2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210451
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Egy arc módosulásai: BOROSS PÉTER
Posted on January 20, Sunday, 17:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Új sorozatot indítunk, főmunkatársaink (Bodor Pál, Föld S. Péter, Pápai Gábor és Zöldi László) vasárnaponként portrét rajzolnak egy-egy közéleti személyiségről.


Akivel jó lenne a nagykoalíció is


Baloldalon Boross Péterről mindig különvéleményemmel tüntettem, mert régebbről s jobban ismertem. Még vendéglátós vezérigazgató volt. Meghatott, hogy a Wekerle-telepen Kós Károly szobrot emeltetett; együtt jártunk ki Pusztaszentgyörgyre, ahol az erdélyi Péterffy László a szobron dolgozott, amelyet halálának tizedik. fordulója táján, 1987-ben avatták fel. Kóstól kaptam 1970-ben életmérlegem legfontosabb levelét: nálam boldogabb nem volt senki az avatáson. A zsúfolt tömeg egy részét talán a Magyar Nemzetben írt cikkem is toborozta.

Tapasztalataim Boross Péterről sosem homályosultak el. A Magyarok Világkongresszusa küszöbén (épp belügyminiszter volt) magához kéretett, elmondta, hogy több, sok évtizede itthon nem járt emigráns szervezet tagjai látogatnak haza, itt-ott összegyűlnek, s mondják a magukét, ahogy tán hatvan éve, kamaszkorukban. Maga is igyekezett végiglátogatni őket, beszélni velük, mégis akadt olyan társaság, mely preventív háború indítását követeli egyik szomszéd ország ellen, nemzeti érdekeink védelmében.

Tapintatosan jellemezte, hogy milyen színvonalú ezeknek az idős embereknek a tájékozottsága. Ha a magyar baloldali és liberális sajtó polémikusan lecsap a szövegeikre, az érintett országok szélsőséges lapjai kapva kapnak az alkalmon, ami Magyarországnak kínos lenne, és a szomszédos országokban módot nyújtana ütni egyet az ott élő magyarokon. Beszéljek hát azokkal a szerkesztőségekkel, amelyek esetleg nem gondolnak a lehető következményekre, és szellemes-boldogan válaszolnának a megfontolatlan mondatokra. Megtettem persze, és a Népszabadság harmadik oldalán, belső vezércikkben is igyekeztem mérsékletre inteni. Miért is a Kongresszus szünetében szegény Zolcsák (Sao Paolo) ordítva lenemzetárulózott.

Tehát máig nem hiszem, hogy Boross Péter kezdeményezte a Göncz Árpád elleni, szégyenletes, sértő provokációt. Inkább képzelem, hogy amit már nem akadályozhatott meg, annak az élét igyekezett - sikertelenül - tompítani. Sok mindenben vitatkoznánk - fairül. Nagyra tartom, olyan ízig-vérig jobboldalinak, akivel nagykoalícióban is boldogan együttműködnék, mert realista, tájékozott, széles látókörű, demokrata, és azt is érti, miért lett a magamfajta romániai kisebbségi magyar baloldali. Akkor is, ha Pesten csúnyán kitanítottak: ha nem tiszta magyar mind a négy nagyszülőm, fogjam be a számat.


Bodor Pál (Diurnus)


Bagoly megjavult


Alig telt el néhány hónap a rendszerváltozás óta, amikor Megyesi Gusztáv kolléga már el is nevezte Hóbagolynak. Rohamos gyorsasággal ragadt rá a külleme miatt kapott becenév - pedig semmi ragadozós nem volt benne, ránézésre inkább kedves, joviális, körúti bácsikának gondolhatta az ember.

A tartalom és a forma Boross Péter esetében nem rendeződött a sokat hivatkozott egységbe: a szolid külső zord belsőt takart, természetét tekintve inkább a héják, mint a galambok közé volt sorolható. Az egykori fővendéglátós nyugdíjas éveit belügyminiszterként kezdte. Nagy, Horváth Balázséra hajazó parlamenti integetések ugyan nem fűződtek a nevéhez, mégis magáénak tudhatja be azt a kétes dicsőséget, hogy az ő regnálása idején tűntek fel Budapest utcáin az első árpádsávos zászlók.

Tényleg fogalma sem volt arról, mit jelképeznek a tar fejek, a bomberdzsekik és a Martens-bakancsok? Vagy tudta, de nem mondta? Amikor ugyanis az említett öltözéket viselő derék, Hitlertől kissé jobbra álló ideológiájú fiatalemberek belefojtották a szót a Harmadik Magyar Köztársaság első, nem ideiglenes elnökébe, a Hóbagoly válaszában sólyomi magasságokba emelkedett: nem kell ezeket a külsőségeket komolyan venni - vette nagypapásra a figurát -, ezek a legények ezekkel a divatos zekékkel csak imponálni akarnak a lányoknak. Akkor már legalább tíz éve nem hallottam a zeke kifejezést.

Aztán meghalt Antall József, és a Hóbagolyból miniszterelnök lett. Az ország szép lassan jobbra sodródott, erre az időszakra esett a többi között Csúcs László rádiós-súlyemelő alelnök regnálása, Nahlik tévéalelnök uralkodása, ekkor kreálták az Egyenleg műbalhéját, ez idő tájt mentek a szájleolvasós híradók - Boross főúr mindent elkövetett, hogy úgy érezzük: rossz ez az ország, nem jó benne élni.

Azután egyszerre csak történt valami. A Demokratikus Charta hívószavára százezer ember vonult az Erzsébet hídhoz. Békés, csendes, mondhatni, vidám tüntetés volt, amely szavak nélkül is azt üzente: mi, magyar emberek, nem kérünk a Főúr által felkínált Martens-bakancsos, bomberdzsekis demokráciából. Emlékszem, ott álltam a tömegben, és azt éreztem, hogy most fordul meg a világ. És tényleg megfordult: másnap már nem a fal mentén bandukoltunk, hanem mertünk a járda közepén is menni. Nem féltünk többé. Tudtuk, mi vagyunk többen.

Idén lesz nyolcvan éves - ma már mérsékeltebb, és többnyire tisztességesebben nyilatkozik, mint a többiek. Persze, ezekhez, a mostaniakhoz képest könnyű.

Föld S. Péter


A politizáló hadapród


Kevesen tudják róla, hogy gyerekkorát a pécsi cőgerájban töltötte. Együtt kadétoskodott Nemeskürty Istvánnal - hadapródként fegyelmet tanultak, és vezérkari tisztnek készültek. A fordulat éve (1948) után Boross Péter rájött, hogy két s-e nem kétes a Rákosi-rendszer számára: korántsem neki szánják a tiszti állások egyikét. Jobb híján fegyelmezettséggel párosult kreativitását vállalati jogászként, majd a Kádár-rendszerben vendéglátóipari igazgatóként kamatoztatta. Nem ott kötött ki, ahol szeretett volna, de voltaképpen karriert csinált a civil életben.

Mindenki által elfeledett nyugdíjasként simogathatta volna az unokái kobakját, ha nem jön a rendszerváltás. De jött, és vele Antall József, a miniszterelnökségre évtizedek óta készülő történész. Katedra-hadvezérként szüksége volt egy vezérkari tisztre, aki elmagyarázza neki a hadmozdulatokat. Ő kölcsönözte az ideológiát, a nevében pedig a szárnysegéd szervezte a végrehajtó hatalmat. Antall volt az állam, Boross a pöröly.

A nyilvánosság előtt ismert pályája ekkor válik ketté.

A miniszterelnök helyetteseként, majd utódjaként okkal felróható tettek fűződnek a nevéhez. Ő követelte például, hogy derék, vidéki, magyarul szépen beszélő fiatalemberek váltsák föl a közszolgálati rádióból kiebrudalt szakembereket. Akik ezek szerint nem voltak derekak, és pesties hangsúllyal vitték föl a mondat végét. Talán az ilyen megnyilatkozások miatt is lett az első szabadon választott miniszterelnök utódjából az első szabadon megbukott miniszterelnök.

A vereség, még inkább az MDF tragikomikus bomlása alaposan elgondolkoztatta. S bár konzervatív alapállásán jottányit sem változtatott, a parlament egyik leghitelesebb tagjává képezte át magát. A kereszténydemokrata Isépy Tamás mellett ő ásta bele magát legmélyebben a kiegyezés utáni parlamentarizmus történetébe. A legutóbbi évtizedben alig akadt olyan jelentősebb politikai esemény, amelyről ne jutott volna eszébe az 1867-1914 közötti parlamenti viták valamelyike.

2002 óta, mióta nem ad tanácsokat Orbán Viktornak, ritkán szólal meg az országgyűlésen kívül. Illetve ő bizonyára megszólalna, de a nyilvánosság képviselői nem nagyon keresik a társaságát. Nem illik a képbe. A szociálliberális újságíróknak túlságosan konzervatív, a jobboldaliaknak túlságosan realista. Ha mégis szót váltanak vele, olvasóként, hallgatóként, nézőként rácsodálkozunk, hogy milyen árnyaltan látja a helyzetet. A hatalom hiánya bölcs emberré tette.

Zöldi László

Boross Péter mondta


Szerintem akinek van egy kis politikai vénája, az a mai technika korában nem fecseg szükségtelenül és összevissza.

Új Magyarország, 1991. augusztus 27
.

/A Fideszről/ Ezek a kócos fiatalemberek időközben felnőtté értek, általuk 1998-ban új jobbközép erő született.

Új Néplap, 1999. április 3.

Manapság a politikusok nem egymás között, hanem a médiában sértegetik egymást.

Népszabadság, 2001. február 24.


A történészek általában rossz politikusok, a politikusok pedig elfogult történészek.

NapTV, 2002. július 30.


Lehangol, ha olyan tüneteket látok a jobboldalon, amiből arra következtetek, hogy 2006-ban ezek az erők esetleg nem tudják átvenni a kormányrudat.

Népszava, 2002. szeptember 14.


A magyar történelemből már megtanultam, hogy a jobboldalon a szélsőséges fajankók milyen károkat okozhatnak az országnak.

Magyar Hírlap, 2004. január 31.


A Fidesz a nevében szövetség ugyan, de valójában a legkeményebb irányítás alatt működik.

Népszabadság, 2006. május 5.

Ne akasszanak ránk olyan jelzőt, ami összevegyítene a szélsőséges erőkkel.

Gondola, 2006. október 13
.

Attól tartok, Orbán Viktor nem lesz képes visszajönni a radikális mezőből.

Népszabadság, 2007. január 20.

A Fidesz volt MSZMP-tagok valóságos gyűjtőhelye, miközben hol polgárinak, hol plebejusnak mondja magát.

Heti Válasz, 2007. november 29.


Boross Péter mondta Boross Péterről

Életem kész regény.

Népszabadság, 1990. július 14.


Voltam segédmunkás, ügynök, protekcióval ellenőr, majd csapos.

Esti Hírlap, 1993. augusztus 7.

A miniszterelnökség nincs rózsalevelekkel kirakva, néha valóságos fakírágy.

Kelet-Magyarország, 1994. április 21.


Most már - a korom miatt - nem ambicionálok semmiféle beosztást. Amennyiben nagyon sokan - átmeneti időre - szükségesnek tartanák, hogy vállaljam a miniszterelnöki tisztséget, nem mondanék nemet, de ennél erősebben vonz a tanácsadás és a tapasztalatok hasznosítása.

Zalai Hírlap, 1997. december 13.


Tudom, hogy tanácsadó vagyok és nem ügyintéző.

Napi Magyarország, 1998. szeptember 16.

Helyzetemből adódóan lehetek szókimondó.

Békés Megyei Hírlap, 2000. július 22-23.


Én abban a hitben élek, hogy ugyanarról nem volt más véleményem.

Heves Megyei Hírlap, 2003. augusztus 30.


Én valóban a jobboldalhoz tartozom, de nem vagyok hajlandó mindenkivel egy tálból cseresznyézni.

Magyar Hírlap, 2004. január 31.


Én a lelkem mélyén konzervatív gondolkodású vagyok, de a konzervativizmus nem jelenthet elmaradottságot.

Mozgó Világ, 2004/október


Sajnos én is szembekerültem azzal a problémával, amivel a közelmúltban Medgyessy Péter: pártonkívüliként kormányt vezetni tartósan nem lehet, mert a miniszterelnököt megeszik a pártemberek
.
Mozgó Világ, 2004/október


Boross Péterről mondták

A nemzet főpincére

Vágvölgyi B. András újságíró (Magyar Narancs, 1993. november 11.)


Egy tekintélyelvű politikus, én az ilyet nem szeretem.

Fodor Gábor szabaddemokrata politikus (Új Hírnök, 1994. január 8.)

A belügyminiszter Boross Péter kicsit jobbra áll saját magától.

Kulin Ferenc MDF-politikus (Beszélő, 1994. január 13.)


/Ki legyen a miniszterelnök?/ Boross úr kis híján csak azt nem mondta, hogy B-betűvel kell kezdődnie a nevének, és oross-sal végződnie.

Kuncze Gábor szabaddemokrata politikus (Napi Délkelet, 1994. április 29.)

A pincéré kulcsszerep, hiszen vele találkozunk, nem a szakáccsal, ám mégiscsak azt esszük, amit a szakács főz.

Nagy N. Péter újságíró (Vasárnap, 1994. május 1.)


Az első szabadon megbukott magyar kormányfő.

Várkonyi Tibor újságíró (Magyar Hírlap, 1994. július 6.)


Még mindig úgy érzi, ő az ország vezetője, csak egy kicsit kormányozhatnak Hornék is.

Nagy Bandó András humorista (Délmagyarország, 1994. augusztus 6.)


Olyan sokat tud, hogy önmagától is fél.

Lévai József kisgazda politikus (Somogyi Krónika, 1996. április 4.)


Jó adminisztrátor, rossz politikus.

Lengyel László politológus (Népszabadság, 1998. október 10.)


A magyar jobboldal igazi nagy öregje.

Ifj. Korsós Antal gazdasági jogász (Mozgó Világ, 2004/október)


Pápai Gábor karikatúrája

14918

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds