2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195686
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Lapzsemle: Egyenlítő
Posted on January 05, Saturday, 10:00:00
Topic: Szemle a média termésből
Egyenlítő
A rovatcím valahonnan lopott, nyilván. A jó szöveg valószínűleg úgy közkincs, mint a népmese, a népdal. Lapzsemle: ez valami ízes, finom sütemény lehet. E rovatunkban a magyar írott sajtó néhány, jobban-kevésbé ismert finomságát mutatjuk be, persze csak jelzésméretben. Maguk az „inkriminált” pékáruk, vagyis a különböző médiaműhelyekben készült termékek honlapunkon is elérhetők, a Médiaboxban.


A Lapzsemléző midőn bemutat valamely periodikát, igyekszik megismerni azt; nagyjából összerakni, miként írhatná le annak témáját, koncepcióját, tartalmát. Ám a Lapzsemléző persze eredendően lusta, és amikor talál az adott folyóiratban valami olyan, szerkesztő(ség)i ars poeticát, célmeghatározást, összefoglalást, amelyről úgy véli, tökéletesen fedi saját ismereteit, mondandóját, nos, akkor azt pofátlanul bemásolja. Tehát:

„2003 tavaszán a Politikatörténeti Alapítvány kuratóriumának tagjai elhatározták, hogy egy társadalomkritikai és kulturális folyóiratot indítanak, melynek célja a szabadság, igazságosság, egyenlőség és szolidaritás eszméjén nyugvó modern baloldali stratégia elméleti meglapozása. Feladata pedig, hogy az olvasók minél szélesebb körét ösztönözze a nemzeti értékek megújítására és a tevékeny részvételre a társadalmi, politikai és kulturális közéletben, valamint a közös gondolkodásban.

Galló Béla főszerkesztő úgy ajánlotta a lapot minden érdeklődő figyelmébe, hogy azoknak szánja, akik nem érik be a ''meg nem gondolt gondolatokkal'' és elutasítják a szélsőségeket. Azóta több mint három év telt el, és akárcsak annak idején, ma is, sőt egyre inkább érvényes az a gondolat, hogy kritikára jócskán megérett világban élünk. Olyan vajúdó világban, amelyben nincsenek, s feltehetőleg nem is lesznek (ne is legyenek!) vitathatatlan receptek. Folyóiratunkkal tehát nem az Igazságot akarjuk megfogalmazni, csupán teret adunk egy globális jellegű, kritikus és önkritikus baloldali szemléletnek. Megpróbáljuk a kritikátlan és az irracionális világképek túlsúlyát pontos szövegekkel, igényes és kifejező képekkel kiegyenlíteni.

Az Egyenlítővel azokat az értelmiségieket szólítjuk meg, akik szeretnék mélyebb összefüggéseiben megérteni a mindennapi életüket alakító eseményeket, múltbéli történések jelenkori hatásait, és mivel aktívan kívánnak élni demokrácia adta jogaikkal, döntéseik meghozatalához objektív, tényszerű beszámolókból akarnak háttér-információt meríteni(…).”

Fentieket tehát az Egyenlítő közli önmagáról. Ez a lap Háttere, amit  a Lapzsemléző tapasztalatai szerint  tökéletesen fed az előtér, vagyis az egyes számok tartalma (a legutóbbiban pl. ilyenek olvashatók: Artner Annamária: Globalizáció – antiglobalizáció, Tamás Gáspár Miklós: RAF-búcsúszimfónia, Kertész Ákos: Művészetek az újkapitalizmusban.)

Amilyen igényes, tartalmas, érdekes maga a lap, annyira, hm, szegényes a, hm, promotációja, következésképp ismertsége. A sokadik újságárus is csak néz az emberre, ha az Egyenlítőt kér. Szinte hallani, ahogy a derék rikkancs agyában kattognak a kerekek, azt zakatolva:  Menj inkább oda, az egyenlítő környékére, a néger nénikédbe, ne engem cseszegess, baromarcú!

Marad az előfizetés, vagy az internet.

4224

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Szemle a média termésből
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szemle a média termésből:
Önálló baloldali nemzetpolitikát!


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.08 Seconds