2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190444
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Budapesti séták: ÚJ ROVATUNK: BUDA PEST (VII. rész)
Posted on August 11, Thursday, 13:03:48
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Városliget fellendülése ugyan csak a millenniumi ünnepségek során kap igazán hangsúlyt, mégis korábbról meg kell említenünk két fontos építkezést. Az egyik az Állatkert, 1866-os létrejötte, a másik majdnem tíz évvel későbbi, a gyönyörű Korcsolyacsarnok felépítése, mely a fiatal Lechner Ödön munkája volt.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Megépül Budapest második, állandó hídja, a Margit-híd


Építése még a városegyesítés évében kezdődött. Megépülése azonban nem volt egyszerű, sok vitára adott alkalmat. Az már az 1860-as években látszott, hogy egyetlen állandó hidunk, a Lánchíd, a rohamosan fejlődő városban egyedül nem tudja ellátni feladatát. Szükség van még minimum egy, de inkább több dunai hídra. Nagy vita tárgyát képezte azonban, hogy hová épüljön fel a következő pest-budai átjáró. Végül a Lipótváros és a Nagykörút kiépítése, majd a főváros egyesítésénél Óbuda bekapcsolása egyértelműsítette a helyzetet. A Margitsziget könnyebb megközelítése is egy fontos érv volt a híd helyének meghatározásában. 1872-ben Ernest Gouin francia mérnök tervpályázata alapján megkezdődött az építkezés. A hidat 1876. április 30-án nyitották meg. Az egyszerű, mértéktartó, szerény, a hídfőkön griffmadarakkal díszített hídnak a Margit- szigetre vezető szárnyhidját 1900-ban adták át. Az 1930-as években alakították át először, kicsit kiszélesítették. 1944. novemberében egy szombat déli csúcsforgalomban a pesti szárnyat, máig tisztázatlan körülmények között felrobbantották. Közel hatszáz ember lelte halálát a hídon. A nyilas hatalom sem a robbantás körülményeivel, sem a felelősök kiderítésével nem foglalkozott. 1945-ben az akkor már lezárt híd budai szárnyát is felrobbantották. A háború után helyén gyorsan felépítettek egy szükséghidat, amit a népnyelv csak „Mancinak” hívott. 1948. augusztus 1-én adták át a forgalomnak az újjáépült, abban az időben leghosszabb hidunkat. A vámszedőházakat lebontották, a régi díszkivilágítást sem állították helyre, de a várható nagyobb forgalom miatt, a hidat kiszélesítették. Az utolsó átépítés az 1970-es évek végén történt. Új felhajtót és aluljárókat kapott a Margit-híd.

Az Állatkert kitalálói


A Városliget fellendülése ugyan csak a millenniumi ünnepségek során kap igazán hangsúlyt, mégis korábbról meg kell említenünk két fontos építkezést. Az egyik az Állatkert, 1866-os létrejötte, a másik majdnem tíz évvel későbbi, a gyönyörű Korcsolyacsarnok felépítése, mely a fiatal Lechner Ödön munkája volt.
Az állatkert ötlete és megvalósítása Xantus Jánosnak, a kor híres etnográfusának köszönhető. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után emigrációba kényszerült tudós, utazásai során döbbent rá, hogy nálunk is kellene létesíteni az állatok és növények elhelyezésére alkalmas parkot. Hazatérése után ötletéhez támogatókat keresett. Sikerült megnyerni elképzelése megvalósításához, többek között Kubinyi Ágostont, a Nemzeti Múzeum igazgatóját és Gerenday József professzort, akivel elkezdték gyűjteni a növényeket az Üllői úti botanikus kertben. A lelkes kis társaság a Városliget északi részét szemelte ki az új létesítménynek. A hely mindenképpen jó választásnak bizonyult, hiszen az 1860-as években a Ligetnek ez a része még teljesen kiépítetlen volt. Úgy gondolták, hogy egy új épületkomplexum felépítésével felvirágoztathatják az eddig elhagyatott részt is. Valószínűleg a város vezetői is így vélekedtek, ezért bérbe adták az 1865-ben alakult Állatkert Részvénytársulatnak, a Városliget északi részén lévő 16 hektár területet. A bérlet harminc évre szólt, díja pedig jelképesen egy arany volt. A területet egy év alatt szinte teljesen átvarázsolták. Parkosították, díszfákat ültettek, az állatoknak lakóhelyeket alakítottak ki.
1866 nyarán végre megnyílt a városligeti Állatkert. A jeles eseményt a korabeli sajtó nagy érdeklődéssel kommentálta. Állítólag másnap maga Erzsébet királyné is ellátogatott és egy zsiráfot ajándékozott az Állatkertnek. A világ minden tájáról érkeztek az ajándékba kapott állatok. Nemcsak a pestiek csodálták meg nagy érdeklődéssel a Liget új látványosságát, hanem a vidékiek is szívesen utaztak fel ezért a fővárosba. Az első igazgató az ötletadó Xantus János volt. Az 1872-ben átalakult részvénytársaság-melynek neve Állat-és Növényhonosító Részvénytársaság lett- elhatározta, hogy az eddig nálunk ismeretlen növény-és állatfajtákat itthon is meghonosítja. Ezután az egymást gyorsan váltó igazgatók még több hasznot remélve a parkból, mindenféle tömegcsalogatókat találtak ki, a cirkusztól elkezdve a különféle mutatványosokig. Ezért, az állat és növényhonosítás teljesen háttérbe szorult. Ami azt eredményezte, hogy a XX. század elejére a vállalkozás teljes csődbe került. Az állatházak tönkrementek, az állatok kipusztultak.
1907-ben lépett közbe a főváros, amikor is átvette az rt-től az állatkert irányítását. Öt év múlva korszerűen, átépítve, teljesen új koncepcióval nyílt meg újra. Lendl Adolf, az új igazgató elképzelése szerint az állatoknak és a növényeknek a lehetőségekhez mérten természetes környezetet kellett kialakítani. Így lett például tó a vízimadaraknak, műszikla a hegyi állatoknak. A kisebb faházakat szecessziós, keleties-magyaros stílusban Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte. A festményen látható főkapu Neuschloss Kornél munkája. Az ő alkotása a mára gyönyörűen felújított elefántház is, amely 2000-ben elnyerte Európa egyik legjelentősebb építészeti díját, az Európa Nostra-t.
A második világháborúban az állatok elpusztultak, házaik megrongálódtak. Majd egy évtized kellett az újjáépítéshez.
A kilencvenes évek végén kezdődött el egy új, teljes, átfogó rekonstrukció, amelynek eredményét ma is megcsodálhatjuk.

Várnai Vera

5279

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 85


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds