2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214717
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
ÉV-NAPOK
Posted on October 25, Thursday, 07:30:32
Topic: Háttér - információk, tények
Pablo Ruiz y Picasso első kiállítását 13 éves korában rendezték, 1895-tõl a barcelonai művészeti akadémián képezte magát. Két év múlva a madridi királyi akadémia hallgatója lett, de csakhamar otthagyta az akadémikus szellemű intézményt. A nagyvárosi élet sűrűjébe vetette magát, miközben a Prado képtárában Velázquez, El Greco és Goya műveit tanulmányozta. 1898-ban vette fel a Picasso művésznevet, anyja családi neve után.


1900-ban két hónapot töltött Párizsban, ahol a világkiállításon kiállították egy festményét, felfedezte magának Van Goghot és a metropolis művészeti életét. Kék korszaka idején, 1901-1904 között, felváltva élt Párizsban és Barcelonában, képei a szegények és elesettek világát, a magányt, az anyaságot ábrázolták. Apollinaire-rel kötött barátsága hatására végleg Párizsba költözött, és koldusokat, prostituáltakat, cirkuszi artistákat festett, az utóbbiak vándor életmódjával a művész helyzetét jelképezve (Leány a labdán, Mutatványos család). Új korszakában a rózsaszín vált uralkodóvá képein, s a szobrászat is felkeltette figyelmét.
1906-tól dolgozott az Avignoni kisasszonyok című korszakalkotó képén, ez széttöredezett síkjaival, a női test brutális ábrázolásával, maszkszerű arcaival annyira provokatív volt, hogy Picasso éveken át nem merte bemutatni. Afrikai maszkokra emlékeztető stílusát 1908-ban a Braque-kal kidolgozott új modor, az analitikus kubizmus váltotta fel, szakítva a perspektíva 500 éves hagyományával és az illúziókeltés céljával. Képeik a tárgyak több nézetét ábrázolták egyszerre, felbontva és átértelmezve azok térbeli helyzetét, a fényt és árnyékot, a színeket. Picasso színvilága közeledett a monokromatizmushoz, okkert, barnát és szürkét alkalmazott főleg zenészeket és hangszereket ábrázoló, síkszerű képein. Az irányzat követői 1912-es műveikben a kollázs, az újságkivágások és más tárgyak felragasztása révén síkbeli műveik három dimenziósak lettek - a valóság és illúzió határán.

Az I. világháború szétszórta a párizsi baráti kört, Picasso Erik Satie zeneszerző révén Jean Cocteau társaságába került. Itt találkozott első feleségével, Olga Kohlova orosz táncosnővel. Színpadképeket és díszleteket tervezett, majd itáliai útján meglepően természethű képeket festett. Jelentős kapcsolatai voltak André Breton szürrealista mozgalmával, kedvelt témájuk volt a metamorfózis: a félig ember, félig bika Minotaurusz az emberi és állati lét küzdelmét fejezi ki, de némileg Picasso önportréja is. 1925-26-ban alig festett, szürrealista verseket írt s egy színdarabot is szerkesztett A farkánál megragadott vágy címmel. Ezután kezdett komolyan szobrászkodni, noha e műveit csak halála után ismerték meg. Vasból, fémlemezekből, gipszből készítette plasztikáit, felhasznált „talált tárgyakat" is. Sok szobrát Marie-Therese Walter - akitõl Maya lánya született - ihlette, vele 1936 után is kapcsolatban maradt, mikor már Dora Maarral élt.
Utoljára 1934-ben járt hazájában. Műveiben elítélte Franco rendszerét, 1937-ben a párizsi világkiállítás számára festette meg a fasiszta barbárság ellen tiltakozó Guernicát.
A párizsi Salon 1944-es kiállításán megdöbbenés fogadta Picasso műveit, akár azt a bejelentését, hogy belép a Francia Kommunista Pártba - ekkori társaságát Sartre, Éluard, a magyar Brassai Sámuel alkották. 1946-ban a Földközi-tenger partjára költözött Francoise Gilot festőnővel, akitől két gyereke született. Ekkori műveit a megtalált boldogság jellemzi, a klasszikus hagyományokkal és mediterrán gyökerekkel való azonosulás. Ekkor kezdett kerámiával foglalkozni, e műfajban is újító volt.

Hírneve az egész világot bejárta, Aragon hatására közvetlenül politizált is. 1949-ben rajzolta Békegalambját, békekongresszusokon vett részt, Lenin-békedíjat kapott, de 1956-ban tiltakozott az oroszok magyarországi bevonulása ellen. Gilot 1953-ban elhagyta, majd 1964-ben könyvet írt róla Életem Picassóval címmel. Picasso 1961-ben Jacqueline Roque keramikust vette feleségül, ő lett kései éveinek múzsája. Élete végén újrafogalmazta a művészettörténet számos fontos művét.
Picasso 91 évesen, 1973. április 8-án Mougins-ben, Cannes mellett halt meg. Hatása alól a század egyetlen művésze sem vonhatta ki magát, stílusainak változatossága, kísérletező kedve, műveinek óriási mennyisége egyedülálló. Nagyobb gyűjteményei New Yorkban, Párizsban, Antibes-ben, Barcelonában láthatók, utódai sokat pereskedtek örökségéért. Jellemző mondása: „Azt várják tõlem, hogy megmondjam, mi a művészet? Ha tudnám, akkor sem árulnám el."

Forrás: www.muvesz-vilag.hu


Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

6588

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds