2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190425
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Budapesti séták: ÚJ ROVATUNK: BUDA PEST (II. rész)
Posted on July 26, Tuesday, 09:11:06
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A mai, XXI. századi Budapest városszerkezetének kialakulásához nagyon hosszú, rögös út vezetett. Sétánkat kezdjük az 1700-as évek végén, nézzük meg milyen volt az akkori Pest-Buda.
Várnai Vera írása
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


A klasszicista Pest-Buda kiépüléseA Belváros szűk utcáin a csatornázatlanság miatt förtelmes a bűz, esőzések idején a sáros utcák járhatatlanok, a Duna-partot szemétlerakónak használják, eső után a sáros utakon nem lehet közlekedni. A külvárosokban ennél is rosszabb a helyzet. Ezek után nincs mit csodálkoznunk azon, hogy az 1795-ben először helytartónak, majd később nádornak kinevezett József főherceg egyik fő célja Pest-Buda kiépítése és felvirágoztatása volt.
A Művészet című folyóirat tollforgatója így kommentálta a nádor elhatározását: „… Nem lényeges, de mindenesetre érdekes, sőt jellemző, hogy kinek az agyában támadt az, hogy Pestet újjá, „nagyszerűvé” kell építeni. A Szépítő Biztosság ötletének egy csodaszép menyecske ragyogó szempárja volt az inspirálója. Egy szerelmes fiatal ember kellett hozzá, hogy fejébe vette, hogy a faluszerű Pestből hatalmas, fényes várost épít szépséges ifjú hitvesének. Szépet, mint Firenze, előkelőt, mint Bécs. Ne unatkozzék a viskók között a fiatal asszony, legyen a mi gyönyörködtesse. Az a szerelmes fiatalember pedig, aki a felesége kedvéért nagy várost akart csinálni Pestből, József nádor volt.”
Valószínűleg a nádort egyéb szándékok is vezérelték, mint csodaszép felesége kegyeinek keresése. Mindenesetre a lényegen és a tényeken nem változtat, hogy 1801-ben a város szebbé tétele érdekében memorandummal fordult a királyhoz. Hild János építésszel kidolgoztatta a város szabályozási tervezetét .
A bürokrácia ez időtájt sem a gyorsaságáról volt híres. Így a császár, szerencsére pozitív válaszára, néhány évet várni kellett. Végül, 1808-ban József nádor elnökletével és Hild János terveinek elfogadásával megalakulhatott a Szépítési Bizottmány .
A szép elképzelések azonban sokszor csak papíron működnek. Valahogy így lehetett ezekkel a szabályozási tervekkel is, melyek csak részlegesen és nagyon apránként valósultak meg.
Ellenben vitathatatlan, hogy még ha zökkenőkkel is, de tervszerű, komoly építkezések kezdődtek az elmaradott Pest-Budán.
1812-ben, például megnyitotta kapuit a mai Vörösmarty téren álló Pesti Német Színház, amely abban az időben Közép-Európa legnagyobb teátrumának számított. Az épületet Johann von Aman bécsi építész tervezte, és Pollack Mihály kivitelezte. A 3500 nézőt befogadó teátrum harmincöt évig szórakoztatta a közönséget. 1847-ben az épület porig égett.
1814-re már a Habsburg uralkodónak sem kellett szégyenkezni, amikor magas rangú vendégeit körbevitte Pest- Budán. A Napóleont legyőző országok uralkodói Bécsben tárgyaltak Európa újrarendezéséről, amikor ellátogattak a magyar fővárosba is. I. Ferenc császár és király a budai palotából büszkén mutogatta uralkodótársainak, I. Sándor orosz cárnak és Frigyes Vilmos porosz királynak a szépülő várost. Az államfők közelebbről is meg akartak ismerkedni a pesti oldal nevezetességeivel. A hajóhidat erre a jeles alkalomra gyertyákkal világították ki. A nemrég megépült és felavatott Német Színházat virágokkal díszítették. Itt József nádor fogadta a vendégeket. I. Ferenc király büszkén kalauzolta végig vendégeit a Belváros több pontján.
1829-32 között Pollack Mihály tervei szerint felépült a Redoute, a régi pesti Vigadó.
1802-ben Festetics György gróf két barátjával együtt alapítványt hozott létre a bécsi akadémián tanuló magyar katonák képzésének támogatására, mindaddig, amíg Magyarországon fel nem állítanak egy hasonló intézményt. Az 1808-as országgyűlésen Mária Ludovika, a király felesége, ötvenezer forintot ajánlott fel egy magyarországi katonai intézet létesítésére. A képviselők úgy döntöttek, hogy az új akadémia az adományozó nevét kapja. A király hozzájárult ahhoz, hogy az új iskolát Pesten állítsák fel. A választás az Orczy kertre esett, amelyet hatvanezer forintért vásároltak meg. Az alapkőletételt 1830-ban tartották. Hat év múlva, Pollack Mihály tervei alapján elkészült a Ludoviceum.
1802-ben még egy jelentős eseménynek lehettek tanúi a kor polgárai. Széchényi Ferenc gróf hatalmas könyv-, kézirat,- és érmegyűjteményét felajánlotta a létrehozandó Magyar Nemzeti Múzeum céljára. Mivel nem volt még állandó épület, ezért a gyűjteményt a város különböző pontjain helyezték el. Az 1832-36. évi országgyűlésen, a nemesség által felajánlott ötszázezer forintból végre megkezdődhetett az állandó múzeumi épület felállítása. A mai Múzeum körúton álló építmény tervezésével József nádor Pollack Mihályt bízta meg. Az építkezés 1837-ben kezdődött és közel tíz évig tartott.
A klasszicista középületek közül, egy máig megőrizte eredeti külsejét. Ez a Zitterbarth Mátyás tervezte pesti Megyeháza, a mai Városház utcában.
A napjainkban már nem látható első Nemzeti Színház is ebben az időben épült, a mai Astoriánál.
Ekkor építette fel a Pesti Polgári Kereskedelmi Testület is székházát, a Kirakodópiacon (mai Roosevelt tér) . A később Lloyd palota néven ismertté vált, eleinte a Nemzeti Kaszinónak is otthont adó épület, Budapest ostromakor olyan súlyosan megsérült, hogy lebontották.
A Roosevelt tér környező utcáiban, a mai József Attila-, Nádor-, Zrínyi -, Október 6-a-, és Sas utcában korszakunkban igazi, klasszicista palota negyed alakult ki.

Várnai Vera

5015

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 71


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds