2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189884
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Bp nagyjai: Czeizel Endre
Posted on July 24, Sunday, 10:49:20
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
„Katolikus hívőként indultam, ám később, az egyetemi éveim alatt elvesztettem a hitemet, amiben sajnos a ciszterek is szerepet játszottak, mert túlzottan erőszakosak voltak a hitéletben, amit egy lázadó fiatalember nehezen visel. Ehhez jött a Vasas meg az orvosegyetem. Fájlalom, mert egy idős ember könnyebben készül a búcsúzásra, ha hívő.”
Bencsik Gyula interjúja.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!! Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Klubháló: Április elején töltötte be a hetvenedik életévét. Hogyan ünnepelt?
Czeizel Endre: A fiam meg a felesége rendeztek egy ünnepséget, amely részben kellemes, részben kellemetlen volt számomra, mert amikor ilyen sok ember összejön, mindig az az érzésem, hogy az valamiképp túl formális, de hát mégis megtisztelő volt. Nagy meglepetésemre a köztársasági elnök úrtól kaptam egy magas kitüntetést, amelyet Gyurcsány miniszterelnök úr adott át, és ugye az olyan érzékeny értelmiségi emberek, mint én, hajlamosak inkább csak a sebeiket nyalogatni, és elhinni magukról, hogy nem lehetnek próféták saját hazájukban. Ilyenkor, mikor egy ilyen kitüntetést átvesz valaki – ráadásul a miniszterelnök úr rendkívül kedvesen mondta, hogy Magyarország kevesebb lenne Czeizel nélkül –, az ember mégiscsak meghatódik. Ezenkívül még megjelent egy könyv is, melyben a szerkesztő megtette azt, hogy néhány fontos, kedves embernek kikérte a véleményét, akik szintén szépeket írtak rólam, úgyhogy már majdnem úgy éreztem magam, mintha a ravatalon lennék.
K: Egy ilyen kerek évforduló alkalmas a számvetésre is. Ha egyetlen mondatban kellene összegeznie ezt a hetven évet, mit mondana?
CE: Nem az lettem, amit eredetileg elképzeltem, de az élet okosabban irányította az életemet, mint ahogy én akartam. Szülész-nőgyógyász akartam lenni, a magzatok védelmére szerettem volna szentelni az életem, az élet viszont abban segített, hogy genetikusként sokkal jobban tudtam ezen a szakterületen végigvinni az elképzeléseimet, tehát az élet volt a bölcsebb.
K: Mikor határozta el, hogy az orvosi pályát választja?
CE: Még 18 éves koromban sem akartam orvos lenni. Én kiváló labdarúgó voltam, a Vasas bajnoka, ifiválogatott, tehát futballista akartam lenni, és mindent alárendeltem ennek. Gondoljon csak bele, az volt a magyar futball csodakorszaka, a 6-3, olimpiai bajnoki cím meg minden. Persze azért jól tanultam, eleinte történész szerettem volna lenni, de apám mondta, hogy a történészek nem élnek meg, fiam, legyél orvos. Apám szobafestő kisiparos volt, én lettem az elsőgenerációs értelmiségi, és mivel alapvetően ugye focista karrierre vágytam, mindegy volt, hogy mellette melyik egyetemre járok, így mentem az orvosira. Akkor azonban kaptam egy májgyulladást, aminek következtében nem tudtam a 90 percet végigjátszani, amit valóságos tragédiaként éltem meg. De ha már az egyetemen voltam, akkor jött az, hogy legyek orvos.
Az egyetem elvégzése után úgy éreztem, hogy még nem tudok eleget, ezért szerettem volna bennmaradni – hívtak is az anatómiára, ahol demonstrátor voltam –, de az 56-os szerepléseim miatt (például részt vettem az október 23-i felvonulásban, sebesült forradalmárokat kezeltem) nem tartottak alkalmasnak arra, hogy a fiatalok nevelésével foglalkozzam. Szerencsémre elkerültem a közegészségügyi intézetbe, ahol megengedték, hogy a magzatokkal foglalkozzam. 1965-ben, 30 évesen írtam a kandidátusi disszertációmat a magzati ártalmakkal kapcsolatban. Akkor gondoltam, hogy elmegyek szülész-nőgyógyásznak, de pofára estem. Elmentem ahhoz a professzorhoz, akit kinéztem magamnak, hogy mesterem lehetne. Mondta, hogy szívesen fogadna, de nincs helye, szerezzek helyet magamnak. Nem voltak személyes összeköttetéseim, nem voltam párttag, tehát ez nem ment. Viszont szerencsémre pont az volt az az év, mikor Hruscsov, az addig bűnösnek tartott tudományágat, a genetikát, hogy így mondjam, megengedte, tehát Magyarországon is hirtelen megnyílt az ajtó a genetika előtt, én pedig besétáltam rajta. Mivel itthon nem voltak a szakterületnek mesterei, Dániában, Angliában, Skóciában tanultam meg a genetikát.
K: Hogyan tudta a betegségéig összeegyeztetni a sportot a tanulással?
CE: Végül is egy kispolgári családból származom, vasárnaponként templomba jártam és áldoztam. Amikor aztán a Vasasba kerültem (természetesen a Fradiba szerettem volna, de apám bölcsen a munkásosztály csapatát javasolta; később ennek köszönhettem, hogy egyetemre mehettem), tehát amikor elkezdtem edzésre járni, megrökönyödve tapasztaltam, hogy a trágár szavak kötőszavakként röpködnek a levegőben. Mindig elpirultam, ami a társaim szemében csak olaj volt a tűzre. Aztán az egyik első meccsemen középcsatárként összefejeltem az ellenfél középhátvédjével, aki azt mondta nekem, hogy „Az apád f_át!”, amitől teljesen lelkibeteg lettem, és mikor a szünetben elpanaszoltam az edzőmnek, Pista bácsi azt tanácsolta: „Fiam, erre azt kell mondani, hogy anyádba reklámnak.” Azóta úgy vélem, olykor jobb egy-egy trágár szó, mint a Seduxen. A sport sokat segített abban is, hogy elsőgenerációs értelmiségiként legyűrjem a kisebbrendűségi érzésemet, és szó szerint megküzdjek a híres orvos-dinasztiákból érkező társaimmal. Mikor aztán már csak az egyetem maradt – úgy nagyjából a harmadik évtől –, végig kitűnő voltam.
K: Említette klerikális neveltetését, a ciszterekhez járt középiskolába, ugyanakkor későbbi kutatási eredményeivel gyakran kivívta a katolikus egyház tiltakozását.
CE: Valóban katolikus hívőként indultam, ám később, az egyetemi éveim alatt elvesztettem a hitemet, amiben sajnos a ciszterek is szerepet játszottak, mert túlzottan erőszakosak voltak a hitéletben, amit egy lázadó fiatalember nehezen visel. Ehhez jött a Vasas meg az orvosegyetem. Fájlalom, mert egy idős ember könnyebben készül a búcsúzásra, ha hívő.
Az egyházzal való kapcsolatom nagyon bonyolult, komoly támadások érnek, ami azért zavar, mert azt gondolom, hogy bizonyos kérdésekben rendkívül fontos volna az egyházzal együttműködni. A természettudományt és az etikát, a morált össze kellene kötni, például a fiatalok nevelésében. Egyetértek például az egyház abortusz-ellenességével, de azzal már nem, hogy a meddőség korszerű kezelését tiltják. Miért nem fogható fel az orvostudomány által megvalósuló isteni csodaként a mesterséges megtermékenyítés lehetősége? Voltaképpen minden orvosi tevékenység beavatkozás a természetes folyamatokba.
K: Az egyház mellett más irányból is érte komoly támadás; megvádolták, beperelték.
CE: Teljesen váratlanul ért, hiszen egy Egészségügyi Minisztérium által végzett programot hajtottunk végre, amikor 89-ben elfogadták a házasság előtti kötelező tanácsadás helyett egy optimális családtervezési szolgáltatás bevezetését azzal a céllal, hogy próbáljunk meg tenni az abortusz ellen. Nyugaton akkor már bevett gyakorlatként működött, hogy azok a várandósok, akik semmiképpen sem tudják vállalni a gyermeküket, abortusz helyett adják örökbe, hiszen mindig vannak olyan meddő házaspárok, akik csak így juthatnak babához. Lelkesen elindítottuk mi is a programot, amire ma is büszke vagyok, hiszen mintegy 70 magzatnak tudtuk az életét megmenteni 1990 és 1998 között. Csak hát volt 5 eset, ebből 4 roma, amelyben nem találtunk Magyarországon örökbefogadó szülőt. Ekkor használtam fel külföldi kapcsolataimat a megoldás érdekében. Az ügyintézés teljesen szabályosan történt, de arra nem gondoltam, hogy közben a háttérben egyesek illegálisan, újsághirdetésben próbálnak örökbefogadókat toborozni. A tárgyaláson aztán kiderült, hogy leszámítva a projektvezetői felelősségemet, másban nem vagyok vétkes. Ennek ellenére máig nem gyógyuló lelki sebeket szenvedtem.
K: Manapság érdemeire való tekintet nélkül mindenkit próbálnak elhelyezni a politikai paletta valamelyik oldalán.
CE: Úgy érzem, engem nem tudnak, túl szabálytalan vagyok. Például az utóbbi időben sokat foglalkoztam magyar tudósokkal, melynek során kiderült, hogy a 15 magyar származású Nobel-díjas közül 9 zsidó, amiből levontam azt a következtetést, hogy a zsidó kultúra nyilván tud valamit. Ekkor jobbról lezsidóbérenceztek. Aztán nemrégiben egy akadémiai ülésen Johan Béláról, a magyar közegészségügy kiváló alakjáról voltam jó véleménnyel, mert belügyi államtitkárként sokakat megmentett a pusztulástól, mire balról támadtak meg, hogy Johan aláírta a zsidótörvényeket. Szociális érzékenységem okán mégis azt mondhatom, hogy nekem is baloldalt dobog a szívem.
K: Jövőjét illetően mit mondanak a gének?
CE: Édesanyám 93 évet élt, apu 87 esztendősen ment el, elvileg tehát jó géneket örököltem, amiért lennének még életkilátásaim, ugyanakkor az én életem sokkal stresszesebb, zűrösebb volt, mint az övék. A komoly feladatokból, amit tudtam, már elvégeztem, lelki harmóniában mennék el, de azért jó volna még egy kicsit maradni.

Bencsik Gyula
8341

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Bencsik Gyula


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 1.63
szavazat: 61


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds