2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210404
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Egy arc módosulásai: NÉMETH MIKLÓS
Posted on January 27, Sunday, 11:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Új sorozatot indítunk, főmunkatársaink (Bodor Pál, Föld S. Péter, Pápai Gábor és Zöldi László) vasárnaponként portrét rajzolnak egy-egy közéleti személyiségről.


Nem akart újra miniszterelnök lenni?


Az előző évtized elején, 1990 tavaszán ismertem meg közelebbről Németh Miklóst, a miniszterelnököt.

A kormány Béla király úti vendégházában zajlott a megható, hihetetlen román-magyar értelmiségi csúcstalálkozó, olyan, mint addig soha. Magyar részről Csoóri Sándortól Konrád Györgyig ott volt a főleg irodalmi elit eleje, az ellenzék egész palettája - román részről pedig a decemberi fordulat számos, a „22” című nevezetes lap köré csoportosult szellemi kiválósága. Igen, úgy festett, hogy megváltozik a világ. Oly őszintén beszéltünk, mint még soha. Aztán belépett falfehéren Szokai Imre külügyi államtitkár, és elmondta hirtelenében, hogy mi történt Marosvásárhelyen. Azt is, hogy Sütő András félszemét kiverték.

Ezzel jó időre vége lett a reménynek. De fiatal, akkor negyvenkét éves miniszterelnökünk, Németh Miklós nem mondta le az aznapra bejelentett fogadást vendégei tiszteletére. Megkért, legyek román tolmácsa. Hamarjában írásban lefordítottam, mintha Beke Gyuri is segített volna. Érdemes volt, mert a szöveg szervesen, értően igazodott a rendkívüli alkalomhoz, hallgatósághoz. „Ha erre alkalmas beszédírót talált, az is az ő érdeme” - gondoltam.

Tíz év múltán - már újra itthon volt - interjút kért tőle a Budapesti lap. Némi habozás után igent mondott, és engem választott partnernek. Órákig beszélgettünk, a magnó a tanúnk, józan volt, világosan fogalmazott, de úgy tűnt: egyáltalán nem tör babérokra, nem igyekszik eseménnyé tenni megszólalását - pedig a levegőben volt, hogy nagy a várakozás. Ehhez képest a Harvard Egyetem végzett növendéke, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alelnöke (1991-2000), egyetemi oktató mintha nagyon nem akart volna feltűnni. Akkor még a politikai folklór erősen emlegette esélyét a szocialista miniszterelnöki tisztségre - szavaiban azonban nyomát nem érzékeltem a programszerűnek vagy a bankvezéri munkássága némely, a magyar érdekek szempontjából leszűrt tanulságoknak.

Talán tudatosan kerülte az eredetiséget, az érdekes felismeréseit, gondolatait, élményeit. Szurkoltam neki, s nemcsak szerzői hiúágból szerettem volna nagy visszhangot kiváltó interjút szignálni: úgy éreztem, Németh Miklós szemszögéből is vétek lenne unalmas belépővel hazatérni. Hiába, nem sikerült. Talán majd emlékirataiban bevallja: fáradt volt, kialvatlan, avagy semmiképp sem akart újra Magyarország miniszterelnöke lenni. Bármit elhiszek, kivéve azt, hogy nem gyűlt fel benne az évtizednyi távollét alatt semmi fontos mondandója - teszem azt: a világról - Magyarországnak.

Bodor Pál (Diurnus)

Miklósra várva


Németh Miklós másfél évig volt a Magyar Népköztársaság miniszterelnöke, de bármennyire furcsa is, nem ez a legfontosabb, amit róla tudni kell. Sokkal lényegesebb, hogy mindig is Messiásként tartották számon - várták, hogy jöjjön, és legyen valami. Olyan ő, mint egy Hitchcock-film: nem azok a legizgalmasabb pillanatai, amikor történik valami, hanem amikor nem történik semmi, de tudjuk, hogy bármelyik pillanatban történni fog.

És az sem véletlen, hogy a legtöbb nyilatkozatot 2000-ben adta. Akkor, amikor a baloldalon mindenki abban reménykedett, hogy az Orbán-Torgyán kormányt Németh kabinetje fogja leváltani. Nem így történt. Még el sem kezdődött a mérkőzés, ő már bejelentette, hogy nem fut ki a pályára. Meghúzódott bemelegítés közben, nem tetszett neki a világítás, netán túl keménynek találta a stadion gyepét - talán soha nem fogjuk megtudni.

Mint ahogy valószínűleg az is örökre titok marad, hogy milyen nevek szerepeltek a híres listáján. Arról a levélről van szó, amit a rendszerváltozáskor adott át utódjának, Antall Józsefnek, a Harmadik Magyar Köztársaság első miniszterelnökének. Állítólag ügynökök nevét tartalmazta, így került be a köztudatba, és még az sem kizárt, hogy tényleg így volt. A lista azóta felszívódott, Németh Miklós meg semmire sem emlékszik. Utoljára 2005-ben beszélt az Antallnak átadott papírokról, de akkor is csak annyit mondott: a listát nem ő állította össze, a belügytől kapta, ő csak továbbította, nem is tudja, pontosan mi volt benne. Ha tudná, akkor sem biztos, hogy mi is tudnánk: Németh Miklós hallgatásai sokkal beszédesebbek, mint a ritka megszólalásai.

2000-ben úgy várták „a Miklóst” haza Londonból, mint a Megváltót. Mintha nem egy nemzetközi nagybank zsíros állását töltötte volna be, hanem hazátlan lovagként, száműzötten bolyongott volna a nagyvilágban. A Magyar Szocialista Párt, mint oly sokszor rövid fennállása során, éppen maga alatt volt. Ezernyelvű, sokszívű brigád - csak abban volt egységes, hogy Orbánékat le kell váltani. Németh Miklós lett volna az Orbánt leváltó Megváltó. „Majd a Miklós” - mondták idehaza a baloldal hívei, amikor híre ment, hogy a londoni férfi felmondta jól fizető állását, és hazafelé tart. Aztán egyszer csak itt volt. Tárgyalt és tájékozódott: mint egy trónra készülő uralkodó. A többit már tudjuk a történelemből - a leváltás nélküle is megvolt, a Megváltásból nem lett semmi.

Persze, még minden megtörténhet, Németh Miklós még csak hatvanéves. Sokan még mindig azt várják tőle, hogy talán mégis hajlandó lesz megváltani az országot. Vagy ha azt nem, akkor legalább ezzel a bénult baloldallal kezdhetne valamit.

Föld S. Péter

A béna kacsa


A kifejezést nem sértésnek szánom. Az amerikai politológiából való, és azt az állapotot rögzíti, amikor novemberben megválasztják az új elnököt, és a régi még hivatalban marad január végéig. Íratlan törvény, hogy az utolsó három hónapban az előd nem hoz olyan döntést, amelynek révén falhoz állíthatná az utódot.

Németh Miklós legsportszerűbb és legellentmondásosabb döntése az elektronikus moratórium volt. A Magyar Népköztársaság utolsó és a Magyar Köztársaság első miniszterelnöke tudta, vagy legalábbis sejtette, hogy átmeneti ember - neki és pártjának aligha terem babér a szabad választáson. De hogy utódja helyzetét ne nehezítse, elrendelte, hogy néhány hónapig senki se alapíthasson kereskedelmi rádiót vagy televíziót. Aztán majd az új országgyűlés 1990 májusában vagy júniusában elfogadja a médiatörvényt, és megszületik a plurális médiarendszer. A magyar politikai osztály nem siette el, csak fél évtizeddel később hozta össze az alaptörvényt. Azóta is nyögjük.

Erről már nem tehet a londonosodott Németh Miklós, mégis meghatározó szerepe van abban, hogy a kereskedelmi rádiók és televíziók jókora késéssel jöttek létre. Akik itthon éltük meg a legutóbbi tizenvalahány évet, inkább csak a nyilvánosság eltorzulását érzékeljük. Aki viszont - mint ő - csaknem egy évtizedet töltött fényes elszigeteltségben, nem arra a nyilvánosságra jött haza, amit miniszterelnökként itt hagyott. Politikusaink közül talán ő beszél legválasztékosabban angolul. Öltözéke a Harrod’s diszkrét eleganciájáról árulkodik. Jobban ismeri a blairizmust, mint Gyurcsány. Mégis úgy nyilatkozgatott 2000-ben, mint egy járási párttitkár. Erről sem tehet, a brit világfiság és az „abádszalóki” zsargon - amire az ironikus Kéri László utal néhány sorral lejjebb - megfér egy testben.

Abban vitatkoznék a politológussal, hogy Németh Miklós az újra bemutatkozó látogatásai közben huszadrangú dolgokról beszélt volna. A lényegre törő dokumentációból nem nagyon derül ki, de a teljes sajtóanyag birtokában állíthatom, hogy az MSZP-vel való kokettálása idején kettős beszéd jellemezte. Az országos terjesztésű médiumokban hümmögött, kivárt, nem vallott színt, a megyei napilapokban viszont a kisembereket foglalkoztató kérdésekre érdemben válaszolt. Nem a kapitalizmus kiteljesedését szorgalmazta, hanem a kapitalizmusból fakadó ellentmondások enyhítését. Az MSZP dilemmáját valahol ki kellett beszélnie magából, ezért választotta a kevésbé szem előtt lévő vidéki újságokat.

Az egyik legnehézkesebb szocialista politikust nyomasztotta az itthon maradt szocialisták nehézkessége is. Szerintem belátta, hogy ezzel a párttal nem sokra menne miniszterelnökként. A szocialista döntéshozók pedig észrevették, hogy velük ellentétben Németh Miklós nem fejlődött a hazai nyilvánossággal, és vele nem szerezhetik meg a választási győzelmet. Az MSZP-nek nem hümmögő kacsára volt szüksége, hanem faltörő kosra. Gyanítom, a mai helyzetben béna kacsával is beérné.

Zöldi László

Németh Miklós mondta


A kormányzat abból indul ki, hogy csak egy autonóm sajtó tölthet be a társadalomban felelős szerepet, ezért a sajtó autonómiáját tiszteletben tartja.
Fejér Megyei Hírlap, 1989. január 31.

Nem jó egy olyan ország polgárának lenni, ahol kevés a gazdag és kövér, s túl sok a sovány és szegény ember.
Kelet-Magyarország, 1997. június 3.

A sajtó akkor segít, ha nem pártoskodik, hanem a távolságtartásban jeleskedik.
Kelet-Magyarország, 2000. május 30.


A politika szolgálat, a politika nem lehet a meggazdagodás ösvénye és forrása.
Heves Megyei Hírlap, 2000. június 3.


A média és az írott sajtó a fejlett demokráciákban nélkülözhetetlen szerepet tölt be a politikusok tetteinek ellenőrzésében, különösen ami a közpénzek felhasználást illeti.
Hajdú-Bihari Napló, 2000. június 23
.

Jaj annak az országnak, amely Európáról papol, de kormányzati intézkedéseivel szembefordul a gazdaság törvényszerűségeivel.
Kisalföld, 2000. július 12.

/Az MSZP-ről/ Csapat, egység és program kell.
Délmagyarország, 2000. szeptember 7.


/Horn-Kovács-Németh/ Ez a párt akkor lesz igazán eredményes és esélyes, ha elfelejti a „három tenort”, mert itt csak egy megújult és hiteles csapattal és párttal lehet megszólítani a társadalmat.
Délvilág, 2000. szeptember 7.


/Az MSZP-ről/ A szegények, elesettek, lemaradók érdekeit a pártnak sokkal markánsabban kell képviselnie.

Tolnai Népújság, 2000. szeptember 16.


/Az MSZP-ről/ Az, hogy egy párt magasan áll a népszerűségi listán, magában hordozza a veszélyt, hogy elkényelmesedik. Az elkényelmesedésben nem kívánok részt venni.
Új Dunántúli Napló, 2000. október 10.


Németh Miklós mondta Németh Miklósról


Én nem szálltam ki a politikából, hanem más dimenziókban folytattam.
Déli Hírlap, 1996. június 3.

Ha politikával foglalkozom, akkor azt a szocialista pártban teszem.
Népszabadság, 1999. augusztus 7.


Ha tegyük fel, a Szocialista Párt egyöntetűen azt mondaná, hogy nincs rám szükségük, azt vis maiornak tekinteném.
Tolnai Népújság, 1999. november 27.


Ha valaki a múltvájkálásban meccset akar vívni velem, akkor egy árnyékkal fogja magát szembetalálni, mert én ez elől ki fogok térni.

Észak-Magyarország, 2000. január 3.


Hívtak, jövök, segítek.
Napló, 2000. május 16.

Örülök, hogy még emlékeznek rám, talán arra is, hogy egy rendszerváltásra felkészített országot tudtam annak idején utódomnak átadni.
Hajdú-Bihari Napló, 2000. június 26.

Azt szeretném megérteni, hogyan élte meg az ország az elmúlt tíz évet, hol fáj a szív, hol szorít a cipő.
Kisalföld, 2000. július 12.


Édesapám meghalt, édesanyám is egyre nehezebben mozog. A nagyobbik fiam skóciai tanulmányai után hazatért, feleségemnek, aki a családot összetartotta, nagy volt a honvágya.
Vas Népe, 2000. július 15.


Engem a hatalom, mivel már volt benne részem, nem érdekel. Legalábbis nem úgy, mint egyeseket.
Dunaújvárosi Hírlap, 2000. július 29.

Számomra a politika nem megélhetés.
Békés Megyei Hírlap, 2000. augusztus 18.


Németh Miklósról mondták


Csapatunk sokat nyert azzal, hogy Németh Miklós már nem miniszterelnök.
Bujtor István rendező és balatoni vitorlázó (Kurír, 1990. július 16.)

Páratlan jelenség a magyar miniszterelnökök között. Sem kötél általi, sem egyéb halálra nem ítélték.
Szigethy András újságíró (Népszabadság, 1990. december 30.)

1989-ben Németh Miklós végigtáncolt egy kötélen, s csak a végén vette észre, hogy kötél sem volt alatta.
Göncz Árpád köztársasági elnök (Heves Megyei Nap, 1997. november 15.)

Idegenlégiós után pánikszerűen kutakodni a játékospiacon akkor szokás, ha rosszul áll a csapat.
Orbán Viktor miniszterelnök (Új Dunántúli Napló, 1999. július 23.)


Egy „idegenlégiósra” nagy szüksége van minden futballcsapatnak, ha az kitűnő játékos: Németh Miklós pedig nagyon is az.
Kovács László szocialista politikus (Heves Megyei Hírlap, 1999. augusztus 11.)

Németh hazatért, és úgy viselkedik, mint egy hollywoodi sztár egy vidéki kultúrházban.
Ugró Miklós újságíró (Magyar Nemzet, 2000. május 20.)


Érkezett egy játékos a pályára, aki nem a földet nézi, amikor rúgja a labdát, hanem fölnéz, lát a pályán.
Suchman Tamás szocialista politikus (Népszava, 2000. november 4.)


A rendszerváltás nem Németh Miklóstól Németh Miklósig tart.
Demszky Gábor szabaddemokrata politikus (Hajdú-Bihari Napló, 2000. november 4.)


Huszadrangú dolgokról szólt abádszalóki pártzsargonban.
Kéri László politológus (Vas Népe, 2001. június 1.)

Keveset beszélt, sokat gondolkodott.
Glatz Ferenc volt művelődési miniszter (Népszabadság, 2008. január 24.)Pápai Gábor karikatúrája

15860

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 1 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.


!!!WOW!!!24482 (Pontok: 1)
Szerző: gzndon11764 Ideje: February 01, Friday, 05:50:46
(Adatok | Üzenet küldése)
Hey. I'm from Zimbabve
- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds