2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190428
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Budapesti séták: ÚJ ROVATUNK: BUDA PEST (VI. rész)
Posted on August 09, Tuesday, 13:08:38
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Ybl átvette a Bazilika építkezésének irányítását, és júliusban új terveket nyújtott be a városi tanácshoz. Novemberben a tél kezdetekor azonban a kupola pillérei megrepedtek, amit az építész azonnal közölt az építési szakbizottsággal. A szakemberek sokáig tanakodtak, hogy mitévők legyenek. Legfontosabb problémájuk azonban az volt, hogy a fővárosi polgárok ebből ne tudjanak meg semmit.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


A világváros kiépülése


Az egyházi építkezések sem maradtak ki a XIX. század végi városszépítésből. Folytatódott a század közepén megkezdett lipótvárosi templom, azaz a Bazilika építése. Felépítésének történetében vissza kell mennünk az időben még legalább huszonöt évet. 1846-ban Lipótváros római katolikus hívői részére Hild József, kora neves klasszicista építésze, elkészítette egy újonnan felépítendő templom tervét. A különböző tervmódosítások miatt azonban az építkezés csak öt évvel később kezdődött.
1867 márciusában Hild József meghalt. Ekkor már a külső falak, sőt a kupola pillérei is álltak. Pest város tanácsa nagy gondban volt, hiszen az építkezést folytatni kellett. Úgy döntöttek, hogy Ybl Miklósra bízzák a Bazilika további építését. Nem véletlenül esett a választás Yblre, hiszen ekkor már ismert építész volt. Több vidéki és pesti épület is elkészült már ekkorra az ő tervei alapján. Példaként említhetjük a Magyar Tudományos Akadémia székházát vagy a Józsefvárosban lévő Festetics-palotát.
Ybl átvette a Bazilika építkezésének irányítását, és júliusban új terveket nyújtott be a városi tanácshoz. Novemberben a tél kezdetekor azonban a kupola pillérei megrepedtek, amit az építész azonnal közölt az építési szakbizottsággal. A szakemberek sokáig tanakodtak, hogy mitévők legyenek. Legfontosabb problémájuk azonban az volt, hogy a fővárosi polgárok ebből ne tudjanak meg semmit.
1868 januárjában az építkezést megvizsgáló bizottság végre belátta, hogy nagy baj van. Ezért megbízta Yblt, hogy dolgozzon ki valamilyen gyors tervet a kupola beesésének megakadályozására. Sajnos, már késő volt. Január 22-én a kupola, állítólag a város több pontján is hallható elképesztő dübörgéssel összeomlott.
A sajnálatos esemény után, az építkezés egy évig szünetelt. A folytatásnál viszont már Ybl többször átdolgozott terveit használták. Erre azért is szükség volt, mert az éppen meginduló Sugárút (ma Andrássy) építésénél az egykori városszéli országút, a Váci körútnak (ma Bajcsy-Zsilinszky út) is igazi körúttá kellett változnia. A sarkán álló Bazilika hátsó homlokzatának pedig még lenyűgözőbbnek kellett lennie. Ybl tervében ilyen megoldás szerepelt.
Tehát, a kelet-nyugati homlokzat még Hild klasszicista, a főhomlokzat és a Bajcsy-Zsilinszky úti homlokzat, pedig már Ybl neoreneszánsz stílusát képviseli.
A már eddig is nem kevés nehézséggel épülő lipótvárosi templomnál 1891-ben újabb problémák adódtak. Januárban meghalt Ybl Miklós. Ismét új építészt kellett keresni. A választás Kauser Józsefre esett, akit a főváros vezetése rögtön megbízott az építkezés folytatásával és befejezésével.
A templom 1905-re készült el. Nemcsak külsejében, hanem belső díszítésében is impozáns. Nem csoda, hiszen a kor szinte minden neves képzőművésze dolgozott rajta, többek között Than Mór, Lotz Károly, Benczúr Gyula, Feszty Árpád, Székely Bertalan. A kupola, a timpanon, a toronyfülkék szobrai Fessler Leó munkája.
Maga a templom építészeti szerkezetében nem bazilika, de a Szentszék 1931-ben „basilica minor” rangra emelte. 1938-ban a kerületet Szentistvánvárosnak nevezték el, a templom hivatalos neve azóta Szent István-bazilika és római katolikus plébánia. A második világháborúban a kupola teljesen leégett. Nagy, országos gyűjtés indult helyreállítására. A Bakáts téren álló, Ybl tervei szerint épített ferencvárosi templomot 1879-ben szentelték fel.
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga építését még a kiegyezés évében, 1867-ben határozta el a pesti hitközség. Tervpályázatot írtak ki az üresen álló telekre, melyet Otto Wagner bécsi építész nyert meg. A zsinagógaépítkezést Kallina Mór irányította. Még folyt az építkezés, amikor 1872-ben felavatták.
Az Országos Rabbiképző Intézet építésére szánt összeg forrása egy külön történetet érdemelne. Álljon itt most csak annyi, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételéért több, mint kétmillió forint hadisarc fizetésére kötelezte Haynau a magyar zsidóságot. Ezt az összeget I. Ferenc József császár 1 millió forintra mérsékelte és kötelezte a hazai zsidóságot, hogy ebből a pénzből egy zsidó iskolai és tanügyi alapot létesítsen. A mai József körút és Bérkocsis utca sarkán álló épület, az iskolaalap pénzének fölhasználásával, 1877-re készült el. A megnyitásakor I. Ferenc József nevét viselő Országos Rabbiképző Intézet Kolbenmeyer Ferenc és Freund Vilmos tervei alapján készült.

Várnai Vera

4491

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 82


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds