2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214736
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Egy flekk a szociáldemokráciáról
Posted on October 01, Saturday, 18:56:07
Topic: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!
A Der Fleck foltot jelent németül. Afféle toldozást-foltozást is, más összefüggésben viszont előbbre jutást. Van egy olyan árnyalata is, amely a túlnyomórészt német anyanyelvű nyomdászok jóvoltából terjedt el Magyarországon. A flekk egy gépelt oldalnyi terjedelmet is jelent, huszonhatszor hatvan leütést. Ebből lett a számítógépes korszakban kétezer karakter. Vagyis egy flekk.


Bodor Pál tegnapi diurnus-jegyzete nyomán felajánljuk a lehetőséget a www.klubhalo.hu olvasóinak, hogy fejtsék ki, miként vélekednek a szociáldemokráciáról. Lehet vizionálni, meghatározni, körülírni, elmélkedni, szomorkodni, örülni, anekdotázni - a lényeg, hogy kinek a fejében mi lakozik. Utólag majd kiderül, hogy melyik átvitt értelmezés kerül előtérbe. Vajon toldozzuk-foltozzuk-e a szociáldemokráciáról alkotott képet? Vagy sikerül előbbre jutnunk a magyarországi gyakorlatában?

A véleményeket villámpostán kérjük a Klubháló szerkesztőségébe, a címoldal jobb szélső hasábjában található Posta-rovatba, a belső cím: karpatia@chello.hu. Előre is köszönjük.

Ime a jegyzet:

Október 1.

Egy flekk a szociáldemokráciáról

DIURNUS NAPLÓJA
 

Lehet, hogy magam is rabja vagyok annak a talán valakiktől valamikor tudatosan elindított gondolatnak, hogy a korszerű szociáldemokrácia voltaképpen alig moccanhat, mert minden szociálpolitikai engedékenység veszélyezteti a gazdasági felvirágzást.
Tetszik érteni?

Ha kicsit több a bér, a nyugdíj, az egészségellátás, romlik a gazdasági versenyképességünk. Ha a tőkét a törvény korlátozza a profitszerzésben, bizonyos szabályokat tartat be, például megnehezíti az elbocsátásokat, akkor a tőke kényelmesen átsétál oda, ahol neki nagyobb a szabadsága. Primitíven fogalmazva, bunkót játszva tehát azt mondhatnám, hogy ezek szerint nehezen oldható meg egyszerre a tőke és a munka szabadsága.

Ez karikatúrája a fölmerült kérdéseknek - mondják a képzett közgazdászok, szociológusok, gazdaságtörténészek. Persze, a szegény dolgozó szabadsága és a gazdag tőke szabadsága nem mérhető össze. A nagy gazdasági erők kénytelenek azért bizonyos szabályokat tiszteletben tartani, ahogy a labdarúgó mérkőzéseken a győztes sem szegheti meg büntetlenül a szabályokat.

Ez is rossz hasonlat. Az emberek - ha nem is képzett közgazdászok - pontosan tudják, hogy akinek nagy a gazdasági ereje, sokkal többet engedhet meg magának, mint aki csóró. A szabadság a győztes jutalma? Rájöttem lassan, hogy bölcsebb, ha ilyen ügyekben hallgatok. Szeretném, ha sok tőke érkezne Magyarországra, szeretném, ha erős és sikeres lenne a magyar tudomány és művészet (de még a sport is) - ehhez pénz kell, és pénzem nem nekem van… Szeretnék már végre valami biztatót olvasni: valamicske azért még megvalósítható a szociáldemokrata álmokból. Nemcsak szelíd enyhítése a nyomornak, ennél több. Nem kétséges, hogy a szegénynek legalább annyi esélye van szegénynek maradni, mint a gazdagnak arra, hogy gazdag maradjon.
Van kiút?
Remélem van, csak én nem ismerem.
Bodor Pál
(DIURNUS)

3220

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Fókusz - a közelmúlt fontos eseményei!:
Egy flekk a szociáldemokráciáról


Article Rating
Average Score: 4.5
szavazat: 8


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds