2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190434
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Budapesti séták: ÚJ ROVATUNK: BUDA PEST (I. rész)
Posted on July 25, Monday, 09:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Hamarosan új rovattal bővül a Klubháló online. Várnai Vera szerkesztésében elindítjuk a Budapest rovatot.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Budapest „Anno” címmel folyamatosan tudományos igényű történeti áttekintést közlünk, magas publicisztikai színvonalon. A „Hogyan tovább?” címszó alatt fejlesztési koncepciókról szólunk. Közte: mi mikorra várható, mik a prioritások? A főváros és kerületei, Budapest és környéke, Budapest helye, szerepe az országban, Európában, a Világban.
Lesz „Budapest alulnézetből” alrovatunk is, ahol súlyos emberi gondokkal foglalkozunk. A „szeretlek Budapest” címszó alatt vallomásokat, budapesti „arcokat” közlünk, illetőleg mutatunk. A Fórum alrovat interaktív fórum lesz, és Híreket is fogunk közölni. A rovat több cikkét a főoldalon is közölni fogjuk. Várnai Vera várostörténeti sorozatával kezdjük...

Ime...


Egy Világváros születése


Ahhoz, hogy megértsük a mai, XXI. századi Budapest városszerkezetét, közigazgatásának felépítését elengedhetetlen megismerni a város több száz éves történelmét. Azt, hogy milyen folyamatok vezettek a poros, csúnya Pest-Buda XIX. század végi világvárossá válásához, azt hogy akkori honatyáink mi mindent tettek e város naggyá tételéért, és azt is, hogy hogyan rekedt meg a nagy lendület, és melyek maradtak meg nem valósult álmok, amelyeknek terheit ma is cipeli ez a város.
Fontos megemlékezni az 1808-ban József nádor alapította Szépítési Bizottmányról, amely elsőként tűzte ki céljául Pest-Buda elmaradottságának felszámolását és a város rendezését.
A következő korszakhatár, ami már a világváros születéséhez vezet, a kiegyezés után, 1870-ben létrejött Fővárosi Közmunkák Tanácsa, amely egy nagyon tudatos, hozzáértő szakembergárdával rendelkező szervezetként működött egészen 1948-as megszüntetéséig. Példaként állhat előttünk, gr. Andrássy Gyula hatalmas erőfeszítése a városfejlesztés megszervezésért, azonkívül a Tanács elnökének Podmaniczky Frigyes bárónak, több mint három évtizedes ténykedése, hogy az 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesítésével létrejött Budapest végre igazi, világvárossá alakulhasson.
A Budapest aranykorának is nevezett időszak bemutatására (pl. a millenniumi ünnepségekre készülő hatalmas építkezések) nagy figyelmet kell szentelnünk, hiszen a ma is megtalálható gyönyörű híres és kevésbé híres épületeink, Sugárutunk, körútjaink, hídjaink jó részét ebben az időben építették. Nem is szólva a kontinens első földalattijáról.
Kihagyhatatlan a korszak nagy polgármestereinek, Kamermayer Károlynak és Bárczy Istvánnak munkássága, a fővárosért tett áldozatos tevékenységük. Kamermayer idején épült ki az új közigazgatási rendszer, Bárczy sokat fáradozott.a szociálisan hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javításáért.
A nagy lendület azonban az első világháború kitörésével megszakadt. Sok megvalósulatlan terv a fiókban maradt. Ezután egy teljesen új szakasz kezdődött a főváros életében, véget ért Budapest aranykora. Inkább a félbehagyott építkezések befejezésére koncentráltak. Új probléma került előtérbe, lakásokra volt szükség, ugyanis az elcsatolt területekről sokan költöztek fel a fővárosba, akiknek nem volt hol lakniuk. Ezért az 1920-as évek végén, a 30-as évek elején nagy lakásépítési programba kezdett a főváros.
1930-ban az országgyűlés a fővárosra vonatkozó új törvényt fogadott el, amelyben megváltoztatták a kerületbeosztást, újakat hoztak létre, a központosítást erősítették és Budapest autonómiáját megnyirbálták.
Lassan kezdett visszaállni a rend, de hamarosan eddig soha nem látott hatalmas méretű katasztrófa következett be. A második világháború után a lakosság jelentős része soha nem tért vissza. Budapest az 1944-45-ös ostrom pusztításait évekig nem tudta kiheverni. 1948-ban politikai okokból megszüntették a Fővárosi Közmunkák Tanácsát. A főváros máig (majdnem változatlanul) érvényes közigazgatási határa, a „Nagy Budapest”, 1950. január 1-ével lépett hatályba. E szerint hét város és tizenhat község csatlakozott Budapesthez. Így a főváros területe körülbelül kétszeresére, lakóinak száma másfélszeresére növekedett. A közigazgatási rendszer a szovjet mintát követte, a város irányító testülete a Fővárosi Tanács lett egészen 1990-ig.
Már az 1956-os forradalom előtt elkezdődött a lakótelep építési program, amely az 1970-es években tetőzött. A hatvanas években újraindították a 10-15 éve abbahagyott metróépítkezést.
A Budapesthez csatolt települések önkormányzatai Kerületi Tanácsok lettek, és a "régi" 14 kerületi elöljáróság (amelyek korábban nem önkormányzatként működtek) is Kerületi Tanácsi "rangot" kapott. Kezdetben a Fővárosi Tanács, a Fővárosi TAnács végrehajtó bizottsága (VB) és a VB szakigazgatási szervei a megfelelő kerületi szervek"felettes szervei" voltak. Kerületi szempontból ezt kettős alárendeltségnek nevezték. 1971. évi I. Törvénnyel (III. Tanácstörvény) ez megszűnt, de megmaradt a Fővárosi Tanács fölérendelt, irányító szerepe.
1990-ben a rendszerváltás idején, a Kerületi Tanácsok és a Fővárosi Tanács önkormányzatokká alakultak. Megszűnt az alá-fölérendeltség. Ma Budapesten 24 "egyenrangú" önkormányzat működik. (A korábbi 22 kerületből Pesterzsébet és Soroksár különválása miatt 23 lett. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületek közötti munkamegosztás nem megfelelően tisztázott.
Talán ez is oka annak hogy,sajnos, a millecentenárium évében, 1996-ban nem történtek olyan hatalmas építkezések, mint száz évvel korábban, sőt a Bécs- Budapest világkiállítás is elmaradt, de azért felépült a Lágymányosi híd, az új egyetemi városközpont és tervbe vették a 4-es metró megépítését is.
Budapest új arculatának és struktúrájának kialakítása a mai napig folyik, sokszor újra elővéve a száz, ötven vagy akár a húsz évvel ezelőtti terveket. Ezért nagyon fontos megismerni Budapest történetét, hiszen példa lehet előttünk elődeink gondolkodása, a fővárosért tett önzetlen és hatalmas erőfeszítéseik.

Várnai Vera
5837

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 54


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds