2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195702
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Lapzsemle: História
Posted on December 22, Saturday, 12:00:00
Topic: Szemle a média termésből
História
A rovatcím valahonnan lopott, nyilván. A jó szöveg valószínűleg úgy közkincs, mint a népmese, a népdal. Lapzsemle: ez valami ízes, finom sütemény lehet. E rovatunkban a magyar írott sajtó néhány, jobban-kevésbé ismert finomságát mutatjuk be, persze csak jelzésméretben. Maguk az „inkriminált” pékáruk, vagyis a különböző médiaműhelyekben készült termékek honlapunkon is elérhetők, a Médiaboxban.


Hogy rámborult a sokadik túlterhelt könyvespolc, a kupiból egy színes füzet is előbukkant, a História egyik 1979-es száma. A csodálkozástól leültem: hetvenkilencben már volt História? Ha már ültem, maradtam és lapoztam: Egy hívő holland polgár antifasizmusa, Szálasi naplója, A "ráció" I. Szulejmán háborúiban, Mit ettek egykor a tengerészek? A debreceni ideiglenes Nemzetgyűlés összehívása ez utóbbit az a Vörös Vince jegyzi, aki a Köztársaság új, szabadon választott parlamentjének is prominense lett.

A hetvenes évek közepén valahogy hirtelen vélt érdekessé a történelem. Tagadhatatlanul sokat tettek az érdeklődés fölkeltéséért Nemeskürty művei és a köröttük-nyomukban kibontakozó vita. Ez valóban társadalmi volt, szemben az addig azoknak nevezettekkel: munkásosztályunk és dolgozó parasztságunk megannyi (és valódi!) tagja írt, levelezett, ankétokon szólalt fel, vagyis: vitázott. A történelemről. Hihetetlen.

A hatalom, mint vitaindító, természetesen tetten érhető:  Inkább Mohács legyen a téma, mint a ma. Ám a kor olyan volt, hogy „közemberekévé” lett az addig csak történészi bon mot: „Ma éppen mi a helyzet a világosi csatában?” A „tömegek” igényelték, a hatalom nemhogy tiltotta, de tűrte, olykor támogatta a „történelemérdeklődési reneszánszot”. Egy darabig. Amint kiderült, mi minden „fér” a történelembe, hogy mennyi és milyen csontvázat képes kiborítani a szekrényből (ld. pl. fenti zanzát), a támogatásból sűrű káromlások lettek, de tiltás csak ritkán. A történelemtudósok  köztük a História szerkesztői, szerzői  jó részének volt annyi kurázsija, hozzá renoméja, mi több: befolyása, hogy kiálljon valamiért és meg is védje azt.

A rendszerváltozás azután nemhogy szekrényeket, de raktárakat nyitott meg, ezrével. Dőlt a történelmi (? a napi valóságot determináló, formáló, igencsak jelen idejűvé váló) „anyag”, valódi és szimbolikus holttestek-csontvázak bukkantak elő. A bon mot módosult: „Ma éppen mi történt tegnap?” A történelmi cikkek, lapok, folyóiratok, periodikák szám felturbózódott. A História állja a konkurenciát. Megmaradt annak, ami (egyebek közt) volt: a színvonal mércéjének. Bizonyítékul: www.klubhalo.hu – klikk – Médiabox   klikk  História.


3884

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Szemle a média termésből
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szemle a média termésből:
Önálló baloldali nemzetpolitikát!


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds