2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195682
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Lapzsemle: Új Könyvpiac
Posted on December 29, Saturday, 14:00:00
Topic: Szemle a média termésből
Új Könyvpiac
A rovatcím valahonnan lopott, nyilván. A jó szöveg valószínűleg úgy közkincs, mint a népmese, a népdal. Lapzsemle: ez valami ízes, finom sütemény lehet. E rovatunkban a magyar írott sajtó néhány, jobban-kevésbé ismert finomságát mutatjuk be, persze csak jelzésméretben. Maguk az „inkriminált” pékáruk, vagyis a különböző médiaműhelyekben készült termékek honlapunkon is elérhetők, a Médiaboxban.


Kezdetből, valamikor a múlt ködéből fölrémlik a Könyvvilág. Újságpapírra nyomott, újságformátumú, havilap – nemcsak egy hónap összes megjelent könyvének adatai fértek bele, de futotta hely bőven versekre, portrékra, interjúkra írókkal, könyvesemberekkel.

Azután lett akkora könyvtermés, hogy ihaj, követni sem lehetett. Addig ismeretlen műfajok és árak - az is bolond (vagy milliomos) aki könyvgyűjtővé lesz Magyarországon.

Mindezzel együtt sűrűn teremtek a különböző periodikák, mondjuk eligazítási szándékkal a könyvdzsungelben. Többségük előbb-utóbb elvérzett. Volt, amelyik nem bírt az infótömeggel, de a többségnek a pénze fogyott el: nem futotta tovább az immár színes-szagos-szélesvásznú könyvpropagandát igénylők kielégítésére. Maradtak a placcon a nagy könyvterjesztők, - kiadók, meg a mindközönségesen Mekekének nevezett Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők egyesülése  nyomják, nyomatják, nyomtattatják a könyvprosikat, amúgy nagyon helyesen, csak hát ennyi papírért a fél tajga fáit ki kell vágni…

És akkor még itt van az Új Könyvpiac. Önmagáról mondja:

„(…)a rendszerváltozás utáni magyar könyvkiadás legrégibb lapja. Az újságot – 1991-ben – alapító és megjelentető Lafferton és Tsa Bt., amely tagja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének, kezdettől fogva az olvasók hiteles és színvonalas tájékoztatását tartja szem előtt, független mindenfajta politikai irányultságtól. A lap szellemiségét olyan nevek garantálják és fémjelzik, mint Kányádi Sándor, Osztovits Levente (†2006), Tandori Dezső és Tőzsér Árpád, akik az újság szerkesztőbizottságának tagjai.”

No meg a szerzők, pl. Alföldy Jenő, Alexa Károly, Balla D. Károly, Dés Mihály, Farkas Zoltán, Ferdinandy György, Gazda István, Gervai András, Györe Balázs, Györffy Miklós, Hahner Péter, Halász Péter, Iszlai Zoltán, Lányi András, Móser Zoltán, Nádor Tamás, Pomogáts Béla, Poós Zoltán, Schiffer András, Szakonyi Károly, Tarján Tamás, Tőzsér Árpád, Tüskés Tibor, Várady Júlia, Zalán Tibor.

Vissza a (kissé nehézkesen fogalmazott) öndefinícióhoz: „A lap, miként azt az alcíme – Könyvvilág • Könyvkultúra • Könyvkritika – is jelzi, középpontjába a könyvet, a könyvek sokféleségét, a könyv kultúrahordozó szerepét állítja, és ennek tükrében mutatja be a magyar és külföldi könyvkultúrákat. Hónapról-hónapra rangos, elismert írók, kritikusok méltatják, ajánlják a megjelent újdonságokat az olvasók figyelmébe. A kiadvány rendszeresen közöl interjúkat, véleményeket, vitacikkeket, folyamatosan tájékoztatást ad a könyvszakma fontosabb eseményeiről, a könyvszakmai szervezetek állásfoglalásairól, felhívásairól, s kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar könyvkiadásra.”
Egy kívül-belül elegáns, valódi lap. Nem prospektus – de annak is jó. Nem kritika-gyűjtemény – de úgy is fölfogható. Vannak mellékletei és főleg: van kiváló, interaktív honlapja, egyedülálló napi információs szolgálattal. Nem csupán a „könyvszakma elsőszámú tájékoztató orgánuma”, de minden olvasó, könyvvásárló társa.

4485

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Szemle a média termésből
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szemle a média termésből:
Önálló baloldali nemzetpolitikát!


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds