2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195691
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Lapzsemle: Budapest
Posted on December 15, Saturday, 11:30:00
Topic: Szemle a média termésből
Budapest
A rovatcím valahonnan lopott, nyilván. A jó szöveg valószínűleg úgy közkincs, mint a népmese, a népdal. Lapzsemle: ez valami ízes, finom sütemény lehet. E rovatunkban a magyar írott sajtó néhány, jobban-kevésbé ismert finomságát mutatjuk be, persze csak jelzésméretben. Maguk az „inkriminált” pékáruk, vagyis a különböző médiaműhelyekben készült termékek honlapunkon is elérhetők, a Médiaboxban.


Ahogy az internetes kiadás bevezetőjéből kiderül, a Budapest folyóirat még 1945. október 15-én indult, és először 1947-ben szűnt meg. Majd’ 20 év után, 1966-ban a főváros kulturális folyóirataként indult újra. Szép volt, elegáns; körötte furcsán eklektikus alkotói kör, szellemi műhely. A főnök, Mesterházi Lajos, a mára kissé elfeledett író, szerkesztő várbeli otthona volt a szerkesztőség, vagy fordítva: a szerkesztőség volt a lakás? Mikor többtucat ember dumált, vitázott, esetleg csajozott-pasizott itt, szép borokat, vagy nemes töményeket, de kerítés-szaggatókat is kortyolgatva, nehezen volt eldönthető: buli van, vagy szerkesztőség értekezlet. A társaságban jeles irodalmárok és hótdilettánsok, kezdők és befutottak, kékharisnyák és megannyi majdani zseni. Egy témában nem volt vita: mindenki elfogadta volna magának irodául-lakásul a műemlékházat.

A lap elcsordogált 1988-ig, majd szünet, míg „2003-ban egy, a Várost mindenek felett szerető társaság, mely Nagy Budapest Törzsasztal néven havonta találkozva elevenítette fel Budapest múltját, jelenét és jövőjét, úgy döntött: újraindítja a nagy múltú folyóiratot. 2004 januárjában jelent meg a mutatványszám, s március 15-én az első, majd egy hónappal később a második, azóta pedig havi rendszerességgel jelentkezik. A havilap főszerkesztője Buza Péter, egyes számait a szerkesztőbizottság gondozza.”

A Budapest a szinte minden igényes folyóiratra jellemző gonddal: a pénzhiánnyal küzd. Ez egyebek közt kitűnik az online-kiadásbéli magyarázatból: „Ez az internetes felület korántsem hű tükre a kézzelfogható újságnak: nemcsak azért, mert a lap számos képpel, illusztrációval, korabeli fotográfiával teszi élvezetessé a főváros kulturális életéről, épületeiről, történelméről, hangulatáról, de mindenek előtt lakóiról szóló írásokat, hanem mert csak ízelítőt tud adni az egyes lapszámok tartalmából. A lap kiadásához, fennmaradásához elengedhetetlen az olvasók támogatása (vagyis az újság előfizetése). Ezért az internetes változatban számonként legfeljebb csak egy-egy cikket, illetve a hozzátartozó képeket közöljük, de gyakoribb, hogy csak a tartalomjegyzéket mutatjuk be. A teljes tartalom csak a megjelent lapban olvasható.” (…) Ha minden cikket feltennénk, kevesebben vásárolnák meg a lapot. Honlapunkon ugyanis ingyen nyújtunk mindent, nincs (és nem is lesz) emelt díjas sms, sem regisztráció. Magát a lapot azonban a nyomtatott lap eladásaiból és a megjelent hirdetésekből tartjuk fent - magunk alatt vágnánk a fát, ha csökkentenénk bevételeinket a teljes körű és ingyenes hozzáférés révén. Igyekszünk úgy válogatni a cikkeket, hogy aki ránkbukkan, és beleolvas honlapunkba, talán kedvet kap ahhoz is, hogy a folyóiratot rendszeresen olvasgassa.”

Logikus, sajnálatos, bár esetenként vitatható érvelés. Merthogy az olvasó önző, smucig, kényelmes. Ha már rátalál a Budapestre a hálón, hát el is olvasná, mert nincs pénze előfizetni, mert a sarki újságárusnál mélán néznek a lap nevének hallatán (saját tapasztalat!). No és mert érdekelné (mondjuk a legutóbbi számból) a jeles és kedvelt szerzők, így mások közt Jolsvai András, Zappe László, Murányi András, Buza Péter, Ráday Mihály vagy N. Kósa Judit írásai; bekukkantana olyan ígéretes címek mögé, hogyasszondja: Beszélgetés Révész Bélával, Örökségnapi séta Pesten, Az Alvinczy-temető halottai.

Bár a Klubháló Médiaboxából a Budapestre kattintókat tehát „csak” egy váz fogadja, azért csak kattintsunk. Előbb-utóbb talán összejön a pénz a prenumerálásra, és akkor részletes és precíz információkat kapunk: hogyan, mennyit költsünk az előfizetésre.

DECEMBER 15-ÉN (SZOMBAT)10 órától- 19 óráig ÉS 16-ÁN (VASÁRNAP)10 órától - 16 óráig KEDVEZMÉNYES KÖNYVVÁSÁR A PALLAS PÁHOLYBAN!!!
5137

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Szemle a média termésből
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szemle a média termésből:
Önálló baloldali nemzetpolitikát!


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds