2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190437
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Kocsis András
Posted on July 14, Thursday, 17:42:35
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
A Kossuth Kiadó Rt. elnök-vezérigazgatója, a XXI. Század Társaság elnöke, az Informál Klub vezetője, hogy csak néhány titulusát és közéleti funkcióját említsük, gyermekkori olvasmányélményeiről, aktuálpolitikai állásfoglalásáról is beszélt a Klubháló szerkesztőjének.
Bencsik Gyula interjúja.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Kocsis András: Végtelenül élvezem az életemet. Általában azt szoktam volt csinálni, amihez kedvem van. Isten adta szerencsém, hogy a foglalkozásom, tehát a könyvkiadás nem teher számomra, hanem hihetetlen élmény és egy gyönyörű dolog. A gazdasági menedzselést persze munkának élem meg, de magát a kiadói tevékenységet örömforrásnak tartom, amely rendkívül kreatív tevékenység. Alapvetően ismeretterjesztő kiadó vagyunk, és fő célom, hogy minden évben néhány kuriózumszámba menő kiadvánnyal lépjünk a piacra.
Klubháló: Melyik volt az első meghatározó olvasmányélménye?
KA: Kriza János meséire emlékszem nagyon élénken. Korán elkezdtem olvasni, mivel édesanyám aktív olvasó volt, állandóan az asztal sarkán lógtak a Remarque- és Passuth-kötetek, de még sorolhatnám. Berkesi és Szilvási nem annyira, tehát egy szinttel magasabb volt a fogyasztási igény. Már általános iskolába is villamossal jártam, a 20-25 perces utat végigolvastam, de még egyetemista koromban is metrón, buszon olvastam el a fél világirodalmat, olykor hihetetlen mutatványok kíséretében, néha a könyvet fejem fölött tartva, néha guggolva, ha éppen sokan utaztak. Természetesen voltak olyan formátumú könyvek, amelyeket az ember nem szívesen cipelt, ezeket otthon olvastam, viszont mindig akadt nálam egy-két Magvető-kiskönyv vagy a Gyorsuló idő-sorozat példányai. Igazán meghatározó élményem 12 éves koromtól Hemingway, valamennyi művét kiolvastam. Ja, és el ne felejtsem, nekem középiskolás koromtól az egyetemi tanulmányaim végéig négy folyóirat járt: a Nagyvilág, az Új Írás, a Művészet és a Látóhatár.
K: Nem érzi úgy, hogy állandó időzavarban van? Vagyis egy sor kiváló könyv elolvasására egyszerűen nem marad ideje?
KA: Dehogynem. Egyszerűen szelektálni kell, meg kell tanulni a helyiértékeket, hogy a dolgoknak van egyfajta kifutási, ráfordítási ideje, amelynél nem szükséges több. Így van ez az olvasással és egyéb tevékenységekkel is.
K: Kialakul bizonyos rutin? Úgy tapasztaltam, hogy akár az Informál Klubot vezeti, akár a XXI. Század Társaságot irányítja, mindig lelkesen végzi a dolgát.
KA: A rutin lefordítható egyfajta szellemi monotóniává, nekem viszont a monotónia-tűrésem borzalmasan gyenge. Inkább azt mondom, hogy a saját stimulusom, melyet a kollégáimnál is próbálok elérni, hogy állandóan magunk találjuk meg azokat a mikro- és mezo-célokat, melyek mindig egy picit tovább löknek. „Mindennap fel kell támadnunk”, hogy Schérer Mihályt, idős festő barátomat idézzem. Ő például felkel reggel fél 6-kor, és mindjárt fest egy képet.
De talán genetikusan kódolt nálam a dolog, én ugyanis meglehetősen késői gyerek vagyok, hiszen a most 91 esztendős édesapám, aki hál’ istennek kiváló egészségnek örvend, még ma is megőrjít engem a fantasztikus ambícióival, céljaival. Azt gondolom, az életet ez teszi élhetővé. Ezért is utasítom el azt a deprimáló, politikai üzenetet, mely szerint minden szétesik és értékvesztett társadalomban élünk. Olyan ez, mint a görög drámák önbeteljesítő jóslata.
K: A közvélemény-formáló értelmiség egy jelentős része miért ül fel egyes jobboldali politikusok ilyetén kijelentéseinek, amikor tudja, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy ők állítják?
KA: Természetesen tudomásul veszem, hogy egy plurális politikai rendszerben a politikai játszmák része az, hogy bizonyos tényeket én másképp értelmezek. Ami a szomorú, hogy a társadalom nagy része nem felkészült arra, hogy az apró distinkciókat dekódolni tudja. Még az értelmiség egy jó része sem tudja, mit takar a reálérték, nominálérték, infláció fogalma, ami rendben is van. A baj az, hogy a politikusok erkölcsi hitele gyenge. Ha ez magas lenne, sokkal inkább interiorizálható lenne a véleményük. Ma ez sok esetben hitalapon működik, elsősorban a jobboldalon. Azonkívül ez egy szociálpszichológiai tény. Mondok egy példát. Egy kétgyermekes, viszonylag jól működő család, mint a társadalom mikroközössége él egy erdő közepén. Kilépve az ajtón tudják, hogy pontosan hat ösvény vezet a házuktól az erdőn túlra, egyik a kúthoz, másik az élelmiszerbolthoz, harmadik a templomhoz, a többi három is egy-egy meghatározott helyre. Ezek a kitaposott ösvények adják a család társadalmi kapcsolatait. Tegyük fel, jön egy vihar, mely után eltűnnek az ösvények, ott marad a család egyedül. Ez történt a rendszerváltás után. Vagyis a családok egy dezorientált állapotba kerültek, egy pillanat alatt leomlottak a falak, egyfajta értékrendet hirtelen felváltott egy új. Csakhogy a társadalom nem így mozog. Az erdei családnak meg kell találnia a válaszokat arra, hogy az életét hogyan folytassa tovább. A családfő felvetheti, hogy próbáljanak maguk új ösvényeket vágni az erdőben, de várhatnak külső segítségre is, amelynek többféle módozata lehetséges. Az egyik külső erő ígérheti a családnak, hogy pillanatokon belül viszi a segítséget, míg a másik mondhatja, hogy csak egy hónap múlva tudnak segítséget vinni a családhoz, addig a helyiek próbáljanak meg maguk is mindent a helyzetük javítása érdekében. Hát, ma ez a különbség a két nagy politikai csoportosulás álláspontja és társadalomhoz való viszonya között.
K: A balliberális értelmiség nem misztifikálja túl az esetleges jobboldali hatalomváltást?
KA: Baloldali értelmiségiként adhatok erre egy cinikus választ, amely három részből áll. Első része az, hogy a magyar nők szépek voltak, szépek vannak és szépek lesznek, második, hogy a Duna folyását nem lehet megállítani, a harmadik, hogy az amerikai temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. Tehát ha a társadalom egészséges, nagy dráma nem várható, bár a társadalmi közérzet romolhat. A Fidesz paternalista agresszivitása engem is riaszt.

Bencsik Gyula
5600

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Bencsik Gyula


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 4.29
szavazat: 54


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds