marad." Ebben a pillanatban megfogtam a sörösüvegem, és nagyot kortyoltam belőle. Nem tudtam mit mondani.

Mi lehet a baj? Kinek kellene rájuk odafigyelni? Addig kellene őket a helyes útra téríteni, amíg nem mennek el túl messzire.


Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

5126

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds