2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190445
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Budapesti séták: ÚJ ROVATUNK: BUDA PEST (VIII. rész)
Posted on August 20, Saturday, 19:36:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Az Erzsébet téren felépült a Hauszmann Alajos tervezte Kioszk, mely a szórakozni vágyó belvárosiaknak nyújtott kellemes kikapcsolódást. Földszintjén vendéglő, kávéház, emeletén pedig bálterem volt.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


A korszak egyéb fontos, kulturális intézményeinek létesítése


Ebben az időben, az Operaházon kívül, az Andrássy úton még három fontos kulturális intézmény épült Az egyik az Izabella és Andrássy út sarkán 1876-ra Rauscher Lajos tervei szerint felépült Mintarajztanoda, később Képzőművészeti Akadémia, ma Képzőművészeti Egyetem. A mellette lévő épület a Láng Adolf tervezte régi Műcsarnok, amelynek földszintjén az Iparművészeti Múzeum felépültéig annak gyűjteménye foglalt helyet. A többi helyiségben az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat állított ki. A tömb harmadik épülete, a szintén Láng Adolf tervezte, a Vörösmarty utca sarkán álló Régi Zeneakadémia, mely mint a régi Műcsarnok, az új Zeneakadémia felépültével elvesztette funkcióját.
Magyarországon az első kizárólag könyvtár számára 1873 és 1875 között emelt épületet, a Ferenciek terén álló Egyetemi Könyvtárat Skalnitzky Antal tervezte.
Az Erzsébet téren felépült a Hauszmann Alajos tervezte Kioszk, mely a szórakozni vágyó belvárosiaknak nyújtott kellemes kikapcsolódást. Földszintjén vendéglő, kávéház, emeletén pedig bálterem volt.
A korszak másik fontos kioszkja a budai Vár alatt épült. A Várkertbazár és kioszk gyönyörű épületegyüttesét Ybl Miklós tervezte. Az 1872-es fővárosi szabályozási terv része volt a királyi palotát körülölelő kertek alján épült szegényes házsor lebontása és helyére a gyönyörű palota rangjához illő új épületegyüttes felállítása. Ybl Miklós terve nyerte el városatyáink tetszését, aki megálmodta a neoreneszánsz stílusban felépült Várkert együttest. Az építkezéseket véglegesen 1882-ben fejezték be. Két hatalmas pavilon fogja körül a középső, „függőkert”-szerű lépcsősort. Jobbra és balra nyitott árkádíveket találunk. Ybl az egész kertarchitektúrát két hasonló stílusjegyet viselő bérházzal zárta le.
Ezekben a házakban főleg a várpalota környékén lévő hivatalok vezetői, a várgondnokság alkalmazottai, többnyire jómódú családok laknak. A bérházak előtt található a Várkert Kioszk, amely eredetileg a királyi palotát vízzel ellátó gépházként működött. De találhattunk benne kávéházat is, messze földön híres süteményeivel. A második világháború után már vacsorázni is lehetett a kávéházban. Miután a kávéház végleg bezárt, az 1990-es elejétől a Várkert Kioszk kaszinóként működik.
A Kioszk előtti téren (ma Ybl Miklós tér) állították fel Ybl Miklós szobrát 1896-ban, halála után öt évvel. A Várkert Bazár árkádsoraiban, ebben az időben üzletek működtek. Azt remélték, hogy a bérleti díjból fedezi majd az árkádsor fenntartását. Sajnos, nem így történt. A gyenge forgalom miatt az üzleteknek hamarosan be kellett zárniuk.
A második világháború erősen megrongálta az épületegyüttest, a rekonstrukció 1960 körül fejeződött be. És a Várkert Bazárban 1961-ben megnyílhatott az akkori fiatalság, a későbbi „Nagy Generáció” híres, „hírhedt” szórakozóhelye, a Budai Ifjúsági Park. Tízezrek hallgatták és táncoltak a mára legendává vált beategyüttesekre. Máig irigykedve hallgatjuk a hatvanas-hetvenes évek fiataljainak sztorijait hosszú hajuk levágásának történetéről, az öltöny, nyakkendő kötelező viseléséről, a miniszoknya hosszabbá tételéről. Az Ő és a mi nagy bánatunkra is, 1981-ben omlásveszély miatt bezárták az „ifiparkot”. Azóta sincs semmi a helyén.
Az egykori üzletek helyén lévő árkádsoron ma néhány kortárs szobrász- és festőművész műterme található. A Várkert együttes városképi szerepe nagyon fontos a Világörökség dunai panorámájának látványában.

Várnai Vera

3575

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 67


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds