2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200163
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Soha többé ...: Jegyzetek a Magyar Gárdáról
Posted on October 01, Monday, 22:51:41
Topic: Háttér - információk, tények
Kravecz Eszter Jelszó: önvédelem című írása érdeklődést váltott ki főiskolás munkatársaink körében. Íme, három vélemény.


1.


Elek Anna jegyzete

Mire szervezték?


Kravecz Eszter írását olvastam, amikor rádöbbentem, hogy a mostanában oly sokat emlegetett Magyar Gárdáról szinte semmit sem tudok. Rengeteg hír szólt az egyesületről, mégis mindig elkerülte a figyelmemet, hogy mi a céljuk - a valóságban. Bűntudatom nem hagyott nyugodni, és leültem a világháló elé. Rákerestem, sokat olvastam a gárdistákról, és végül eljutottam a honlapjukra is. A legbiztosabb forrásból akartam tájékozódni a tevékenységükről.

Az első elgondolkodtató tény, amit találtam az oldalukon, az volt, hogy szeptember 16-án Miskolcra szerveztek lakossági fórumot, amelynek különböző okok miatt végül a MIÉP székháza adott otthont. Próbáltam elfogulatlanul elolvasni az információt, de úgy éreztem, ha ez a párt segíti a Magyar Gárdát, akkor valószínűleg nem azért teszi, mert különben ellenzi a célkitűzéseit.

A következő adat, amit szöget ütött a fejembe, az volt, hogy Szabadegyetemet akarnak nyitni, ezt maga az elnökük, Vona Gábor mondta el. Terveik szerint "az előadásokon a résztvevők megismerkedhetnek a magyar történelem elhallgatott és ’félretanított’ eseményeivel". Elképzeltem, amint a gyermekeimet hasonló világnézetű tanárok oktatják majd, és a fekete pólójuk hátulján ott fog virítani a felirat: "Kitartás", alatta pedig a "Die Deutschen kommen!" (Azok kedvéért, akik nem tanultak németül: "Jönnek a németek!") Azt hiszem, ez nem valami bíztató, és bár a képet csak egyetlen fiatalember hátán láttam - az egyik gyűlésen készült fotón -, félő, hogy tényleg ezt a nézetet képviselik, hiába is állítják az ellenkezőjét.

Tovább lapozva megtaláltam, miért is jöttek létre: "A Gárda nem valami ellen, hanem valamiért jött létre. A magyarságért. A hazájukért és nemzetükért tenni akaró embereket kívánjuk összegyűjteni." Már nem érzem helyénvalónak, hogy bárhol is hangoztassam: magyar vagyok. Lassan kezdem szégyellni. Miért kellene büszkének lennem erre, amikor a világsajtó velünk foglalkozik? Azzal például, hogy a Magyar Televízió épületét hogyan és hányan támadták meg. Bocsánat: támadtuk mi, magyarok. Elvégre minden nemzetet annak alapján ítélnek meg, ahogyan a hírekben tájékoztatnak róluk. Rólunk nem sok jó hallottak mostanában.

Azon már meg sem lepődtem, hogy bankszámlaszám "vigyorog" velünk szemben, amint belépünk a honlap-oldalra, felhívva a látogató figyelmét: támogasd a Magyar Gárdát! A jelentkezési lapot elolvastam, és rengeteg olyan információt találtam benne, amely nem tartozik senkire, legkevésbé a Gárdára. Csak néhányat emelek ki: a magasság, a súly, a családi állapot, milyen nyelven beszél, stb.

A szervezők rengeteg célt tűztek ki maguk elé, ami önmagában hasznos volna, ha igaz lenne. De eddig nem sok jót láttam, amit a Magyar Gárda vitt volna véghez.

2.


Kisgyörgy Tamás jegyzete

Ki ellen szervezték?

A Magyar Gárda 2007. augusztus 25-én alakult. Október elején már nem számít ritkaságnak, hogy az ember vonaton, autóbuszban vagy csak az utcán sétálva belebotlik egy vagy több „gárdistába”, akik „Adjon az Isten! - Szebb jövőt!” köszöntéssel üdvözlik egymást (Köszöntésükről és a Gárda-jelenségről írt érdekes cikket a Klubhálóra Kravecz Eszter.)

.Miről lehet őket felismerni? A legtöbb tagnak borotvált a feje, fekete egyenruhában, szúrós tekintettel figyelnek, és az Árpád-sávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzs, amelyet a ruhájukon viselnek, már messziről vonzza a tekintetet.

A gárda honlapját böngészve rengeteg megválaszolatlan kérdés merülhet fel a látogatóban. Fölkelti figyelmét például az egyik célkitűzés: a Magyar Gárda „Része vagy gerince kíván lenni a majdan felállítandó Nemzetőrségnek.” De vajon egyáltalán kell-e az országnak nemzetőrség? Az 1848. április 11-i törvényekbe belefoglalták a Nemzetőrség felállítását. Akkor szükség volt rá, mert a magyarságnak nem volt katonasága, mely megvédhette volna a külső támadásokkal szemben. Ma már modern, szerződéses haderő áll készen az ország védelmére, amely képes ellátni feladatát. Abszurdnak hat az elképzelt jelenet, hogy háború idején a kiválóan felkészített katonáink mellett egy-két feketeruhás, Árpád-sávos fiatalember „rohangáljon” honvédelem címén.

A következő célkitűzés szintén figyelemre méltó: a gárdista „Aktívan vegyen részt katasztrófa- elhárításában, rend- és polgárvédelmi feladatokban.” Az emberek nagy része bizonyára egyetért ezekkel a „karitatív” cselekedetekkel, én sem szándékozom kritizálni, inkább a kivitelezésre hívnám fel a figyelmet. Országunkban a legnagyobb katasztrófahelyzetet a folyók évenkénti áradása jelenti. Rémisztő az elképzelés, hogy egy csapat Árpád-sávos, feketeruhás ember teherautóval érkezik az árvíz sújtotta területre. Segíteni lehet ruha nélkül, pontosabban fekete egyenruha nélkül is. A rend- és polgárvédelmi feladatok ellátásával ugyanez a helyzet. Ha a gárdisták a rendet kívánják védeni, akkor a rendőrség, ha pedig a polgárokat, akkor a polgárőrség kötelékébe kellene belépniük. De semmiképp se vonuljanak az utcára rendfenntartót játszani.

Egyre több Magyar Gárdához hasonló szervezet alakul. Kiért? Ki ellen? Ezekre az érdemi kérdésekre kellene végre válaszolni.

3.


Vass Katalin jegyzete

Miért egyenruhában?


Zászlót bontott a Magyar Gárda, jelentjük, minden ármánykodás és rémhír ellenére megszületett. Az avatáson ötvenhat gárdista vett rész 2007. augusztus 25-én, a budai Várban. Az ötezres tömeg Árpád-sávos zászlókkal köszöntötte az új alakulatot. De mi is ez a Magyar Gárda?

Bár Kravecz Eszter alaposan tanulmányozta az alapító okmányt, én is abból indulok ki, hogy hagyományőrző és kulturális egyesület, amelynek célja a nemzeti önvédelem megszervezése. Vona Gábor a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnöke a haza magyarrá tételét jelölte meg az egyesület feladatául. Tehát mi, akik a Kárpát-medence eme kicsi országában élünk, nem is vagyunk magyarok? Akkor eddig hazugságban éltem? Vagy éppen most akarnak megtéveszteni?

Elegem van a megosztottságból, az állandó politikai csatározásokból. Elegem van abból, hogy mindenki a másikat okolja, közben pedig mindenki mást hülyének néznek. Elegem van abból, hogy azt mondják, nem vagyok magyar, mert nem vonulok fel, és nem tüntetek a Kossuth téren. Elegem van abból, hogy azzal vádolnak: nem őrzőm a hagyományokat, és csak azért, mert ellenséges a közhangulat, letagadom a származásom. Ha ezt gondolják, tévednek. Magyar vagyok, és büszke arra, hogy e nép sarjaként születtem meg. Habár okom lenne rá, hogy megvessem, én mégis bátran vállalom nemzetem. Ők pedig nemcsak engem, hanem a magyar állampolgárok millióit sértik meg az iménti gondolatmenetükkel.

Hazafinak lenni nem abból áll, hogy fegyvert fogok, ha ránk támadnak. Ahhoz tiszta szív kell, és elkötelezettség a hon iránt. Akiből ez hiányzik, azt a Magyar Gárda sem képes jobb belátásra bírni. Ha a nemzeti tudat munkál az egyesület tagjaiban, akkor inkább azt kellene átgondolni, hogy jó ötlet-e egyenruhával és fegyverrel védeni dicső múltunkat?Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

8213

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds